Kursplan - Digital fjärranalys och GIS i miljöteknik
Omfattning
7.5 hp
Kurskod
MTK336
Giltig från
Hösttermin 2021
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Successiv fördjupning
A1N (Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav).
Huvudområde(n)
Miljöteknik
Akademi
Akademin för ekonomi, samhälle och teknik
Fastställd
2021-01-20
Litteraturlistor
Kurslitteraturen är preliminär till 8 veckor innan kursstart. Kurslitteratur kan vara giltig över flera terminer.
-
Böcker
An Introduction to Spatial Data Analysis : remote sensing and GIS with open source software
Exeter : Pelagic Publishing, 2020 - online resource (xiv, 218 sidor)
ISBN: 9781784272142 LIBRIS-ID: 1cv7tw25z8945dgr
QGIS and applications in water and risks
London : Wiley-ISTE, 2018 - xii, 287 sidor
ISBN: 9781786302717 LIBRIS-ID: lxp1njx3j2nsk9l3
Introduction to Satellite Remote Sensing : Atmosphere, Ocean, Land and Cryosphere Applications
Amsterdam : Elsevier, 2017 - online resource (v, 856 s.)
ISBN: 9780128092590 LIBRIS-ID: 21638303
Syfte
Syftet med kursen är att ge studenten ökad kunskap om geografiska metoder i form av fjärranalys, fotogrammetri och geografiska informationssystem för analys av digitala data, främst från satelliter och obemannade plattformar (UAV), så kallade drönare. Kunskapen som erhålls används för att lösa komplexa rumsliga problem relaterade till miljöteknik.
Lärandemål
Efter genomgången kurs ska studenten kunna:
1. Tillämpa relevanta metoder och tekniker för digital fjärranalys och GIS för rumslig analys inom miljöteknik
2. Integrera kunskap för att utföra GIS-relaterade analyser för att lösa komplexa rumsliga problem relaterade till miljöteknik
3. Presentera slutsatser från rumsliga analyser relaterade till miljöteknik, inklusive den underliggande kunskapen och logiska basen för dessa slutsatser.
4. Diskutera hur digital fjärranalys och GIS kan bidra till hållbar utveckling.
Innehåll
Kursen behandlar i huvudsak följande:
Tillämpning av digital fjärranalys, fotogrammetri och geografiska informationssystem (GIS) för rumslig analys av luft, vatten och mark, relaterat till miljöteknik. Insamling och beredning av raster och vektordata, problembaserad analys av raster och vektordata, digital fjärranalys och GIS för miljöövervakning och beslutsstöd, samt tillämpningar för hållbar utveckling.
Undervisning
Webbaserad undervisning och uppgifter
Särskild behörighet
120 hp varav 90 hp inom teknik och/eller naturvetenskap och 7,5 hp matematik. Dessutom krävs Svenska B/Svenska 3 samt Engelska B/Engelska 6. I de fall kursen ges på engelska görs undantag från kravet på Svenska B/Svenska 3.
Examination
Hemtentamen (HEM1) 1.5 hp, betyg Utmärkt (A), Mycket bra (B), Bra (C), Tillfredsställande (D), Tillräcklig (E), Otillräcklig, komplettering möjlig (Fx), Otillräcklig (F), (avser lärandemål 1,2,4)
Projektrapport (PRO1), 6 hp, betyg Utmärkt (A), Mycket bra (B), Bra (C), Tillfredsställande (D), Tillräcklig (E), Otillräcklig, komplettering möjlig (Fx), Otillräcklig (F), (avser lärandemål 1,2,3,4)
En student som har ett intyg från MDU avseende sin funktionsnedsättning har möjlighet att anmäla önskemål om anpassning vid salstentamina eller annan examinationsform i enlighet med Regler och anvisningar för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Mälardalens högskola (2020/1655). Det är examinator som, utifrån det intyg som utfärdats, beslutar om eventuell anpassning och i så fall vilken anpassning som ska gälla.
Misstankar om vilseledande vid examination (fusk) anmäls, enligt högskoleförordningen, till universitetets rektor och prövas av universitetets disciplinnämnd. Om disciplinnämnden anser att en student gjort sig skyldig till en disciplinförseelse fattar nämnden beslut om en disciplinär åtgärd, vilket är varning eller avstängning.
Betyg
Utmärkt, mycket bra, bra, tillfredsställande, tillräcklig, otillräcklig - komplettering möjlig, otillräcklig