Kursplan - Baskurs II i matematik
Omfattning
12.5 hp
Kurskod
MAA110
Giltig från
Vårtermin 2023
Utbildningsnivå
Förberedande nivå
Successiv fördjupning
Huvudområde(n)
Akademi
Akademin för utbildning, kultur och kommunikation
Fastställd
2018-12-07
Reviderad
2021-12-14
Status
Denna kursplan är inte aktuell och ges inte längre
Litteraturlistor
Kurslitteraturen är preliminär till 8 veckor innan kursstart. Kurslitteratur kan vara giltig över flera terminer.
-
Böcker
Matematik 5000+ Kurs 4 Lärobok Upplaga 2021
Första upplagans första tryckning : Stockholm : Natur & Kultur, [2020] - 348 sidor,
Referenslitteratur
Att studera på högskolan : studieteknik och motivation på vägen
Tredje upplagan : Lund : Studentlitteratur, [2022] - 245 sidor
ISBN: 9789144140285 LIBRIS-ID: jzlp5qcxgmw43b5x
Syfte
Kursen ska motsvara gymnasiekursen Matematik 4 och ge kunskaper i matematik av betydelse för fortsatta högskolestudier inom naturvetenskap och teknik samt andra områden där kvantitativa metoder används.
Lärandemål
Efter avslutad kurs ska studerande på basårsutbildningen kunna:
1. Förklara vad komplexa tal är och varför de behövs samt kunna räkna med komplexa tal då de ges i vektorform, rektangulär form respektive polär form.
2. Lösa polynomekvationer med komplexa rötter och reella polynomekvationer av högre grad med hjälp av faktorsatsen, polynomdivision och de Moivres formel.
3. Visa trigonometriska identiteter och formler, hantera algebraiska och grafiska metoder för att lösa trigonometriska ekvationer samt kunna analysera de trigonometriska funktionernas egenskaper utifrån deras grafer.
4. Se egenskaper hos logaritmfunktioner, sammansatta funktioner och absolutbeloppet som funktion samt skissa funktioners grafer med tillhörande asymptoter.
5. Härleda och derivera trigonometriska funktioner, logaritmfunktioner, exponentialfunktioner och sammansatta funktioner samt behärska derivering av en produkt av två funktioner och derivering av en kvot av två funktioner.
6. Med algebraiska och grafiska metoder bestämma integraler samt att använda integraler i praktiska tillämpningar.
7. Begreppet differentialekvation samt kunna lösa differentialekvationer i enkla tillämpningar.
8. Använda olika bevismetoder inom matematiken.
Innehåll
- Komplexa tal: definition av komplexa tal, vektorform, rektangulär och polär form, addition, subtraktion, multiplikation, division, absolutbelopp och konjugat av komplexa tal.
- Polynomekvationer: algebraiska och grafiska metoder för lösning av polynomekvationer såsom polynomdivision, faktorsatsen, de Moivres formel; bevis av de Moivres formel.
- Trigonometri: enhetscirkeln, trigonometriska ettan, additionsformlerna, trigonometriska funktioner och trigonometriska ekvationer.
- Funktioner: grafer och asymptoter.
- Derivata: deriveringsregler, kurvkonstruktion.
- Integraler: primitiva funktioner, areaberäkningar och volymberäkningar, fysikaliska tillämpningar och sannolikhetsfördelningar.
- Differentialekvationer: introduktion.
- Bevismetoder: direkta bevis, indirekta bevis och motsägelsebevis.
Behörighet
Grundläggande behörighet samt Matematik 3b eller 3c eller Matematik C
Examination
Inlämningsuppgifter och/eller muntlig framställning (INL1), 4 fup, betyg Underkänd (U), Godkänd (G).
Tentamen (TEN1), 4 fup, betyg Underkänd (U), Godkänd (G).
Tentamen (TEN2), 4,5 fup, betyg Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl Godkänd (VG).
För betyget VG ska studerande på basårsutbildningen ha uppnått detta betyg på TEN2.
En student som har ett intyg från MDU avseende sin funktionsnedsättning har möjlighet att anmäla önskemål om anpassning vid salstentamina eller annan examinationsform i enlighet med Regler och anvisningar för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Mälardalens högskola (2020/1655). Det är examinator som, utifrån det intyg som utfärdats, beslutar om eventuell anpassning och i så fall vilken anpassning som ska gälla.
Misstankar om vilseledande vid examination (fusk) anmäls, enligt högskoleförordningen, till universitetets rektor och prövas av universitetets disciplinnämnd. Om disciplinnämnden anser att en student gjort sig skyldig till en disciplinförseelse fattar nämnden beslut om en disciplinär åtgärd, vilket är varning eller avstängning.
Betyg
Väl godkänd, godkänd, underkänd
Övergångsbestämmelser och övriga föreskrifter
I enlighet med Regler och anvisningar för examinationsärenden på grundnivå och avancerad nivå vid Mälardalens högskola erbjuds studenter som varit registrerad på respektive kurs tre tillfällen för omprov (utöver de ordinarie omprov som är inplanerade inom ramen för att kursen gavs sista gången) under de två kommande terminerna som följer efter att kursen gavs sista gången. Efter att de tre examinationstillfällen har erbjudits upphör kursen.