Kursplan - Företagets internationaliseringsprocess
Omfattning
7.5 hp
Kurskod
FOA187
Giltig från
Hösttermin 2021
Utbildningsnivå
Grundnivå
Successiv fördjupning
G1F (Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav).
Huvudområde(n)
Företagsekonomi
Akademi
Akademin för ekonomi, samhälle och teknik
Fastställd
2021-01-22
Litteraturlistor
Kurslitteraturen är preliminär till 8 veckor innan kursstart. Kurslitteratur kan vara giltig över flera terminer.
-
Artiklar
Syfte
Syftet med denna kurs är att ge förståelse och kunskap om hur företag internationaliserar sig och varför de väljer ett specifikt sätt att göra det på. Ett annat syfte är att träna på gruppdiskussioner, samt muntlig och skriftlig presentation.
Lärandemål
Efter genomgången kurs skall studenten kunna:
Kunskap och förståelse
1. Redogöra för vad som menas med att agera på utländska marknader, teoretiskt och empiriskt ha förståelse för de utmaningar som företag kan ställas inför vid internationalisering med särskilt fokus på internationaliseringsprocessen och kulturell mångfald.
2. Redogöra för centrala vetenskapliga perspektiv inom ämnet internationellt företagande.
Färdigheter och förmåga
3. Beskriva och analysera möjligheter och utmaningar som företag kan behöva hantera i sin internationaliseringsprocess.
4. Teoretiskt kunna beskriva och förklara företags internationaliseringsprocesser.
5. Uppvisa färdigheter att i samarbete med andra bidra till gruppdiskussioner.
6. Uppvisa färdigheter i akademiskt skrivande och god språklig framställning.
Värderingsförmåga och förhållningssätt
7. Kritiskt värdera olika typer av begrepp som kan kopplas till företags internationaliseringsprocesser.
Innehåll
Kursen behandlar problem och möjligheter som kan kopplas till företags internationaliseringsprocesser. Kursen behandlar olika orsaker till att företag vill bli internationella och hur de går tillväga för att internationaliseras. Att gå in på en eller flera utländska marknader kräver oftast andra typer av kunskaper och/eller resurser än vad som krävs på inhemska marknader. Ett vanligt hinder för en lyckad internationaliseringsprocess är kulturella skillnader mellan länder. Tyngdpunkten i kursen vilar på internationaliseringsprocessen och hur företag kan hantera skillnader mellan olika kulturer.
Undervisning
Undervisning i kursen bedrivs med föreläsningar, seminarier och studenternas egna presentationer (skriftliga och muntliga). Litteraturen bygger på vetenskapliga artiklar.
Särskild behörighet
Företagsekonomi 30 hp varav minst 22,5 hp ska vara avklarade vid kursstart. Dessutom krävs Engelska B/Engelska 6.
Examination
Projekt (PRO1), 2,5 hp, betyg Utmärkt (A), Mycket bra (B), Bra (C), Tillfredsställande (D), Tillräcklig (E), Otillräcklig, komplettering möjlig (Fx), Otillräcklig (F). För att klara denna examination ska studenten skriva en artikel, förbereda och genomföra en presentation (avser lärandemål 1-7)
Seminarium (SEM1), 3 hp, betyg Utmärkt (A), Mycket bra (B), Bra (C), Tillfredsställande (D), Tillräcklig (E), Otillräcklig, komplettering möjlig (Fx), Otillräcklig (F). För att klara denna examination måste studenten delta aktivt i fyra seminarier (avser lärandemål 1-5)
Skriftlig inlämning (PRO2), 2 hp, betyg Utmärkt (A), Mycket bra (B), Bra (C), Tillfredsställande (D), Tillräcklig (E), Otillräcklig, komplettering möjlig (Fx), Otillräcklig (F). För att klara denna examination måste studenten lämna in en skriftlig inlämningsuppgift till varje seminarium, alltså 4 uppgifter (avser lärandemål 1-4, 6-7)
En student som har ett intyg från MDU avseende sin funktionsnedsättning har möjlighet att anmäla önskemål om anpassning vid salstentamina eller annan examinationsform i enlighet med Regler och anvisningar för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Mälardalens högskola (2020/1655). Det är examinator som, utifrån det intyg som utfärdats, beslutar om eventuell anpassning och i så fall vilken anpassning som ska gälla.
Misstankar om vilseledande vid examination (fusk) anmäls, enligt högskoleförordningen, till universitetets rektor och prövas av universitetets disciplinnämnd. Om disciplinnämnden anser att en student gjort sig skyldig till en disciplinförseelse fattar nämnden beslut om en disciplinär åtgärd, vilket är varning eller avstängning.
Betyg
Ges något av betygen A, B, C, D, E, F
Övergångsbestämmelser och övriga föreskrifter
Betyg enligt ECTS-skalan kan också ges.
Kursen överlappar med FÖA200, FOA200 samt med FOA158.