Kursplan - Beskattningsrätt
Omfattning
15 hp
Kurskod
EHA014
Giltig från
Hösttermin 2022
Utbildningsnivå
Grundnivå
Successiv fördjupning
G1F (Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav).
Huvudområde(n)
Handelsrätt
Akademi
Akademin för ekonomi, samhälle och teknik
Fastställd
2021-12-20
Litteraturlistor
Kurslitteraturen är preliminär till 8 veckor innan kursstart. Kurslitteratur kan vara giltig över flera terminer.
-
Böcker
Inkomstskatt : en lärobok i skatterätt Del 1
Artonde upplagan : Lund : Studentlitteratur, [2021] - xxiv, 340 sidor, ca 30 onumrerade sidor
ISBN: 9789144135946 LIBRIS-ID: bprfzfr6867jdmb0
Inkomstskatt : en lärobok i skatterätt Del 2
Artonde upplagan : Lund : Studentlitteratur, [2021] - xxiv, sidorna 341-712, ca 30 onumrerade sidor
ISBN: 9789144135953 LIBRIS-ID: r46vdv6jpf07xwtq
Skattesystemet : Övningsbok
Andra upplagan : Uppsala : Iustus förlag, [2022] - 263 sidor
ISBN: 9789177371793 LIBRIS-ID: l0f43gbxjsq7lcj1
Mervärdesskatt : en introduktion
Tjugonde upplagan : Uppsala : Iustus förlag, [2021] - 118 sidor
ISBN: 9789177371823 LIBRIS-ID: 6l0k5lfx4ckcjggf
Skattelagstiftning 22 : Lagar och andra författningar som de lyder den 1
65 uppl. : Norstedts Juridik, 2022 - 1150 sidor
ISBN: 9789139025597 LIBRIS-ID: xcf4j1cdvhv36113
Syfte
Syftet med kursen är att ge en grundläggande kunskap om det svenska skattesystemets uppbyggnad samt grundläggande kunskaper om tolkning och tillämpning av svensk skattelagstiftning med betoning på företagsbeskattning.
Lärandemål
Efter genomgången kurs skall studenterna kunna:
- redogöra för de allmänna principerna rörande taxerings- och uppbördsförfarandet
- med stöd av relevanta rättskällor kunna lösa vanliga frågorna rörande vad som är skattepliktig intäkt respektive avdragsgill kostnad inom personbeskattningen
- bedöma de skatterättsliga konsekvenserna av vanliga förekommande företagsekonomiska beslut
- upprätta bokslut samt deklaration för enskilda näringsidkare samt redogöra för de ekonomiska konsekvenserna av olika skatteplanerings åtgärder
- upprätta bokslut och deklarationer för fåmansföretag och dess ägare samt redogöra för de så kallade 3:12-reglerna
- redogöra för mervärdesskattesystemets uppbyggnad och EG-rättens betydelse för den svenska mervärdesskattelagstiftningen
- redogöra för de grundläggande principerna inom internationell skatterätt
Innehåll
Kursen inleds med en kortfattad översikt över beskattningens funktion och inkomstbeskattningens utformning. Efter inledningen följer en genomgång av taxeringsförfarandet, uppbördsförfarandet, sociala avgifterna samt skatterättens rättskällelära.
Därefter följer en fördjupning i reglerna om personbeskattning avseende inkomstslaget tjänst och kapital. Därefter vidtar ett studium av inkomstslaget näringsverksamhet, dess grundläggande regler med en efterföljande fördjupning i det speciella regelverket för enskilda näringsidkare. Reglerna om företagsbeskattning med en fördjupning i fåmansföretag behandlas därefter. Kursen avslutas med en genomgång av de grundläggande reglerna avseende internationell beskattning, mervärdesskatt samt beskattningen av handelsbolag.
Undervisning
Undervisningen består av föreläsningar med genomgång av teori och praktiska exempel. Under kursens gång ska en inlämningsuppgift, avseende bokslut och deklaration med hjälp av ett skatteprogram, genomföras i grupper om 2-3 personer och redovisas på ett seminarium, där deltagandet är obligatoriskt.
Särskild behörighet
Handelsrättslig översiktskurs (15 hp) varav 7 hp ska vara avklarade, samt 7,5 hp externredovisning. Kravet på externredovisning kan uppnås tex genom att ha läst någon av kurserna Budgetering och redovisning 7,5 hp, Financial accounting I 7,5 hp, Cost and management accounting I 7,5 hp eller motsvarande.
Examination
Inlämningsuppgift (INL1), 1,5 hp, betyg Godkänd (G) (Avser lärandemål 2, 3 och 4)
Skriftlig tentamen (TEN1), 13,5 hp, betyg Utmärkt (A), Mycket bra (B), Bra (C), Tillfredsställande (D), Tillräcklig (E), Otillräcklig, komplettering möjlig (Fx), Otillräcklig (F) Betygsgrundande (Avser lärandemål 1-7)
Inlämningsuppgiften ska genomföras i grupp och lämnas in till läraren för bedömning vid meddelat inlämningstillfälle. För att få godkänt på inlämningsuppgiften ska studenten ha deltagit aktivt i obligatoriskt seminarium.
En student som har ett intyg från MDU avseende sin funktionsnedsättning har möjlighet att anmäla önskemål om anpassning vid salstentamina eller annan examinationsform i enlighet med Regler och anvisningar för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Mälardalens högskola (2020/1655). Det är examinator som, utifrån det intyg som utfärdats, beslutar om eventuell anpassning och i så fall vilken anpassning som ska gälla.
Misstankar om vilseledande vid examination (fusk) anmäls, enligt högskoleförordningen, till universitetets rektor och prövas av universitetets disciplinnämnd. Om disciplinnämnden anser att en student gjort sig skyldig till en disciplinförseelse fattar nämnden beslut om en disciplinär åtgärd, vilket är varning eller avstängning.
Betyg
Utmärkt, mycket bra, bra, tillfredsställande, tillräcklig, otillräcklig - komplettering möjlig, otillräcklig
Övergångsbestämmelser och övriga föreskrifter
Kursen överlappar 15 hp med:
EHA002 Beskattningsrätt