Kursplan - Bild- och språkanvändning
Omfattning
15 hp
Kurskod
ITE125
Giltig från
Hösttermin 2023
Utbildningsnivå
Grundnivå
Successiv fördjupning
G1N (Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav).
Huvudområde(n)
Informationsdesign
Akademi
Akademin för innovation, design och teknik
Fastställd
2023-01-19
Litteraturlistor
Kurslitteraturen är preliminär till 8 veckor innan kursstart. Kurslitteratur kan vara giltig över flera terminer.
-
Böcker
Drawing ideas : a hand-drawn approach for better design
First edition. : New York : Watson-Guptill Publications, [2013] - 304 p.
Myter och sanningar om läsning : om samspelet mellan språk och bild i olika medier
1. uppl. : Stockholm : Språkrådet, 2010 - 153 s.
ISBN: 978-91-1-302841-5 LIBRIS-ID: 11816642
Universal principles of design [electronic resource] : 125 ways to enhance usability, influence perception, increase appeal, make better design decisions, and teach through design / William Lidwell, Kritina Holden, Jill Butler
uuuu-uuuu
ISBN: 9781610580656 LIBRIS-ID: wb5lbxdvtp15zmdh
Kompendier
Kompendium i Canvas - Bild och språkanvändning, texter i urval
Akademin för innovation, design och teknik,
Artiklar
Vad är lättläst
Härnösand : Specialpedagogiska skolmyndigheten, 2008 - 96 s.
ISBN: 9789128001472 LIBRIS-ID: 11607039
URL: Länk
Webbadresser
Syfte
Syftet med kursen är att få förståelse för bild- och språkanvändning inom informationsdesign, samt hur olika beståndsdelar utifrån perspektiven bildperception och språkpsykologi bygger mening i bild och text. Kursen syftar även till att utveckla grundläggande färdigheter i olika analoga och digitala gestaltningstekniker, samt att få kännedom om hur och när de kan användas.
Lärandemål
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
1. redogöra för grundläggande teorier och begrepp inom bildperception och språkpsykologi
2. förstå bildperceptionens och språkpsykologins roll och tillämpningar inom informationsdesign i relation till syfte, medium och användare
3. värdera och använda lämpliga metoder och tekniker inom visualisering och textdesign i relation till syfte, medium och användare
4. tillämpa tekniker för digitalt skapande och publicering
Innehåll
Kursen innehåller tillämpningar av teorier och begrepp inom bildperception och språkpsykologi relevant för informationsdesign. Kursen bidrar även till färdighetsträning och reflektion i hur användare kan uppfatta ett budskap beroende på val av modalitet, så som visuellt, audiellt eller taktilt. Genom praktiska moment ges studenten förståelse för hur olika beståndsdelar bygger mening i bild och text, samt hur de kan tillämpas i gestaltningar. I kursen tränas studenten också i att värdera och välja lämpliga metoder och tekniker i förhållande till syfte, medier och användare. Kursen innehåller också moment där relationer mellan perceptuella respektive sociokulturella perspektiv introduceras.
Behörighet
Grundläggande behörighet
Examination
Seminarium (SEM1), 4 hp, examinererar lärandemål 1, betyg Underkänd (U) eller Godkänd (G)
Laboration (LAB1), 6 hp, examinererar lärandemål 3 och 4, betyg Underkänd (U) eller Godkänd (G)
Inlämningsuppgift (INL1), 2 hp, examinererar lärandemål 1 och 2, betyg Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl Godkänd (VG)
Inlämningsuppgift (INL2), 3 hp, examinererar lärandemål 2 och 3, betyg Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl Godkänd (VG)
En student som har ett intyg från MDU avseende sin funktionsnedsättning har möjlighet att anmäla önskemål om anpassning vid salstentamina eller annan examinationsform i enlighet med Regler och anvisningar för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Mälardalens högskola (2020/1655). Det är examinator som, utifrån det intyg som utfärdats, beslutar om eventuell anpassning och i så fall vilken anpassning som ska gälla.
Misstankar om vilseledande vid examination (fusk) anmäls, enligt högskoleförordningen, till universitetets rektor och prövas av universitetets disciplinnämnd. Om disciplinnämnden anser att en student gjort sig skyldig till en disciplinförseelse fattar nämnden beslut om en disciplinär åtgärd, vilket är varning eller avstängning.
Betyg
Väl godkänd, godkänd, underkänd