Kursplan - Ekonomi- och Bolagsstyrning för Controllers
Omfattning
15 hp
Kurskod
FOA838
Giltig från
Hösttermin 2021
Utbildningsnivå
Grundnivå
Successiv fördjupning
G2F (Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav).
Huvudområde(n)
Företagsekonomi
Akademi
Akademin för ekonomi, samhälle och teknik
Fastställd
2021-06-21
Litteraturlistor
Kurslitteraturen är preliminär till 8 veckor innan kursstart. Kurslitteratur kan vara giltig över flera terminer.
Syfte
Ett övergripande syfte med kursen är att studenten ska kunna identifiera, beskriva och reflektera om ekonomi- och bolagsstyrning i organisationer, få uppfattning om hur ekonomi- och bolagsstyrning påverkas av externa och interna förutsättningar samt kunna kritiskt reflektera och problematisera ett par av konsekvenserna som ekonomi- och bolagsstyrning kan ge upphov till.
Lärandemål
Efter godkänd kurs ska studenten kunna:
1. Identifiera, beskriva och förklara olika former av styrning och dess uppbyggnad samt ett par olika perspektiv på ekonomi- och bolagsstyrning.
2. Visa färdigheter i att kunna jämföra olika perspektiv på ekonomi- och bolagsstyrning.
3. Visa färdighet i att, muntligt såväl som skriftligt, beskriva och analysera hur ekonomi- och bolagsstyrning påverkas av och utformas genom externa och interna förutsättningar.
4. Visa förståelse, skriftligt såväl som muntligt, för de möjligheter och begränsningar för ekonomi- och bolagsstyrning som kan uppkomma i organisationer.
5. Kritiskt reflektera och problematisera de konsekvenser såväl som möjligheter som ekonomi- och bolagsstyrning ger upphov till i organisationer, och dessutom analysera problem som är förknippade med ekonomi- och bolagsstyrning.
6. Identifiera forskningslitteratur inom ett eget valt fördjupningsområde, formulera frågeställning och analysera forskningslitteratur inom ett fördjupningsområde.
Innehåll
Kursens centrala tema är de olika styrformer som gemensamt utgör ekonomi- och bolagsstyrning, förutsättningar för och konsekvenser med ekonomi- och bolagsstyrning. Kursen är uppdelad i fyra olika delmoment: (1) olika styrformer som utgör ekonomi- och bolagsstyrning. Det första momentet ger studenten möjlighet att förstå olika styrformer inom ramen för ekonomi- och bolagsstyrning; (2) interna och externa förutsättningar som påverkar ekonomi- och bolagsstyrning. Momentet syftar till att sätta ekonomi- och bolagsstyrning i både en organisatorisk såväl som en samhällelig kontext. Det andra momentet ger studenten möjlighet att förstå, beskriva och reflektera kring de externa såväl som interna förutsättningar som påverkar ekonomi- och bolagsstyrning; (3) konsekvenser som ekonomi- och bolagsstyrning ger upphov till. Det tredje momentet ger studenterna möjlighet att kritisk reflektera och problematisera ekonomi- och bolagsstyrning; (4) konsekvenser av ekonomi- och bolagsstyrning inom ett eget valt fördjupningsområde. Det fjärde momentet ger studenten möjlighet att fördjupa sig i ett eget valt fördjupningsområde med anknytning till ekonomi- och bolagsstyrning.
Undervisning
Föreläsningar och seminarier
Särskild behörighet
Företagsekonomi 60 hp med successiv fördjupning, varav minst 45 hp ska vara godkända vid kursstart. Av dessa ska minst 5 hp vara grundläggande ekonomistyrning eller motsvarande. Minst 15 hp ska vara på nivå G1F.
Examination
Inlämningsuppgift, INL1, 4,5 hp, betyg: Underkänt (U) eller Godkänd (G). Examinerar lärandemål: 1, 2 och 3.
Gruppuppgift, GRU1, 4,5 hp, betyg Utmärkt (A), Mycket bra (B), Bra (C), Tillfredsställande (D), Tillräcklig (E), Otillräcklig, komplettering möjlig (Fx), Otillräcklig (F). Examinerar lärandemål: 4, 5 och 6
Hemtentamen, HEM1, 6 hp, betyg Utmärkt (A), Mycket bra (B), Bra (C), Tillfredsställande (D), Tillräcklig (E), Otillräcklig, komplettering möjlig (Fx), Otillräcklig (F). Examinerar lärandemål: 1, 2, 3, 4 och 5
En student som har ett intyg från MDU avseende sin funktionsnedsättning har möjlighet att anmäla önskemål om anpassning vid salstentamina eller annan examinationsform i enlighet med Regler och anvisningar för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Mälardalens högskola (2020/1655). Det är examinator som, utifrån det intyg som utfärdats, beslutar om eventuell anpassning och i så fall vilken anpassning som ska gälla.
Misstankar om vilseledande vid examination (fusk) anmäls, enligt högskoleförordningen, till universitetets rektor och prövas av universitetets disciplinnämnd. Om disciplinnämnden anser att en student gjort sig skyldig till en disciplinförseelse fattar nämnden beslut om en disciplinär åtgärd, vilket är varning eller avstängning.
Betyg
Utmärkt, mycket bra, bra, tillfredsställande, tillräcklig, otillräcklig - komplettering möjlig, otillräcklig