Kursplan - Industriella system i datamoln
Omfattning
7.5 hp
Kurskod
DVA444
Giltig från
Hösttermin 2023
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Successiv fördjupning
A1N (Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav).
Huvudområde(n)
Datavetenskap
Akademi
Akademin för innovation, design och teknik
Fastställd
2016-01-27
Reviderad
2023-01-19
Status
Denna kursplan är inte aktuell och ges inte längre
Litteraturlistor
Kurslitteraturen är preliminär till 8 veckor innan kursstart. Kurslitteratur kan vara giltig över flera terminer.
-
Böcker
Cloud computing for science and engineering
Cambridge, Massachusetts : The MIT Press, [2017] - xvi, 372 pages
ISBN: 978-0-262-03724-2 LIBRIS-ID: 22525335
Syfte
Syftet med kursen är att studenterna ska få inblick i Cloud Computing principer och och teknologier och kunskap i industriella utmaningar. Studenterna kommer att lära sig Cloud Computing koncept och teknologier med anknytning till moln-infrastruktur och programvaruutveckling i molnet. Kursen kommer också att ta itu med industriella problemställningar och teknik som används i industrin. Dessutom kommer studenterna att utbildas för att kunna tillämpa "mapping study" metod och kritiskt tänkande för att kartlägga relevant information, sammanfatta, rapportera och presentera information.
Lärandemål
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
1. beskriva fördelar och nackdelar med användningen av Cloud Computing till konkreta problemområden, och förklara de viktigaste drivkrafterna för att använda Cloud Computing och hinder för användning inom industrin
2. förklara och jämföra olika modeller av molnplattformar
3. beskriva överväganden av olika aspekter angående arkitekturen vid utveckling av molnapplikationer eller att flytta applikationer till molnet
4. tillämpa "mapping study" metoden för att kartlägga, analysera och syntetisera relevant information i vetenskapliga artiklar i ett moln-relaterat ämne och reflektera med egna ord i en egen skriftlig rapport/artikel
Innehåll
Studenterna kommer att få en introduktion till Cloud Computing koncept och teknologier, såsom service modeller, virtualisering, molnbaserade lösningar och att migrera befintliga system till molnet. De kommer att lära sig att fastställa kriterier för att jämföra och utvärdera molninfrastrukturer. Studenterna väljer särskilda ämnen och analyserar dem mer i detalj med hjälp av "mapping study" metod, och presentera sina analysresultat. Uppgifterna för varje elev kommer att vara:
Del 1:
- Läsuppgifter och presentation av de viktigaste resultaten
- Jämförelse och utvärdering av kommersiella och öppen-källkod moln infrastrukturer
- Skriva en sammanfattning av utvärderingarna
Del 2:
- Arbeta i projekt för att förstå ett visst ämne med avseende på Cloud Computing
- Använda "mapping study" metod för att kartlägga och analysera relevanta referenser i ett valt ämne
- Skriva en teknisk rapport om ämnet
- Granska andra studenternas rapporter
- Presentera resultaten av sin egen analys
Undervisning
- Föreläsningar och gästföreläsningar
- Läsuppgifter inriktade på ett visst ämne och diskussion av studerat material. Publikationer i form av litteraturstudier (surveys) är bra källor för läsning för att få en översiktsbild av ett visst ämne
- Självständigt arbete med inlämningsuppgifter
- Arbeta i projekt för att analysera ett visst ämne
- Skriva forskningsrapporter om ett visst ämne i Cloud Computing område
- Seminarier med presentation
Särskild behörighet
Minst 180 hp varav minst 90 hp datavetenskap vari ingår minst 7,5 hp programvaruteknik. Dessutom krävs Svenska B/Svenska 3 samt Engelska A/Engelska 6. I de fall kursen ges på engelska görs undantag från Svenska B/Svenska 3.
Examination
Laboration (LAB1), 3 hp, en laborationsserie som kontinuerligt redovisas enligt instruktioner, examinerar lärandemål 3, betyg Underkänd (U) eller Godkänd (G).
Projekt (PRO1), 4,5 hp, en uppgift som redovisas med rapport och demonstration av projektet, examinererar lärandemål 1-4, betyg Underkänd (U), 3, 4 eller 5.
En student som har ett intyg från MDU avseende sin funktionsnedsättning har möjlighet att anmäla önskemål om anpassning vid salstentamina eller annan examinationsform i enlighet med Regler och anvisningar för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Mälardalens högskola (2020/1655). Det är examinator som, utifrån det intyg som utfärdats, beslutar om eventuell anpassning och i så fall vilken anpassning som ska gälla.
Misstankar om vilseledande vid examination (fusk) anmäls, enligt högskoleförordningen, till universitetets rektor och prövas av universitetets disciplinnämnd. Om disciplinnämnden anser att en student gjort sig skyldig till en disciplinförseelse fattar nämnden beslut om en disciplinär åtgärd, vilket är varning eller avstängning.
Betyg
Med beröm godkänd, icke utan beröm godkänd, godkänd, underkänd