Kursplan - Teknikbaserat socialt entreprenörskap
Omfattning
15 hp
Kurskod
IEO304
Giltig från
Hösttermin 2021
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Successiv fördjupning
A1F (Avancerad nivå, har kurs/er på avancerad nivå som förkunskapskrav).
Huvudområde(n)
Industriell ekonomi och organisation
Akademi
Akademin för ekonomi, samhälle och teknik
Fastställd
2021-01-22
Litteraturlistor
Kurslitteraturen är preliminär till 8 veckor innan kursstart. Kurslitteratur kan vara giltig över flera terminer.
Syfte
Syftet med kursen är dels att med stöd i teori utveckla en praktisk förståelse för och färdigheter inom teknikbaserat socialt entreprenörskap och innovation, och dels göra studenterna medvetna om samhällets hållbarhetsaspekter och vilken samhällsomvandlande roll de kan spela som ingenjörer.
Lärandemål
Studenten ska efter avslutad kurs kunna:
1. Beskriva och försvara en egen förståelse av teknikbaserat socialt entreprenörskap och innovation.
2. Medverka i och/eller leda utvecklingen av en beskrivning och/eller prototyp till en ny produkt eller ny tjänst för att lösa ett socialt problem och/eller öka hållbarheten i samhället.
3. Tillämpa, kombinera och vidareutveckla erövrade kunskaper, förståelser,
färdigheter, förmågor och förhållningssätt (från tidigare kurser).
Innehåll
Kursens fokus ligger på utvecklingen av en ny produkt eller tjänst som bidrar till ett mer hållbart samhälle inom ramen för teknikfördjupningen. Studenterna arbetar i grupper men då examinationen sker med hjälp av portföljmetodik ingår även en större individuell reflektionsuppgift.
Undervisning
Projektarbete
Seminarier/Work shops
Handledning
Föreläsningar
Särskild behörighet
180 hp från civilingenjörsprogrammet i industriell ekonomi. Dessutom krävs Svenska B/Svenska 3 samt Engelska A/Engelska 6. I de fall kursen ges på engelska görs undantag från kravet på Svenska B/Svenska 3.
Examination
Seminariedeltagande och -redovisningar (SEM1), 2,5hp, betyg Godkänd (G) och Underkänd (U). Lärandemål 2 och 3. Gruppexamination.
Projektrapport (PRO1), 5hp, betyg Godkänd (G) och Underkänd (U), Lärandemål 2 och 3. Gruppexamination.
Inlämningsuppgift (INL1), 7,5hp, betyg 3, 4, 5. Lärandemål 1 och 3. Individuell examination.
För slutbetyg på kursen krävs godkänt på de gruppgemensamma uppgifterna (PRO1, SEM1) samt minst betyg 3 på den individuella uppgiften (INL1)
Totalbetyget på kursen avgörs av den individuella uppgiften (INL1).
En student som har ett intyg från MDU avseende sin funktionsnedsättning har möjlighet att anmäla önskemål om anpassning vid salstentamina eller annan examinationsform i enlighet med Regler och anvisningar för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Mälardalens högskola (2020/1655). Det är examinator som, utifrån det intyg som utfärdats, beslutar om eventuell anpassning och i så fall vilken anpassning som ska gälla.
Misstankar om vilseledande vid examination (fusk) anmäls, enligt högskoleförordningen, till universitetets rektor och prövas av universitetets disciplinnämnd. Om disciplinnämnden anser att en student gjort sig skyldig till en disciplinförseelse fattar nämnden beslut om en disciplinär åtgärd, vilket är varning eller avstängning.
Betyg
Utmärkt, mycket bra, bra, tillfredsställande, tillräcklig, otillräcklig - komplettering möjlig, otillräcklig