Kursplan - Examensarbete för kandidatexamen i datavetenskap
Omfattning
15 hp
Kurskod
DVA331
Giltig från
Hösttermin 2021
Utbildningsnivå
Grundnivå
Successiv fördjupning
G2E (Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav, innehåller examensarbete för kandidatexamen).
Huvudområde(n)
Datavetenskap
Akademi
Akademin för innovation, design och teknik
Fastställd
2013-10-15
Reviderad
2020-12-15
Litteraturlistor
Kurslitteraturen är preliminär till 8 veckor innan kursstart. Kurslitteratur kan vara giltig över flera terminer.
-
Övrigt
Litteraturen väljes i samråd med handledaren.
Akademin för innovation, design och teknik,
Syfte
Under kursen tränas studentens förmåga att planera, genomföra och redovisa ett självständigt arbete. Arbetet är en introduktion till verkligt forsknings- eller utvecklingsarbete inom ett visst område.
Lärandemål
Efter avslutad kurs, skall studenten kunna:
- självständigt planera och genomföra ett projektarbete inom givna tidsramar
- identifiera och använda adekvata metoder för att genomföra arbetet och verifiera lösningar
- beskriva syftet, målet och problemformuleringen för arbetet samt redogöra för eventuell fortsättning av projektet
- redogöra för "state-of-practice" och vetenskaplig bakgrund inom området för examensarbetet
- beskriva examensarbetets olika delar i en teknisk/vetenskaplig rapport på ett innehållsmässigt och strukturmässigt korrekt sätt (och därmed visa att ovannämnda lärandemål har uppnåtts)
- muntligen redogöra för både sakkunniga och andra om examensarbetets syfte, genomförande och resultat
Innehåll
Kursen består av ett självständigt arbete där studenten använder tidigare förvärvade kunskaper och erfarenheter till att undersöka och lösa ett problem. Problemet innehåller både praktiska och teoretiska inslag och är antingen ett forskningsproblem eller ett utvecklingsproblem inom ämnesområdet. I arbetet ingår moment som ämnesval, problemformulering, litteraturstudie, utveckling, presentation, och rapportskrivning. Arbetet ska redovisas i en skriftlig rapport och redovisas muntligt vid ett öppet seminarium. Examensarbetet genomförs inom högskolan eller på ett externt företag individuellt eller tillsammans med en annan student. Om examensarbetet utförs på ett externt företag skall en handledare även utses på företaget.
Undervisning
Handledning sker under examensarbetet. En projektplan ska upprättas i samråd med handledaren/arna och denna ska följas upp under arbetets gång.
Särskild behörighet
Avslutade kurser om minst 75 hp datavetenskap, varav minst 15 hp på G2F-nivå och minst 22,5 hp matematik.
Studenten skall också kunna:
- beskriva och jämföra grundläggande vetenskapliga metoder, kunskapsproduktionsprocesser och förhållningssätt och olika vetenskapliga traditioner
- argumentera och tänka kritiskt ur ett vetenskapligt perspektiv
- visa förmåga att inom huvudområdet för utbildningen göra bedömningar med hänsyn till relevanta vetenskapliga, samhälleliga och etiska aspekter
Dessa behörighetskrav kan inhämtas genom kursen Information - kunskap - vetenskap - etik eller motsvarande.
Dessutom krävs Svenska B/Svenska 3 samt Engelska A/Engelska 6. I de fall kursen ges på engelska görs undantag från Svenska B/Svenska 3.
Examination
Projekt (PRO1), Genomförande och skriftlig rapport på examensarbete, 12 hp, betyg Underkänd (U) eller Godkänd (G)
Seminarium (SEM2), Aktivt deltagande i seminarium och muntlig presentation av genomfört examensarbete, 3 hp, betyg Underkänd (U) eller Godkänd (G)
Betyget sätts av examinator som gör en helhetsbedömning enligt rapportens innehåll, muntlig presentation, opposition och, självständighet och förhållningsätt under arbetet (baserat på synpunkter från handledaren).
När examensarbetet genomförs i par, tillser examinator att varje students arbetsinsats motsvarar kraven för individuellt examensarbete. Om arbetsinsatsen mellan två studenter är olika, kan olika betyg sättas.
Student som inte är färdig med sitt arbete inom 12 månader riskerar att bli underkänd på kursen. Beslut fattas i förekommande fall i samråd mellan examinator, handledaren och eventuellt avdelningschef.
En student som har ett intyg från MDU avseende sin funktionsnedsättning har möjlighet att anmäla önskemål om anpassning vid salstentamina eller annan examinationsform i enlighet med Regler och anvisningar för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Mälardalens högskola (2020/1655). Det är examinator som, utifrån det intyg som utfärdats, beslutar om eventuell anpassning och i så fall vilken anpassning som ska gälla.
Misstankar om vilseledande vid examination (fusk) anmäls, enligt högskoleförordningen, till universitetets rektor och prövas av universitetets disciplinnämnd. Om disciplinnämnden anser att en student gjort sig skyldig till en disciplinförseelse fattar nämnden beslut om en disciplinär åtgärd, vilket är varning eller avstängning.
Betyg
Godkänd, underkänd
Övergångsbestämmelser och övriga föreskrifter
Kursen överlappar helt med CDT307 Examensarbete grundnivå, Datavetenskap, 15 hp.
Om examensarbetet skall ingå i annan examen än teknologie kandidatexamen i datavetenskap skall detta prövas av examinator i varje enskilt fall.