Kursplan - Medicinsk vetenskap inom anestesiologisk vård 2
Omfattning
7.5 hp
Kurskod
BMA916
Giltig från
Vårtermin 2021
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Successiv fördjupning
A1F (Avancerad nivå, har kurs/er på avancerad nivå som förkunskapskrav).
Huvudområde(n)
Akademi
Akademin för hälsa, vård och välfärd
Fastställd
2020-12-02
Litteraturlistor
Kurslitteraturen är preliminär till 8 veckor innan kursstart. Kurslitteratur kan vara giltig över flera terminer.
Syfte
Kursen syftar till att studenten ska skaffa sig fördjupad kunskap och förmåga om anestesier till patienter med särskilda behov och i komplexa situationer
Lärandemål
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
1. redogöra för patofysiologi relaterad till sjukdomar som medför svikt i vitala organfunktioner
2. redogöra för anestesiologiska principer och kliniskt övervaka patientens tillstånd, även för patienter med särskilda behov, samt med ökad självständighet kunna planera, bedöma, föreslå och vidta åtgärder
3. redogöra för risker i samband med anestesier, förebyggande åtgärder och åtgärder vid komplikationer
4. redogöra för och tillämpa principer för läkemedels- blod- och vätskebehandling till patienter i samband med komplexa och akuta situationer
5. analysera och värdera erhållen information från medicinteknisk utrustning och använda den på ett patientsäkert sätt
6. redogöra för principer inom traumatologi, traumateamets funktioner och traumapatientens vård
7. redogöra för katastrofmedicinsk organisation, principer för omhändertagande av skadade vid stor olycka eller katastrof och anestesisjuksköterskans funktion vid dessa situationer
Innehåll
Patofysiologi relaterad till svikt i vitala organfunktioner
Anestesier för patienter med särskilda behov och vid svikt i vitala funktioner
Anestesiövervakning och bedömning av patienter i komplexa situationer
Anestesikomplikationer
Läkemedels-, blod- och vätskebehandling
Patientsäkerhet och prevention av komplikationer
Traumatologi
Katastrofmedicin
Undervisning
Undervisningen bedrivs genom en kombination av föreläsningar, litteraturstudier, simuleringsövningar och studieuppgifter. Undervisningen sker både på campus och med stöd av webbaserade aktiviteter. Undervisningsformerna syftar till att studenten ska utöka sin förmåga till självständigt aktivt kunskapssökande, kritisk granskande analys av vetenskapligt baserad kunskap, ett reflekterande förhållningssätt och förmåga till samarbete. I kursen ingår både teoretisk och verksamhetsförlagd utbildning. Under den verksamhetsförlagda utbildningen krävs 32 timmars närvaro per vecka.
Anvisningar gällande verksamhetsförlagd utbildning, se studiehandledning.
Särskild behörighet
Forskningsmetodik inom vårdvetenskap 4 hp, Fördjupningskurs inom fysiologi 3,5 hp eller motsvarande. Svenska B/Svenska 3 samt Engelska A/Engelska 6.
Examination
VFU1 Verksamhetsförlagd utbildning, 4 hp, avseende lärandemål 1-5, betyg Underkänd (U) eller Godkänd (G).
SIM1 Simulering, 0,5 hp, avseende lärandemål 1-3, betyg Underkänd (U) eller Godkänd.
TEN1 Tentamen, 2,5 hp Individuell skriftlig tentamen, avseende lärandemål 1-6, betyg Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl Godkänd (VG).
SEM1 Seminarium, 0,5 hp Seminarium med förberedelse enligt instruktion och aktivt deltagande vid katastrofmedicinsk utbildning, avseende lärandemål 7, betyg Underkänd (U) eller Godkänd (G).
För betyget Väl Godkänd på kursen krävs VG på TEN1 och Godkänd på VFU1, SIM1 och SEM1. För närmare anvisningar, se studiehandledning.
För VFU1 gäller begränsade examinationsmöjligheter.
I fråga om verksamhetsförlagd utbildning (VFU) där tillgången på praktikplatser är begränsad ges endast ett omtentamenstillfälle/en omplacering, om inte särskilda skäl föreligger. (Se vidare Regler och anvisningar för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Mälardalens högskola (MDH), enligt rektorsbeslut.) Student som av arbetsplats där VFU bedrivs finnes vara uppenbart olämplig för utbildningen, kan underkännas innan kursen/momentet är avklarat. Detsamma gäller om det på något annat sätt för MDH framkommer särskilda skäl som utvisar att VFU måste avbrytas. Vid beslut om underkännande av VFU i förtid ska MDH upprätta en individuell studieplan för studenten. Innan student erbjuds ny möjlighet till VFU skall de åtaganden som finns i studieplanen vara uppfyllda.
En student som har ett intyg från MDU avseende sin funktionsnedsättning har möjlighet att anmäla önskemål om anpassning vid salstentamina eller annan examinationsform i enlighet med Regler och anvisningar för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Mälardalens högskola (2020/1655). Det är examinator som, utifrån det intyg som utfärdats, beslutar om eventuell anpassning och i så fall vilken anpassning som ska gälla.
Misstankar om vilseledande vid examination (fusk) anmäls, enligt högskoleförordningen, till universitetets rektor och prövas av universitetets disciplinnämnd. Om disciplinnämnden anser att en student gjort sig skyldig till en disciplinförseelse fattar nämnden beslut om en disciplinär åtgärd, vilket är varning eller avstängning.
Betyg
Väl godkänd, godkänd, underkänd
Övergångsbestämmelser och övriga föreskrifter
Ersätter BMA065.