Kursplan - Ingenjörsinriktad Yrkeserfarenhet
Omfattning
15 hp
Kurskod
OAH202
Giltig från
Hösttermin 2020
Utbildningsnivå
Grundnivå
Successiv fördjupning
G2F (Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav).
Huvudområde(n)
Akademi
Akademin för ekonomi, samhälle och teknik
Fastställd
2019-01-31
Reviderad
2020-01-26
Litteraturlistor
Kurslitteraturen är preliminär till 8 veckor innan kursstart. Kurslitteratur kan vara giltig över flera terminer.
Syfte
Praktiken ska ge insikt om olika möjligheter och förutsättningar för kunskapers tillämpbarhet. Arbetsuppgifterna bör ha en så hög komplexitetsgrad att studenten kan få möjlighet att omsätta sina teoretiska kunskaper. Hänsyn ska tas till arbetsuppgifternas relevans för utbildningen. Kursen ska även ge en översiktlig förståelse för de krav och färdigheter som ställs i yrkeslivet och som inte är av strikt teknisk karaktär, men ofta direkt kopplade till den yrkesverksamma ingenjören. Den studerande skall under praktikperioden arbeta under de villkor och förhållanden som råder på den aktuella arbetsplatsen och ha avgränsade arbetsuppgift/er. Under praktikperioden ska studenten även utveckla sin förmåga att fungera som medarbetare och/eller i en grupp.
Lärandemål
Efter genomgången kurs skall studenten kunna:
1. Bevisa förståelse om olika möjligheter och förutsättningar för kunskapers tillämpbarhet.
2. Beskriva på översiktlig nivå de krav och färdigheter som ställs i yrkeslivet och som inte är strikt teknisk karaktär med ofta direkt kopplade till den yrkesverksamma ingenjören.
3. Förklara betydelsen av att inhämta och selektera relevant information avseende tekniska och ingenjörsmässiga frågeställningar.
4. Demonstrera förståelse i den mångfacetterade rollen som representeras av dagens yrkesverksamma civil- och högskoleingenjörer.
Innehåll
Genom kursen Ingenjörsinriktad Yrkeserfarenhet (Engineering Work Experience) ger MDH i samarbete med näringsliv och samhälle dig som student chansen att redan under din utbildning lära känna din framtida yrkesroll och de villkor som gäller på en arbetsplats. Detta sker genom åtta veckors sammanhängande arbete på företaget.
Undervisning
Praktik hos företag.
Särskild behörighet
Minst 60 hp från ett ingenjörsprogram på G1F nivå.
Examination
Seminarium (SEM1) 1 hp, betyg Godkänd (G) (Avser lärandemål 1-3)
Praktik (PRA1), 7 hp, betyg Godkänd (G) (Avser lärandemål 3-4)
Inlämningsuppgift (INL1), 7 hp, betyg 3, 4 eller 5 (Avser lärandemål 1-4)
En student som har ett intyg från MDU avseende sin funktionsnedsättning har möjlighet att anmäla önskemål om anpassning vid salstentamina eller annan examinationsform i enlighet med Regler och anvisningar för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Mälardalens högskola (2020/1655). Det är examinator som, utifrån det intyg som utfärdats, beslutar om eventuell anpassning och i så fall vilken anpassning som ska gälla.
Misstankar om vilseledande vid examination (fusk) anmäls, enligt högskoleförordningen, till universitetets rektor och prövas av universitetets disciplinnämnd. Om disciplinnämnden anser att en student gjort sig skyldig till en disciplinförseelse fattar nämnden beslut om en disciplinär åtgärd, vilket är varning eller avstängning.
Betyg
Godkänd, underkänd
Övergångsbestämmelser och övriga föreskrifter
I denna kurs förutsätts det att studenten själv initierar och etablerar kontakt med företag eller annan organisation för att träffa en överenskommelse kring arbetsuppgifter hos berörd part.