Kursplan - Introduktion till datorer och programvaruutveckling
Omfattning
5 hp
Kurskod
DVA113
Giltig från
Hösttermin 2022
Utbildningsnivå
Grundnivå
Successiv fördjupning
G1N (Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav).
Huvudområde(n)
Datavetenskap
Akademi
Akademin för innovation, design och teknik
Fastställd
2019-01-24
Reviderad
2022-01-24
Status
Denna kursplan är inte aktuell och ges inte längre
Litteraturlistor
Kurslitteraturen är preliminär till 8 veckor innan kursstart. Kurslitteratur kan vara giltig över flera terminer.
-
Böcker
Syfte
Kursen ger en god förståelse för hur en dator fungerar, hur man skriver enklare algoritmer och pseudokod. Dessutom diskuteras olika generationers datorsystem. Kursen ger även insikt i de principer som används vid utveckling av komplexa programvarusystem, samt medverkar till att fostra en professionell kultur inom programvaruutveckling.
Lärandemål
Efter avslutad kurs skall studenten kunna:
1. redogöra för vilka delar en dator består av och hur de fungerar tillsammans samt förklara den traditionella arkitekturen som är grunden för moderna datorer,
2. redovisa hur information representeras i en dator och redogöra för hur ett datorprogram exekverar i en dator,
3. sammanfatta datorns utveckling,
4. resonera kring hur boolesk algebra används,
5. konstruera enklare algoritmer och formulera pseudokod samt resonera kring och uppskatta effektivitet av olika algoritmer,
6. redogöra för de vanligaste processaktiviteterna och rollerna i programvaruutveckling,
7. förklara ingående aktiviteter i säkerhetskritiska livscykelmodeller samt redogöra för hur kravhantering hanteras för säkerhetskritiska system och hur de influerar design av systemarkitekturer,
8. redogöra för olika typer av datorsystem, deras utveckling och användning.
Innehåll
Kursen ger en introduktion till datavetenskap och hur datorer fungerar. Några av de viktigare idéerna i datavetenskap utforskas: t.ex. algoritmiskt tänkande, representation av information och hur ett datorprogram exekveras. Kursen kommer diskutera dessa idéer genom att ta itu med frågor som bl.a.: Vad är en dator? Hur utför en dator sitt arbete? Hur lagras information i en dator? Vad är en algoritm, hur mäter vi dess effektivitet och varför är det av intresse? Hur ser datorns historia och framtid ut?
Kursen ger även en introduktion till huvudområdena inom programvaruutveckling: utvecklings- och livscykelmodeller, roller, kravhantering och design.
Behörighet
Grundläggande behörighet samt Fysik 2, Kemi 1, Matematik 4 eller Matematik E
Examination
Inlämningsuppgift (INL1), skriftlig redovisning av individuella uppgifter, 1 hp, (examinerar lärandemål 1-4), betyg Underkänd (U) eller Godkänd (G)
Inlämningsuppgift (INL2), skriftlig redovisning av individuella uppgifter, 1,5 hp, (examinerar lärandemål 6-7), betyg Underkänd (U) eller Godkänd (G)
Gruppuppgift (GRU1), 1,5 hp, (examinerar lärandemål 5), betyg Underkänd (U) eller Godkänd (G)
Seminarium (SEM1), muntlig presentation med skriftlig rapport, 1 hp, (examinerar lärandemål 8), betyg Underkänd (U) eller Godkänd (G)
En student som har ett intyg från MDU avseende sin funktionsnedsättning har möjlighet att anmäla önskemål om anpassning vid salstentamina eller annan examinationsform i enlighet med Regler och anvisningar för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Mälardalens högskola (2020/1655). Det är examinator som, utifrån det intyg som utfärdats, beslutar om eventuell anpassning och i så fall vilken anpassning som ska gälla.
Misstankar om vilseledande vid examination (fusk) anmäls, enligt högskoleförordningen, till universitetets rektor och prövas av universitetets disciplinnämnd. Om disciplinnämnden anser att en student gjort sig skyldig till en disciplinförseelse fattar nämnden beslut om en disciplinär åtgärd, vilket är varning eller avstängning.
Betyg
Godkänd, underkänd
Övergångsbestämmelser och övriga föreskrifter
Kursen överlappar 2,5 hp med DVA124 Introduktion till datorer