Kursplan - Företagande i samhället
Omfattning
7.5 hp
Kurskod
FOA331
Giltig från
Hösttermin 2021
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Successiv fördjupning
A1F (Avancerad nivå, har kurs/er på avancerad nivå som förkunskapskrav).
Huvudområde(n)
Företagsekonomi
Akademi
Akademin för ekonomi, samhälle och teknik
Fastställd
2021-01-22
Litteraturlistor
Kurslitteraturen är preliminär till 8 veckor innan kursstart. Kurslitteratur kan vara giltig över flera terminer.
-
CSR och hållbart företagande
Andra upplagan : Stockholm : Sanoma utbildning, 2017 - 364 s.
ISBN: 978-91-523-4045-5 LIBRIS-ID: 20559729
Vetenskapliga artiklar tillkommer (kommer att finnas tillgängliga på Canvas)
Akademin för ekonomi, samhälle och teknik,
Syfte
Kursen syftar till att ge en inblick i olika organisationers verksamheter (företag, offentliga organisationer, ideella organisationer) samt deras olika förutsättningar till att ta ansvar för en hållbar samhällsutveckling.
Lärandemål
Efter genomgången kurs ska studenten kunna:
1. Beskriva och analysera centrala problemställningar inom området corporate social responsibility (CSR) och hållbart företagande, ur teoretiskt såväl som praktiskt perspektiv.
2. Beskriva och problematisera hur organisations- och ledarskapspraktik såsom CSR, etiskt ledarskap och hållbarhet utvecklas i samspel mellan samhället och företag.
3. Identifiera, värdera och analysera olika typer av akademiska databaser med ett systematisk och kritiskt förhållningssätt för att förstå kunskapsutvecklingen inom området CSR och hållbar utveckling.
4. Förstå och kunna reflektera kring management, CSR och utvecklingsfrågor med stöd i litteratur och debatt i samhället.
5. Analysera, strukturera och argumentera på ett akademiskt välgrundat sätt i tal och skrift i frågor som rör företagets roll och ansvar i en alltmer globaliserad samhällsutveckling.
Innehåll
Kursen är en fördjupningskurs på avancerad nivå, där teorier och modeller om ansvarstagande inom managementområdet står i centrum. Moment som erbjuder kunskap om teorier och modeller blandas med moment som erbjuder möjligheten att öva förmågor och färdigheter inom managementområdet i allmänhet, utifrån ett perspektiv där ansvarstagande i olika former är centralt. Kursen bygger på att studenter vistas minst två dagar vid ett företag, en offentlig organisation eller en ideell verksamhet under kursen och samlar egna intryck och erfarenheter från organisering och ledning i dessa organisationer. Gästföreläsare från både akademi och övriga samhället samt biografier av framstående ledare kompletterar student- och lärardrivna lärmoment. Kursen ges främst på svenska, men kommer att ha inslag på engelska.
Undervisning
Föreläsningar, seminarier, självständiga arbeten och andra studentdrivna aktiviteter.
Särskild behörighet
Examen på grundnivå om minst 180 högskolepoäng varav minst 90 högskolepoäng med successiv fördjupning i företagsekonomi. Dessutom krävs Svenska B/Svenska 3 och Engelska A/Engelska 6 eller motsvarande samt minst 1,5 hp på avancerad nivå inom företagsekonomi.
Examination
Seminarium (SEM1), 3 hp, betyg Godkänd (G) [avser lärandemål 1-5]
PM (PM01), 4,5 hp, betyg Godkänd (G) eller Väl Godkänd (VG) [avser lärandemål 1-5]
En student som har ett intyg från MDU avseende sin funktionsnedsättning har möjlighet att anmäla önskemål om anpassning vid salstentamina eller annan examinationsform i enlighet med Regler och anvisningar för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Mälardalens högskola (2020/1655). Det är examinator som, utifrån det intyg som utfärdats, beslutar om eventuell anpassning och i så fall vilken anpassning som ska gälla.
Misstankar om vilseledande vid examination (fusk) anmäls, enligt högskoleförordningen, till universitetets rektor och prövas av universitetets disciplinnämnd. Om disciplinnämnden anser att en student gjort sig skyldig till en disciplinförseelse fattar nämnden beslut om en disciplinär åtgärd, vilket är varning eller avstängning.
Betyg
Väl godkänd, godkänd, underkänd
Övergångsbestämmelser och övriga föreskrifter
Kursen överlappar helt med:
FOA316 Företagande i samhället