Kursplan - Matematik för ekonomi och näringsliv
Omfattning
7.5 hp
Kurskod
MAA050
Giltig från
Hösttermin 2023
Utbildningsnivå
Grundnivå
Successiv fördjupning
G1N (Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav).
Huvudområde(n)
Matematik/Tillämpad matematik
Akademi
Akademin för utbildning, kultur och kommunikation
Fastställd
2021-12-14
Reviderad
2022-12-13
Litteraturlistor
Kurslitteraturen är preliminär till 8 veckor innan kursstart. Kurslitteratur kan vara giltig över flera terminer.
-
Böcker
Precalculus
2nd ed., [international student ed.] : Boston : McGraw-Hill Higher Education, c2010 - xl, 1072, 64, 66, 14 s.
ISBN: 9780070172982 (hft.) LIBRIS-ID: 11417392
Övrigt
Syfte
Kursen syftar till att ge studenten möjlighet att upptäcka nyttan i att använda matematik vid modellering av ekonomiska och finansiella scenarier och ge dem både teknisk skicklighet och en tydlig förståelse av matematiska begrepp.
Lärandemål
Efter avklarad kurs ska studenten kunna
1. finna reella och komplexa rötter till linjära, polynom, rationella, exponentiella och logaritmiska ekvationer
2. lösa linjära, polynom- och rationella olikheter
3. utföra algebraiska operationer och sammansättningar av funktioner och finna inversa funktioner
4. analysera grafer av linjära, polynomiska, rationella, exponentiella, logaritmiska och styckvis definierade funktioner
5. finna reella rötter till trigonometriska ekvationer och analysera grafer av trigonometriska ekvationer
6. analysera aritmetiska och geometriska följder och serier, samt använda och förklara matematisk induktion, räkneprinciper och de enklaste typerna av sannolikhetsmodeller
7. ställa upp linjära, exponentiella och logaritmiska modeller av olika fenomen inom näringslivet och den finansiella sektorn eller med miljöanknytning
8. muntligt och skriftligt förklara matematiska argument och lösningar på problem som är relaterade till de kunskaper och färdigheter som anges ovan
Innehåll
- Reella tal. Algebraiska uttryck. Exponenter och rotuttryck. Kvotuttryck. Linjära och andragradsekvationer. Ekvationer med rotuttryck. Olikheter. Koordinatsystem och räta linjer.
- Funktioner och deras grafer. Direkt och invers variation. Växande och avtagande funktioner. Transformationer av funktioner. Funktioners extremvärden. Sammansatta funktioner. Injektiva funktioner och deras inverser.
- Polynomfunktioner och deras grafer. Polynomdivision. Reella nollställen till polynom. Komplexa tal. Komplexa nollställen och algebrans fundamentalsats. Rationella funktioner, deras grafer och asymptoter.
- Exponentialfunktioner. Logaritmfunktioner och logaritmlagar. Ekvationer innehållande exponential- och logaritmuttryck. Modellering av exponential- och logaritmfunktioner.
- Enhetscirkeln och trigonometriska funktioner med reella argument. Trigonometriska grafer. Vinkelmått och trigonometri i rätvinkliga trianglar. Trigonometriska funktioner. Sinus- och cosinussatserna. Trigonometriska ekvationer.
- Talföljder och summor. Aritmetiska och geometriska serier. Matematisk induktion. Binomialsatsen.
- Räkneprinciper. Permutationer och kombinationer. Sannolikhet och väntevärde.
- Finansiella tillämpningar: annuitetslån och delbetalning av köp. Miljöaspekter studeras i exempel och problem.
Behörighet
Grundläggande behörighet samt Matematik 4 eller Matematik D
Examination
MUN1, muntlig tentamen, 3 hp, muntlig tentamen avseende lärandemål 1-8, betyg Underkänd (U) eller Godkänd (G).
TEN3, salstentamen, 2 hp, skriftlig tentamen avseende lärandemål 1-3 och 8, betyg Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl Godkänd (VG).
TEN2, salstentamen 2,5 hp, individuell skriftlig tentamen avseende lärandemål 4-8, betyg Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl Godkänd (VG).
För VG på kursen krävs VG på TEN3 och TEN2.
En student som har ett intyg från MDU avseende sin funktionsnedsättning har möjlighet att anmäla önskemål om anpassning vid salstentamina eller annan examinationsform i enlighet med Regler och anvisningar för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Mälardalens högskola (2020/1655). Det är examinator som, utifrån det intyg som utfärdats, beslutar om eventuell anpassning och i så fall vilken anpassning som ska gälla.
Misstankar om vilseledande vid examination (fusk) anmäls, enligt högskoleförordningen, till universitetets rektor och prövas av universitetets disciplinnämnd. Om disciplinnämnden anser att en student gjort sig skyldig till en disciplinförseelse fattar nämnden beslut om en disciplinär åtgärd, vilket är varning eller avstängning.
Betyg
Väl godkänd, godkänd, underkänd