Kursplan - Projekt i tillförlitliga flyg- och rymdsystem I
Omfattning
7.5 hp
Kurskod
FLA105
Giltig från
Hösttermin 2022
Utbildningsnivå
Grundnivå
Successiv fördjupning
G1N (Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav).
Huvudområde(n)
Akademi
Akademin för innovation, design och teknik
Fastställd
2015-02-02
Reviderad
2022-01-24
Status
Denna kursplan är inte aktuell och ges inte längre
Litteraturlistor
Kurslitteraturen är preliminär till 8 veckor innan kursstart. Kurslitteratur kan vara giltig över flera terminer.
-
Övrigt
Kursen har ingen obligatorisk litteratur. Referenslitteratur som utgörs av bl a artiklar kan tillkomma.
Syfte
Syftet med kursen är att sammanfoga de kompetenser och färdigheter som deltagarna har anskaffat under utbildningens första år. Deltagarna ska genom projektkursen skapa en djupare förståelse för hur projektarbete och teknikutveckling utförs inom teknikområdet flyg- och rymdteknik.
Lärandemål
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
1. visa förmåga till lagarbete och samverkan i grupper om olika sammansättning,
2. visa kunskap om vedertagen projektstyrningsmodell,
3. definiera en projektplan,
4. klara av att identifiera olika typer av designlösningar samt välja ut och motivera val,
5. dokumentera och presentera designen både skriftligt och muntligt samt
6. relatera sin tekniska lösning i förhållande till samhälleliga och etiska aspekter.
Innehåll
Kursen ger en överblick kring tillförlitliga flyg-och rymdsystem.
Några av de frågeställningar som besvaras i kursen är; Hur formuleras en projektplan? Hur konstruera man en projektgrupp med bra sammansättning? Hur ska ett projekt presenteras, både muntligt och skriftligt?
Utöver teorierna kring projektledning och vetenskapsmetodik, samt hur dessa implementeras i verkligheten, innehåller kursen en bred teknisk bas där en flygande farkost ska konstrueras utifrån den kunskap deltagaren har införskaffat under ingenjörsutbildningens första år.
Typiskt tekniska implementationer i projektkursen innefattar grundläggande reglerteknik, enklare konstruktion av elektronik/avionik och designlösningar kring aerodynamik och flygmekanik.
Behörighet
Grundläggande behörighet samt Fysik 2, Kemi 1, Matematik 4 eller Matematik E
Examination
Inlämningsuppgift (INL1), En uppgift som redovisas med inlämningsuppgift. Projektstyrningsmodell, projektgruppskonstellation och projektplanen, (examinerar lärandemål 1-3), 2,5 hp, betyg Underkänd (U) eller Godkänd (G)
Projekt (PRO1), En uppgift som redovisas med rapport och demonstration av projektet, 5 hp, (examinerar lärandemål 4-6), betyg Underkänd (U) eller Godkänd (G)
En student som har ett intyg från MDU avseende sin funktionsnedsättning har möjlighet att anmäla önskemål om anpassning vid salstentamina eller annan examinationsform i enlighet med Regler och anvisningar för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Mälardalens högskola (2020/1655). Det är examinator som, utifrån det intyg som utfärdats, beslutar om eventuell anpassning och i så fall vilken anpassning som ska gälla.
Misstankar om vilseledande vid examination (fusk) anmäls, enligt högskoleförordningen, till universitetets rektor och prövas av universitetets disciplinnämnd. Om disciplinnämnden anser att en student gjort sig skyldig till en disciplinförseelse fattar nämnden beslut om en disciplinär åtgärd, vilket är varning eller avstängning.
Betyg
Godkänd, underkänd