Kursplan - Företagsstrategier i praktiken
Omfattning
7.5 hp
Kurskod
FOA844
Giltig från
Hösttermin 2022
Utbildningsnivå
Grundnivå
Successiv fördjupning
G1N (Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav).
Huvudområde(n)
Företagsekonomi
Akademi
Akademin för ekonomi, samhälle och teknik
Fastställd
2022-04-07
Litteraturlistor
Kurslitteraturen är preliminär till 8 veckor innan kursstart. Kurslitteratur kan vara giltig över flera terminer.
Syfte
Kursens syfte är att genom litteratur, diskussioner och diverse analyser genomföra en affärssimulering. En affärssimulering som syftar till att utveckla studenternas strategiska analysförmåga vad gäller marknadsföring, organisation & ledarskap och ekonomisk styrning. Kursen önskar bidra till att studenterna utvecklar en analytisk förmåga att förstå och kunna förutspå olika företagsekonomiska beslut.
Lärandemål
Efter genomgången kurs skall studenten kunna:
1. Värdera och kritiska tolka information utifrån olika problemställningar.
2. Kritiskt kunna diskutera och analysera olika företagsekonomiska situationer.
3. Utvärdera och jämföra olika konkurrenssituationer på en marknad.
4. Värdera, tolka och använda information utifrån en given marknadssituation.
5. Skriftligt och muntligt presentera strategibeslut utifrån en företags-ekonomisk analys.
Innehåll
Kursen utgår ifrån ett företagsspel där studenterna under ett antal år medverkar i ett företags ledningsgrupp. Studenterna skall under dessa år fatta ett antal strategiska beslut utifrån olika företagsekonomiska faktorer både inom och utom företagets kontroll. Företagsspelet inleds med att en affärsplan skrivs i grupp. Tanken är att studenten i slutet på kursen skall kunna genomföra en analys för att se om denna affärsplan följts eller inte samt diskutera och motivera eventuella skillnader. Företagssimuleringen genomförs i grupp och examineras vid ett antal seminarietillfällen som är obligatoriska.
Undervisning
Kursen bedrivs via diskussioner och seminarier. Affärssimuleringen sker i grupp. Erhållna resultat utifrån affärssimuleringen diskuteras och presenteras vid ett antal seminarietillfällen. Obligatorisk närvaro under seminarierna.
Behörighet
Grundläggande behörighet
Examination
SEM1, Seminarie, 3,5 hp. Företagssimulering och seminarier. Betyg Godkänd (G) eller Underkänd (U). Lärandemål 1-5.
INL1, Inlämingsuppgift, 2 hp. Skriftlig reflektion och analys över företagssimulering. Betyg Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl Godkänd (VG). Lärandemål 1-5.
GRU1, Gruppuppgift, 2 hp. En skriftlig affärsplan utifrån en specifik marknadssituation. Betyg Godkänd (G) eller Underkänd (U).
En student som har ett intyg från MDU avseende sin funktionsnedsättning har möjlighet att anmäla önskemål om anpassning vid salstentamina eller annan examinationsform i enlighet med Regler och anvisningar för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Mälardalens högskola (2020/1655). Det är examinator som, utifrån det intyg som utfärdats, beslutar om eventuell anpassning och i så fall vilken anpassning som ska gälla.
Misstankar om vilseledande vid examination (fusk) anmäls, enligt högskoleförordningen, till universitetets rektor och prövas av universitetets disciplinnämnd. Om disciplinnämnden anser att en student gjort sig skyldig till en disciplinförseelse fattar nämnden beslut om en disciplinär åtgärd, vilket är varning eller avstängning.
Betyg
Väl godkänd, godkänd, underkänd
Övergångsbestämmelser och övriga föreskrifter
Kursen överlappar med: FOA170, GRU9, 2 hp. FOA169, GRU1, 1,5 hp.