Kursplan - Huvudinstrument 3 för sångare
Omfattning
11 hp
Kurskod
KMI105
Giltig från
Hösttermin 2022
Utbildningsnivå
Grundnivå
Successiv fördjupning
G2F (Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav).
Huvudområde(n)
Kammarmusik
Akademi
Akademin för utbildning, kultur och kommunikation
Fastställd
2016-12-19
Reviderad
2021-12-14
Litteraturlistor
Kurslitteraturen är preliminär till 8 veckor innan kursstart. Kurslitteratur kan vara giltig över flera terminer.
Syfte
Kursen syftar till att studenten ytterligare ska fördjupa sina musikaliska och vokaltekniska kunskaper och färdigheter för scenisk gestaltning av text och musik samt ytterligare fördjupa och utveckla sitt konstnärliga uttryck mot ett alltmer personligt och självständigt artistiskt förhållningssätt.
Lärandemål
Efter avslutad kurs ska studenten kunna
1. utifrån ett reflekterande förhållningssätt artistiskt, musikaliskt och tekniskt använda och framträda med det egna instrumentet
2. framföra en bred och för den enskilde studenten tekniskt/musikaliskt utmanande repertoar från skilda epoker på ett stiltroget sätt
3. visa grundläggande förståelse för krav inför framtida studier och provsjungningar
4. kritiskt analysera textens betydelse samt adekvata uttal i den egna musikaliska och sceniska tolkningen
Innehåll
- Vokaltekniska instruktioner
- Musikalisk gestaltning
- Sceniska instruktioner
- Gemensam lektion. Framförande av aktuell repertoar samt undervisning av huvudlärare inför andra studenter
- Presentationsteknik utifrån en sånglig och scenisk kontext
- Repertoarkännedom
- Textanalys
Undervisning
Undervisningen på kursen sker i form av individuella lektioner samt gemensamma lektioner i grupp. I vissa fall ges även undervisning i huvudinstrumentet i grupp.
Särskild behörighet
Kammarmusik 2 för sångare, Huvudinstrument 2 för sångare, Musikern som konstnär 2, och Musikteori 2 eller motsvarande.
Examination
SEM1, individuell undervisning, 10 hp, fortlöpande bedömning av prestation i huvudinstrument avseende lärandemål 1,2 och 4, betyg Underkänd (U) eller Godkänd (G).
SEM2, gemensam lektion, 1 hp, fortlöpande bedömning av prestation vid gemensam lektion avseende lärandemål 1-4, betyg Underkänd (U) eller Godkänd (G).
En student som har ett intyg från MDU avseende sin funktionsnedsättning har möjlighet att anmäla önskemål om anpassning vid salstentamina eller annan examinationsform i enlighet med Regler och anvisningar för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Mälardalens högskola (2020/1655). Det är examinator som, utifrån det intyg som utfärdats, beslutar om eventuell anpassning och i så fall vilken anpassning som ska gälla.
Misstankar om vilseledande vid examination (fusk) anmäls, enligt högskoleförordningen, till universitetets rektor och prövas av universitetets disciplinnämnd. Om disciplinnämnden anser att en student gjort sig skyldig till en disciplinförseelse fattar nämnden beslut om en disciplinär åtgärd, vilket är varning eller avstängning.
Betyg
Godkänd, underkänd
Övergångsbestämmelser och övriga föreskrifter
Inom kursen kan det förekomma ytterligare moment som studenten ska delta i för att på så sätt få möjlighet att ytterligare utveckla sin sceniska gestaltning.