Kursplan - Teknik i organisationer och samhälle
Omfattning
7.5 hp
Kurskod
IEO800
Giltig från
Hösttermin 2021
Utbildningsnivå
Grundnivå
Successiv fördjupning
G1N (Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav).
Huvudområde(n)
Företagsekonomi
Akademi
Akademin för ekonomi, samhälle och teknik
Fastställd
2021-01-22
Litteraturlistor
Kurslitteraturen är preliminär till 8 veckor innan kursstart. Kurslitteratur kan vara giltig över flera terminer.
Syfte
Syfte med kursen är att utmana studenters kritiska förståelse för teknisk utveckling i organisationer och samhället. Under kursen introduceras olika vetenskapliga referensramar för att värdera relationen mellan teknisk utveckling och samhälleliga, med ett särskilt fokus på en bred förståelse av hållbara utveckling. Kursen utvecklas som en distanskurs där studenterna har möjlighet att studera parallell med heltidsarbete. Eftersom kursen ges på engelska kan studenter söka från hela världen.
Lärandemål
1. Problematisera relationen mellan tekniknologi och samhälle.
2. Använda en korrekt vetenskaplig terminologi vid skriftlig kommunikation och presentation.
3. Visa förmågan att integrera tvärvetenskaplig kunskap för att analysera komplexiteten i samtida utmaningar.
Innehåll
Kursen fokuserar på teknisk förändring, organisatoriska processer och sociala utmaningar och introducerar teoretiska verktyg för att kritiskt tolka relationerna mellan dem.
Undervisning
Eftersom kursen är en distanskurs, kommer undervisningen att ske i form av onlineföreläsningar, publicerade på kursens/skolans läroplattform.
Behörighet
Grundläggande behörighet
Examination
Inlämningsuppgift (INL1), 4 hp, Betyg Utmärkt (A), Mycket bra (B), Bra (C), Tillfredsställande (D), Tillräcklig (E), Otillräcklig, komplettering möjlig (Fx), Otillräcklig (F) Lärandemål 1 och 2
Inlämningsuppgift (INL2), 3,5 hp, Betyg Utmärkt (A), Mycket bra (B), Bra (C), Tillfredsställande (D), Tillräcklig (E), Otillräcklig, komplettering möjlig (Fx), Otillräcklig (F) Lärandemål 3
En student som har ett intyg från MDU avseende sin funktionsnedsättning har möjlighet att anmäla önskemål om anpassning vid salstentamina eller annan examinationsform i enlighet med Regler och anvisningar för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Mälardalens högskola (2020/1655). Det är examinator som, utifrån det intyg som utfärdats, beslutar om eventuell anpassning och i så fall vilken anpassning som ska gälla.
Misstankar om vilseledande vid examination (fusk) anmäls, enligt högskoleförordningen, till universitetets rektor och prövas av universitetets disciplinnämnd. Om disciplinnämnden anser att en student gjort sig skyldig till en disciplinförseelse fattar nämnden beslut om en disciplinär åtgärd, vilket är varning eller avstängning.
Betyg
Utmärkt, mycket bra, bra, tillfredsställande, tillräcklig, otillräcklig - komplettering möjlig, otillräcklig
Övergångsbestämmelser och övriga föreskrifter
Kursen överlappar delvis med IEO101 angående teoretiskt ramverk. Men IEO101 är tematisk driven (föreläsningar och gästföreläsningar organiserade kring ett visst tema) är denna kurs inte temabaserad. Examinationer i dessa två kurser överlappar inte eftersom de är utformade enligt en annan struktur för kurserna.