Kursplan - Ekonomi inom idrotten
Omfattning
7.5 hp
Kurskod
FOA841
Giltig från
Vårtermin 2022
Utbildningsnivå
Grundnivå
Successiv fördjupning
G1N (Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav).
Huvudområde(n)
Företagsekonomi
Akademi
Akademin för ekonomi, samhälle och teknik
Fastställd
2021-06-21
Litteraturlistor
Kurslitteraturen är preliminär till 8 veckor innan kursstart. Kurslitteratur kan vara giltig över flera terminer.
Syfte
I samband med en ökad professionalism inom idrottsrörelsen ställs allt högre krav på ekonomisk kunskap. Kursen syftar till att utveckla studenternas kapacitet att använda företagsekonomiska teorier och analysmodeller för att utveckla goda ekonomiska förutsättningar inom en idrottsförening.
Lärandemål
Efter genomgången kurs skall studenten kunna:
1. Redogöra för och tillämpa begreppsfunktioner rörande idrottsekonomi
2. Identifiera företagsekonomiska framgångsfaktorer inom idrotten
3. Beskriva och förklara vilka villkor som bör vara uppfyllda för att goda ekonomiska förutsättningar ska kunna upprätthållas inom en förening
4. Självständigt analysera och kritiskt granska en årsredovisning för en idrottsförening
Innehåll
Kursen ger en övergripande bild av ämnesområdet idrottsekonomi. Kursen ger verktyg för studenterna att kunna utveckla goda ekonomiska förutsättningar inom en idrottsförening.
Undervisning
Undervisning ges i form av föreläsningar, veckobrev och handledning. Individuella uppgifter sker via en kommunikationsplattform.
Behörighet
Grundläggande behörighet
Examination
HEM1, Hemtentamen, 2.5 hp, Betyg: Underkänd, Godkänd (lärandemål 1)
HEM2, Hemtentamen, 5 hp, Betyg: Underkänd, Godkänd, Väl godkänd (lärandemål 2,3,4)
En student som har ett intyg från MDU avseende sin funktionsnedsättning har möjlighet att anmäla önskemål om anpassning vid salstentamina eller annan examinationsform i enlighet med Regler och anvisningar för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Mälardalens högskola (2020/1655). Det är examinator som, utifrån det intyg som utfärdats, beslutar om eventuell anpassning och i så fall vilken anpassning som ska gälla.
Misstankar om vilseledande vid examination (fusk) anmäls, enligt högskoleförordningen, till universitetets rektor och prövas av universitetets disciplinnämnd. Om disciplinnämnden anser att en student gjort sig skyldig till en disciplinförseelse fattar nämnden beslut om en disciplinär åtgärd, vilket är varning eller avstängning.
Betyg
Väl godkänd, godkänd, underkänd