Kursplan - Smart logistik
Omfattning
5 hp
Kurskod
PPU462
Giltig från
Vårtermin 2022
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Successiv fördjupning
A1N (Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav).
Huvudområde(n)
Produkt- och processutveckling
Akademi
Akademin för innovation, design och teknik
Fastställd
2021-05-25
Status
Denna kursplan är inte aktuell och ges inte längre
Litteraturlistor
Kurslitteraturen är preliminär till 8 veckor innan kursstart. Kurslitteratur kan vara giltig över flera terminer.
-
Kurslitteraturen består främst av föreläsningsmaterial som kommer att göras tillgängligt i lärplattformen Canvas samt projektkopplat referensmaterial som kommer att tas fram under kursens gång.
Syfte
Syftet med kursen är att öka studentens förmåga att analysera och designa smarta logistiksystem med utgångspunkt från ett tillverkande företag. Genom kursen får studenten kunskap om logistiksystemets två huvudflöden, material- och informationsflödet, och deras påverkan på produktionssystemets prestation. Under kursen kommer olika Industri 4.0-teknologier och dess effekter på material- respektive informationsflödet att adresseras. Kursen är utformad för att bidra till en ökad förståelse för vad smarta logistiksystem innebär för tillverkande företag.
Lärandemål
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
1. Redogöra för material- respektive informationsflödets påverkan på produktionssystemets prestation hos tillverkande företag.
2. Analysera begränsningar och förbättringsmöjligheter hos material- respektive informationsflödet hos tillverkande företag.
3. Analysera effekterna av Industri 4.0-teknologier på material- respektive informationsflödet hos tillverkande företag.
4. Demonstrera förmågan att förbättra material- respektive informationsflödet med hjälp av Industri 4.0-teknologier hos tillverkande företag.
5. Demonstrera förmågan att söka och tillämpa litteratur inom området.
Innehåll
Logistiksystemet och dess uppbyggnad i två huvudflöden; material- och informationsflödet.
Material- och informationsflödets relation till och effekter på varandra samt till det övergripande produktionssystemet.
Effektivitets- och prestationsförbättringar inom logistiksystemet.
Relevanta Industri 4.0-teknologier samt dess potentialer och utmaningar för logistiksystemet.
Särskild behörighet
40 hp inom teknik samt minst 2 års yrkeserfarenhet på heltid från relevant område inom industrin. Dessutom krävs Svenska B/Svenska 3 samt Engelska A/Engelska 6. I de fall kursen ges på engelska görs undantag från kravet på Svenska B/Svenska 3.
Examination
Seminarium (SEM1), 1 hp, examinerar lärandemål 1 och 2, betyg Underkänd (U) eller Godkänd (G).
Seminarium (SEM2), 2 hp, examinerar lärandemål 2-4, betyg Underkänd (U) eller Godkänd (G).
Inlämningsuppgift (INL1), 2 hp, examinerar lärandemål 1-5, betyg Underkänd (U) eller Godkänd (G).
En student som har ett intyg från MDU avseende sin funktionsnedsättning har möjlighet att anmäla önskemål om anpassning vid salstentamina eller annan examinationsform i enlighet med Regler och anvisningar för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Mälardalens högskola (2020/1655). Det är examinator som, utifrån det intyg som utfärdats, beslutar om eventuell anpassning och i så fall vilken anpassning som ska gälla.
Misstankar om vilseledande vid examination (fusk) anmäls, enligt högskoleförordningen, till universitetets rektor och prövas av universitetets disciplinnämnd. Om disciplinnämnden anser att en student gjort sig skyldig till en disciplinförseelse fattar nämnden beslut om en disciplinär åtgärd, vilket är varning eller avstängning.
Betyg
Godkänd, underkänd
Övergångsbestämmelser och övriga föreskrifter
Kursen överlappar 2,5 hp med PPU444 Internlogistik i Industri 4.0 och 2,5 hp med PPU448 Supply Chain Management.