Kursplan - Interaktionsdesign
Omfattning
7.5 hp
Kurskod
DVA266
Giltig från
Hösttermin 2022
Utbildningsnivå
Grundnivå
Successiv fördjupning
G1F (Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav).
Huvudområde(n)
Datavetenskap
Akademi
Akademin för innovation, design och teknik
Fastställd
2022-01-24
Litteraturlistor
Kurslitteraturen är preliminär till 8 veckor innan kursstart. Kurslitteratur kan vara giltig över flera terminer.
-
Övrigt
Kurslitteraturen består av artiklar samt referenslitteratur som tillhandahålls under kursens gång.
Syfte
Kursens syfte är att studenten ska inhämta förmågor att tillämpa grundläggande principer, processer och modeller för att designa interaktiva system och digitala artefakter i gränslandet mellan människocentrerad artificiell intelligens och människa-datorinteraktion. Kursen skall också väcka reflektioner kring användare, etiska aspekter och genusaspekter vid design och utveckling av ny teknik.
Lärandemål
Studenten ska efter avslutad kurs kunna:
1. Uppvisa en förmåga att tillämpa designprocessen för design av interaktiva digitala artefakter,
2. Uppvisa en förmåga att genomföra användarstudier för att utvärdera en design,
3. Uppvisa - genom litteraturstudier, referenser och i praktiskt arbete - hur designarbetet grundas i vetenskapliga bidrag inom området,
4. Designa och utveckla interaktiva prototyper och digitala artefakter i gränslandet mellan människo-centrerad artificiell intelligens och människa-dator-interaktion,
5. Muntligt och skriftligt redogöra för och diskutera information, problem och lösningar i dialog med olika grupper samt
6. Visa förmåga att göra bedömningar med hänsyn till användare, etiska samt genusaspekter inom interaktionsdesign i gränslandet mellan människo-centrerad artificiell intelligens och människa-dator-interaktion.
Innehåll
Kursen fokuserar på designprocessen för interaktiva system samt system i gränslandet mellan människo-centrerad artificiell intelligens och människa-dator-interaktion. Hur de ska formges och utvecklas så att kommunikation mellan system och användare fungerar på ett förtroendeingivande, önskvärt och förväntat sätt. Metoder för interaktionsdesign: designmetoder i kreativ fas, konceptutveckling, interaktionstekniker och utvärderingstekniker presenteras och tillämpas. Kursen innehåller övningar och projekt med fokus på praktiskt designarbete av digitala artefakter i gränslandet mellan människo-centrerad artificiell intelligens och människa-dator interaktion. Hänsyn till användare, etiska aspekter, genusaspekter inom interaktionsdesign presenteras och diskuteras under projektarbete. Kursen innehåller också akademiskt skrivande inom fältet och ger en överblick av aktuell forskning inom området.
Särskild behörighet
Introduktion till tillämpad AI 7,5 hp, Programmering 7,5 hp, Datastrukturer, algoritmer och programkonstruktion 7,5 hp, Artificiell intelligens 1 7,5 hp samt Datorsystem 7,5 hp.
Examination
Inlämningsuppgift (INL1), En uppgift som redovisas med en rapport, 1,5 hp, examinerar lärandemål 3 och 5, betyg Underkänd (U) eller Godkänd (G).
Projekt (PRO1), En uppgift som redovisas med en pappersprototyp och en rapport, 3 hp, examinerar lärandemål 1, 2 och 5, betyg Underkänd (U), 3, 4 eller 5.
Projekt (PRO2), En uppgift som redovisas med en digital prototyp och en video, 3 hp, examinerar lärandemål 1, 4 och 6, betyg Underkänd (U) eller Godkänd (G).
En student som har ett intyg från MDU avseende sin funktionsnedsättning har möjlighet att anmäla önskemål om anpassning vid salstentamina eller annan examinationsform i enlighet med Regler och anvisningar för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Mälardalens högskola (2020/1655). Det är examinator som, utifrån det intyg som utfärdats, beslutar om eventuell anpassning och i så fall vilken anpassning som ska gälla.
Misstankar om vilseledande vid examination (fusk) anmäls, enligt högskoleförordningen, till universitetets rektor och prövas av universitetets disciplinnämnd. Om disciplinnämnden anser att en student gjort sig skyldig till en disciplinförseelse fattar nämnden beslut om en disciplinär åtgärd, vilket är varning eller avstängning.
Betyg
Med beröm godkänd, icke utan beröm godkänd, godkänd, underkänd
Övergångsbestämmelser och övriga föreskrifter
Kursen överlappar med 2,5 hp med med DVA123 Interaktionsdesign.