Kursplan - Kompletterande utbildning för ekonomer med utländsk examen
Omfattning
60 hp
Kurskod
FOA002
Giltig från
Hösttermin 2019
Utbildningsnivå
Grundnivå
Successiv fördjupning
GXX (Grundnivå, kursens fördjupning kan inte klassificeras).
Huvudområde(n)
Företagsekonomi
Akademi
Akademin för ekonomi, samhälle och teknik
Fastställd
2018-01-25
Reviderad
2019-03-01
Status
Denna kursplan är inte aktuell och ges inte längre
Litteraturlistor
Kurslitteraturen är preliminär till 8 veckor innan kursstart. Kurslitteratur kan vara giltig över flera terminer.
-
Böcker
Litteratur väljs beroende på inriktning och val av kurs
-,
Syfte
Utbildningen syftar övergripande till att studenterna utifrån nya kunskaper ska reflektera över tidigare utbildning samt visa förmåga att identifiera sitt behov av ytterligare kunskap och att utveckla sin kompetens.
Lärandemål
Efter genomgången kompletterande utbildning i ekonomi ska studenten:
* visa kunskap och förståelse för företagsekonomiområdets vetenskapliga grund, metoder och aktuella forskningsfrågor
* visa särskild kunskap och förståelse inom ett specialområde inom huvudområdet
* vara grundligt orienterad i minst ett område/ämne utanför huvudområdet
* visa förmåga att söka, samla, värdera och kritiskt tolka relevant information i en problemställning
* visa sådan färdighet som fordras för att självständigt arbeta inom det område som utbildningen avser
* visa förmåga att inom huvudområdet göra bedömningar med hänsyn till relevanta vetenskapliga, samhälleliga och etiska aspekter,
* visa insikt om kunskapens roll i samhället och om människors ansvar för hur den används
* visa förmåga att identifiera sitt behov av ytterligare kunskap och att utveckla sin kompetens.
* tillgodogöra sig det svenska affärsspråket, både muntligt och skriftligt
Innehåll
Utbildningen för kompletterande utbildning för ekonomer med utländsk examen omfattar totalt 60 högskolepoäng. Utbildningens huvudområde är företagsekonomi. Även studier i närliggande områden som ekonomisk historia och handelsrätt kan komma att ingå, detta gäller även studier i svenska språket.
Upplägg:
Kompletterande kurs i företagsekonomi, 48 hp
Svenska i arbetslivet, 7 hp
Samhälls- och författningskunskap, 5 h
Undervisning
Utbildningen för kompletterande kunskap i ekonomi bedrivs utifrån ett student- centrerat lärande, där studenten tar eget ansvar för att bedöma vad hon/han behöver lära sig genom att analysera och hantera situationer som har anknytning till ämnesområdet. Studenten söker kunskap för att tillämpa och värdera denna samt utvärderar sitt eget lärande. Att kunna söka och värdera ny kunskap och ompröva tidigare kunskap är viktigt under hela den yrkesverksamma tiden som ekonom.
Undervisningen är upplagd för att stimulera och stödja studentens utveckling av professionell kompetens och självständigt lärande. Studenter arbetar vanligen tillsammans i mindre grupper, dels för att träna samarbete/teamwork, dels för att bidra till varandras lärande. Under slutfasen av utbildningen kommer verksamhetsförlagd utbildning att i största möjliga mån att erbjudas.
Särskild behörighet
Avklarad högskoleexamen på grundnivå vid utländskt lärosäte i ekonomi med företagsekonomi (eller motsvarande) som huvudinriktning. Dessutom krävs Svenska B/3 eller Svenska som andraspråk B/3 eller motsvarande.
Examination
Examination sker genom tentamina, uppgifter, rapporter, seminarier och projekt. Omprov anordnas i nära anslutning till ordinarie examinationstillfälle
Betygsskalan omfattar betygsgraderna Underkänd, Godkänd.
Godkänt - Ett resultat som möter minimikraven vad gäller teoretiskt djup, praktisk relevans, analytisk förmåga och självständighet.
Underkänt - Ett resultat som är otillräckligt vad gäller teoretiskt djup, praktisk relevans, analytisk förmåga och självständighet
En student som har ett intyg från MDU avseende sin funktionsnedsättning har möjlighet att anmäla önskemål om anpassning vid salstentamina eller annan examinationsform i enlighet med Regler och anvisningar för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Mälardalens högskola (2020/1655). Det är examinator som, utifrån det intyg som utfärdats, beslutar om eventuell anpassning och i så fall vilken anpassning som ska gälla.
Misstankar om vilseledande vid examination (fusk) anmäls, enligt högskoleförordningen, till universitetets rektor och prövas av universitetets disciplinnämnd. Om disciplinnämnden anser att en student gjort sig skyldig till en disciplinförseelse fattar nämnden beslut om en disciplinär åtgärd, vilket är varning eller avstängning.
Betyg
Godkänd, underkänd
Övergångsbestämmelser och övriga föreskrifter
Urval kommer att baseras på betyg från tidigare universitetsstudier på grundnivå.
Vid nedläggning av kursen kan möjligheten till förnyad examination begränsas. Kontakta studievägledaren för information.
Mälardalens Högskola ser allvarligt på fusk och plagiat och disciplinära åtgärder vidtas gentemot studenter som misstänks vara inblandade i någon form av fusk och/eller plagiat. Vid bevisat fusk kan påföljden bli avstängning från studier vid Mälardalens Högskola under en viss tid