Kursplan - Skoljuridik
Omfattning
7.5 hp
Kurskod
HAA804
Giltig från
Hösttermin 2021
Utbildningsnivå
Grundnivå
Successiv fördjupning
G1N (Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav).
Huvudområde(n)
Handelsrätt
Akademi
Akademin för ekonomi, samhälle och teknik
Fastställd
2021-01-20
Litteraturlistor
Kurslitteraturen är preliminär till 8 veckor innan kursstart. Kurslitteratur kan vara giltig över flera terminer.
Syfte
Kursen syftar till att ge studenten grundläggande kunskaper i och förståelse för skoljuridik.
Lärandemål
Efter avslutad kurs ska studenten ha tillägnat sig grundläggande kunskap om och förståelse för:
1. juridisk metod,
2. den allmänna offentliga lagstiftning som har betydelse för verksamheten i förskola och skola samt fritidshem,
3. den delen av den speciella förvaltningsrätten som gäller nämnda verksamhet,
4. den del av familjerätten samt diskriminerings- och arbetsmiljölagstiftningen som berör förskola, skola och fritidshem,
5. den arbetsrättsliga grunden för personalens arbete,
6. barnkonventionen och andra internationella överenskommelser och regelverk av betydelse i skolan.
Studenten ska på̊ ovan nämnda områden kunna tillägna sig färdighet och förmåga att:
7. identifiera, analysera och visa att hon/han kan kommunicera och presentera slutsatser av god kvalitet, för de ovan nämnda lärandemålen.
8. iakttaga ett kritiskt förhållningssätt och hantera sak-, rätt- och bevisfrågor i rättstvister av olika slag inom skoljuridiken.
Innehåll
Kursen inleds med en presentation av den juridiska metoden Sedan behandlas det nationella uppdraget som ålagts skolan samt relevanta skolförfattningar, nationella och lokala styrinstrument, uppföljning och utvärdering, internationella konventioner och program. Kursen behandlar även skolans ansvar enligt skolförfattningarna, det enskilda arbetsavtalet och anställningsskyddet, kollektiv arbetsrätt, diskrimineringsfrågor, ledighetsregler, arbetsmiljöfrågor och arbetstid. Därtill behandlas skolan som myndighet och den myndighetsutövning som där bedrivs med särskild inriktning på regeringsformen och tryckfrihetsförordningen, offentlighet och sekretesslagen, förvaltningslagen och övriga förvaltningsrättsliga regler, regler för betygsättning och bedömning, elevvård och värdefrågor. Avslutningsvis behandlas familjerättsliga regler på skolans område.
Undervisning
Undervisningen består av föreläsningar och tillämpningsövningar.
Behörighet
Grundläggande behörighet
Examination
Digital hemtentamen, HEM1, 3,5 högskolepoäng, betyg Underkänd (U) Godkänd (G) (avser lärandemål 1,2,3,4,5 och 6)
Inlämningsuppgift, INL1, 4 högskolepoäng, betyg Underkänd (U), Godkänd (G) och Väl godkänd (VG) (avser lärandemål 1 och någon av punkterna 2, 3, 4, 5, 6 och 7 samt 8 och 9)
En student som har ett intyg från MDU avseende sin funktionsnedsättning har möjlighet att anmäla önskemål om anpassning vid salstentamina eller annan examinationsform i enlighet med Regler och anvisningar för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Mälardalens högskola (2020/1655). Det är examinator som, utifrån det intyg som utfärdats, beslutar om eventuell anpassning och i så fall vilken anpassning som ska gälla.
Misstankar om vilseledande vid examination (fusk) anmäls, enligt högskoleförordningen, till universitetets rektor och prövas av universitetets disciplinnämnd. Om disciplinnämnden anser att en student gjort sig skyldig till en disciplinförseelse fattar nämnden beslut om en disciplinär åtgärd, vilket är varning eller avstängning.
Betyg
Väl godkänd, godkänd, underkänd