Kursplan - Värme- och kraftteknik 1
Omfattning
7.5 hp
Kurskod
ERA220
Giltig från
Hösttermin 2022
Utbildningsnivå
Grundnivå
Successiv fördjupning
G2F (Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav).
Huvudområde(n)
Energiteknik
Akademi
Akademin för ekonomi, samhälle och teknik
Fastställd
2021-12-20
Litteraturlistor
Kurslitteraturen är preliminär till 8 veckor innan kursstart. Kurslitteratur kan vara giltig över flera terminer.
-
Övrigt
Allt material som används i kursen läggs upp i lärplattformen Canvas
Syfte
Kursen ska ge kunskaper om olika tekniska processer som används för att omvandla energiinnehållet i olika typer av bränslen till värme- och elenergi. Efter genomgången kurs ska studenten känna till funktionen för de komponenter som ingår i olika kraft- och värmeanläggningar samt kunna genomföra dimensioneringar av dessa.
Lärandemål
1. Redogöra för principen för olika typer av kraft- och värmegenerering och de komponenter som förekommer i kraft- och värmeanläggningar.
2. Redogöra för fysiken bakom elproduktion med kärnkraft och hur en kärnreaktor drivs, både ur fysikalisk och praktisk aspekt.
3. Använda termodynamiska samband och ekvationer för att modellera, simulera och analysera ångcykler och kärnkraftsanläggningar med avseende på teknik, miljö och ekonomi.
4. Redogöra för utvecklingsläget och forskningsarbete inom området kraft- och värmeteknik (främst ångcykler och kärnkraft).
5. Optimera driften i en energiproduktionsanläggning ur ekonomisk synpunkt.
6. Jämför och kontrastera ekonomiska- och miljökonsekvenser av olika termiska processer, och självständigt och kritiskt redogöra för hur miljöpåverkan kan minimeras
Innehåll
Termodynamiska cykler för omvandling av värme till mekanisk energi. Ångcykeln med värmetillförsel från fossila-, bio- och kärnbränslen. Huvudkomponenter för ånggenerering som ångpannor, kok- och tryckvattenreaktorer. Kärnfysikaliska samband. De olika komponenternas och systemens funktion, dimensioner och drift. Ekonomiska- och miljökonsekvenser av olika termiska processer.
Undervisning
Föreläsningar, räkneövningar, laborationer samt individuella inlämningsuppgifter.
Särskild behörighet
75 hp inom ett energiingenjörsprogram (eller motsvarande) vari ingår 6 hp tillämpad termodynamik, 6 hp värmeöverföring, 7,5 hp matematik, eller motsvarande.
Examination
Inlämningsuppgifter (INL1), 1 hp, betyg Godkänd (G) (lärandemål 1, 3, 6)
Laboration (LAB1), 2,5 hp, betyg Godkänd (G) (lärandemål 1, 3, 5, 6)
Tentamen (TEN1), 4 hp, betyg 3, 4 eller 5 (lärandemål 1, 2, 4, 6)
En student som har ett intyg från MDU avseende sin funktionsnedsättning har möjlighet att anmäla önskemål om anpassning vid salstentamina eller annan examinationsform i enlighet med Regler och anvisningar för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Mälardalens högskola (2020/1655). Det är examinator som, utifrån det intyg som utfärdats, beslutar om eventuell anpassning och i så fall vilken anpassning som ska gälla.
Misstankar om vilseledande vid examination (fusk) anmäls, enligt högskoleförordningen, till universitetets rektor och prövas av universitetets disciplinnämnd. Om disciplinnämnden anser att en student gjort sig skyldig till en disciplinförseelse fattar nämnden beslut om en disciplinär åtgärd, vilket är varning eller avstängning.
Betyg
Med beröm godkänd, icke utan beröm godkänd, godkänd, underkänd
Övergångsbestämmelser och övriga föreskrifter
Överlappar helt med ERA211, ERA203, ERA208, WER009, WE0280.
Överlappar delvis med ERA204 (1,5 hp)