Kursplan - Examensarbete för masterexamen i innovation och design
Omfattning
30 hp
Kurskod
ITE503
Giltig från
Vårtermin 2024
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Successiv fördjupning
A2E (Avancerad nivå, innehåller examensarbete för masterexamen).
Huvudområde(n)
Innovation och design
Akademi
Akademin för innovation, design och teknik
Fastställd
2023-01-19
Litteraturlistor
Kurslitteraturen är preliminär till 8 veckor innan kursstart. Kurslitteratur kan vara giltig över flera terminer.
-
Böcker
Ingen specifik litteratur
Syfte
Kursen syfte är att studenten visar förmåga att planera, genomföra och redovisa ett självständigt arbete inom området innovation och design. Syftet är också att studenten fördjupar sin förmåga till kritiskt tänkande och integrerar förvärvade kunskaper, erfarenheter och färdigheter och därigenom ytterligare fördjupar sin förståelse för ett delområde inom området innovation och design.
Lärandemål
Efter avslutad kurs skall studenten:
1. kunna identifiera och definiera en samhällsutmaning eller organisatorisk utmaning inom ämnet innovation och design
2. kunna diskutera och värdera behovet av ytterligare kunskap relaterat till området
3. kunna använda teorier tillsammans med relevanta metoder för att analysera data i syfte att generera kunskap inom innovation och design
4. kunna planera, värdera och kritiskt diskutera det egna arbetet utifrån etiska aspekter och ur ett hållbarhetsperspektiv
5. kunna kritiskt analysera, värdera och diskutera kunskapsbyggande inom innovation och design utifrån flera perspektiv på ett systematiskt och vetenskapligt sätt
6. klart redogöra för och diskutera sina slutsatser och den kunskap och de argument som ligger till grund för dessa
7. värdera arbetets slutsatser i förhållande till det identifierade kunskapsbehovet samt motivera ytterligare kunskapsbehov inom området
Innehåll
I kursen producerar studenten ett examensarbete under handledning. Examensarbetesprojektet ska baseras på en utmaning som identifierats i samhället eller i en organisation. I examensarbetet ska studenten utveckla eller använda ett teoretiskt ramverk och forskningsmetoder för att insamla data, vilka analyseras och presenteras i en rapport och i en muntlig presentation.
Särskild behörighet
Avklarade kurser på avancerad nivå om 30 hp inom huvudområdet Innovation och design vari ingår 10 hp forskningsmetoder. Dessutom krävs Svenska B/Svenska 3 samt Engelska A/Engelska 6. I de fall kursen ges på engelska görs undantag från kravet på Svenska B/Svenska 3.
Examination
Inlämningsuppgift (INL1), 7 hp, (examinerar lärandemål 1-4), betyg Underkänd (U) eller Godkänd (G)
Inlämningsuppgift (INL2), 18 hp, (examinerar lärandemål 1-7), betyg Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl Godkänd (VG)
Seminarium (SEM1), 5 hp, (examinerar lärandemål 6 och 7), betyg Underkänd (U) eller Godkänd (G)
En student som har ett intyg från MDU avseende sin funktionsnedsättning har möjlighet att anmäla önskemål om anpassning vid salstentamina eller annan examinationsform i enlighet med Regler och anvisningar för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Mälardalens högskola (2020/1655). Det är examinator som, utifrån det intyg som utfärdats, beslutar om eventuell anpassning och i så fall vilken anpassning som ska gälla.
Misstankar om vilseledande vid examination (fusk) anmäls, enligt högskoleförordningen, till universitetets rektor och prövas av universitetets disciplinnämnd. Om disciplinnämnden anser att en student gjort sig skyldig till en disciplinförseelse fattar nämnden beslut om en disciplinär åtgärd, vilket är varning eller avstängning.
Betyg
Väl godkänd, godkänd, underkänd
Övergångsbestämmelser och övriga föreskrifter
Kursen överlappar helt med PPU501 Examensarbete för master i innovation och design samt ITE500 Examensarbete för masterexamen i innovation och design.