Kursplan - Strategisk ekonomistyrning utifrån ledningsperspektiv
Omfattning
7.5 hp
Kurskod
FOA333
Giltig från
Hösttermin 2022
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Successiv fördjupning
A1N (Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav).
Huvudområde(n)
Företagsekonomi
Akademi
Akademin för ekonomi, samhälle och teknik
Fastställd
2021-12-20
Litteraturlistor
Kurslitteraturen är preliminär till 8 veckor innan kursstart. Kurslitteratur kan vara giltig över flera terminer.
-
Artiklar
Kursen har inte någon kurslitteratur i form av böcker, utan baseras på vetenskapliga artiklar som kurslitteratur. Aktuell litteraturlista av artiklar anges i Canvas.
Akademin för ekonomi, samhälle och teknik,
-
Artiklar
Syfte
Kursens övergripande syfte är att utveckla studentens förmåga att förstå, bemöta och analysera strategisk ledning och ekonomistyrning av organisationer. Kursen lägger särskilt tonvikt på strategisk ledning och styrning i relation till de stora nutidsfrågorna som till exempel genus och hållbarhetsaspekter. På en mer detaljerad nivå skall kursen förbättra studenternas förmåga att göra kvalificerade bedömningar inom ämnet strategisk ekonomistyrning.
Lärandemål
1. Förklara och visa förståelse för strategisk styrning och dess roll i ledningen av organisationer
2. Identifiera olika teoretiska utgångspunkter för strategisk styrning med fokus på ledningsperspektiv
3. Ta ställning till den ökande komplexiteten inom ämnet utifrån tillgången till olika typer av information
4. Reflektera över och motivera behovet av att genomföra avancerade bedömningar utifrån en problematisering av en övergripande organisatorisk kontext
5. Problematisera genus och hållbarhetsaspekter inom strategisk ekonomistyrning
6. Genomföra kvalificerade bedömningar inom strategisk ekonomistyrning utifrån ett ledningsperspektiv
Innehåll
Kursen behandlar strategisk ekonomistyrning utifrån ett ledningsperspektiv. Detta görs genom att resonera kring ekonomistyrningens roll i ledningen av offentliga och privata organisationer med fokus på dess praktiska och teoretiska utgångspunkter. Särskild tonvikt läggs på vikten av att göra kvalificerade bedömningar i relation till de utmaningar och konsekvenser som kan uppkomma i styrningen till exempel genom användandet av balanserade styrkort. strategisk ledning inom ämnet och behovet av att göra kvalificerade bedömningar inom strategisk ekonomistyrning. Kursen tar hänsyn till komplexiteten inom området utifrån tillgången till olika typer av information och hur olika former av styrning relaterar till varandra. Kursen tar också upp hållbarhetsaspekter i relation till strategisk ledning och styrning samt utvecklar förmågan att genomföra kvalificerade strategiska bedömningar i relation till ekonomistyrning.
Undervisning
Undervisningen består av föreläsningar och problembaserade seminarier där studenter jobbar i grupper. Utöver föreläsningar som fokuserar på de teoretiska utgångspunkterna och aktuella problem inom ämnet ger kursen möjlighet att reflektera både genom diskussioner i grupper och skrivuppgifter.
Särskild behörighet
Examen på grundnivå om minst 180 högskolepoäng varav minst 90 högskolepoäng med successiv fördjupning i företagsekonomi. Dessutom krävs Svenska 3 och Engelska 6 eller motsvarande samt minst 1,5 hp på avancerad nivå inom företagsekonomi.
Examination
Hemtentamen (HEM1), Skriftlig tentamen, 4 hp, betyg Utmärkt (A), Mycket bra (B), Bra (C), Tillfredsställande (D), Tillräcklig (E), Otillräcklig, komplettering möjlig (Fx), Otillräcklig (F) (Avser lärandemål 1-3)
Seminarium (SEM1), Seminariumserie, 3,5 hp, betyg Underkänd (U), Godkänd (G). (Avser lärandemål 1-6)
En student som har ett intyg från MDU avseende sin funktionsnedsättning har möjlighet att anmäla önskemål om anpassning vid salstentamina eller annan examinationsform i enlighet med Regler och anvisningar för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Mälardalens högskola (2020/1655). Det är examinator som, utifrån det intyg som utfärdats, beslutar om eventuell anpassning och i så fall vilken anpassning som ska gälla.
Misstankar om vilseledande vid examination (fusk) anmäls, enligt högskoleförordningen, till universitetets rektor och prövas av universitetets disciplinnämnd. Om disciplinnämnden anser att en student gjort sig skyldig till en disciplinförseelse fattar nämnden beslut om en disciplinär åtgärd, vilket är varning eller avstängning.
Betyg
Utmärkt, mycket bra, bra, tillfredsställande, tillräcklig, otillräcklig - komplettering möjlig, otillräcklig
Övergångsbestämmelser och övriga föreskrifter
Kursen överlappar 7.5 hp med FOA329 Strategisk ekonomistyrning utifrån ledningsperspektiv