Kursplan - Kvalitetssäkring - Certifiering av säkerhetskritiska (programvaru-) system
Omfattning
7.5 hp
Kurskod
DVA467
Giltig från
Hösttermin 2018
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Successiv fördjupning
A1N (Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav).
Huvudområde(n)
Datavetenskap
Akademi
Akademin för innovation, design och teknik
Fastställd
2018-02-01
Litteraturlistor
Kurslitteraturen är preliminär till 8 veckor innan kursstart. Kurslitteratur kan vara giltig över flera terminer.
-
Övrigt
The literature consists of research papers and other web-based material
.,
Syfte
Kursens syfte är att ge studenterna insyn i certifiering och vad det innebär att certifiera eller självattestera säkerhetskritiska system med fokus på programvarusystem och att skapa säkerhetsbevis, vilket inkluderar ett gemensamt perspektiv på olika frågeställningar där detta behövs, samt återvinningsmöjligheter i de fall detta är lämpligt.
Lärandemål
Efter avslutad kurs skall studenten kunna:
1. förklara grundläggande koncept kring säkerhetscertifiering
2. skapa processrelaterade bevis som visar att arbete sker i enlighet med definierad process och modell i standarder
3. applicera modelleringsmetoder enligt state-of-the-art och säkerhetsstandarder för utveckling av (återanvändbara) säkerhetsbevis för säkerhetskritiska (programvaru-) system
Innehåll
Modul-1 Introduktion till certifiering
Denna modul förväntas: 1) ge en introduktion till certifiering av säkerhetskritiska system; 2) överföra kunskap och färdigheter om pocess vs produkt / komponent vs system / singelsystem vs familj av systemcertifiering / kvalifikation. Den kommer också att förklara sambandet mellan följande begrepp: säkerhetskritiska system, säkerhetskultur, utvecklingsprocesser enligt leverantörs- och tillverkarperspektiv, certifiering, säkerhetbevis. Utmaningar inom återanvändning av certifieringsartefakter och dess systematisering kommer att belysas via återanvändningsscenarier.
Modul-2 Standarder, certifiering och bevis
Denna modul förväntas: 1) ge en översikt över standarder som används som baslinje för certifiering; 2) överföra kunskap och färdigheter om olika standarder (fokus på en standard, t.ex. ISO 26262) och deras roll i certifieringsprocessen, 3) överblick över state-of-the-art inom compliance management d.v. s. hantering av bevis som visar att arbete sker i enlighet med definierad process och modell i standarder.
Användningen av vissa utvalda open-source verktyg, som möjliggör hantering av sådana bevis, kommer att illustreras, om lämpligt.
Modul-3 Modelleringsmetoder
Denna modul förväntas: ge: en överblick över modelleringsmetoder som behövs för att hantera och återanvända certifieringsartefakter; 2) överföra kunskaper och färdigheter i olika modelleringsmetoder, för att hantera certifieringsartefakter (process samt produktrelaterade) för säkerhetskritiska system.
Användningen av vissa utvalda open-source verktyg som möjliggör hantering och återanvändning av certifieringsartefakter kommer att illustreras.
Undervisning
Web-baserade videoföreläsningar.
Särskild behörighet
120 hp varav minst 22,5 hp inom datavetenskap och minst 7,5 hp programvaruteknik eller motsvarande.
Vid minst 18 månaders dokumenterad yrkeserfarenhet från mjukvaruutveckling görs undantag från kravet om 7,5 hp programvaruteknik.
Dessutom krävs Svenska B/Svenska 3 samt Engelska A/Engelska 6. I de fall kursen ges på engelska görs undantag från kravet på Svenska B/Svenska 3.
Examination
Modul1: Introduktion till certifiering
Inlämningsuppgift 1 (INL1), 2,5 hp, (examinerar lärandemål 1), betyg Underkänd (U) eller Godkänd (G)
Modul2: Standarder, certifiering, och bevis
Inlämningsuppgift 2 (INL2), 1 hp, (examinerar lärandemål 2), betyg Underkänd (U) eller Godkänd (G)
Projekt 1 (PRO1), 1,5 hp, (examinerar lärandemål 2), betyg Underkänd (U) 3, 4 eller 5
Modul3: Modelleringsmetoder
Inlämningsuppgift 3 (INL3), 1 hp, (examinerar lärandemål 3), betyg Underkänd (U) eller Godkänd (G)
Projekt 2 (PRO2), 1,5 hp, (examinerar lärandemål 3), betyg Underkänd (U), 3, 4 eller 5
En student som har ett intyg från MDU avseende sin funktionsnedsättning har möjlighet att anmäla önskemål om anpassning vid salstentamina eller annan examinationsform i enlighet med Regler och anvisningar för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Mälardalens högskola (2020/1655). Det är examinator som, utifrån det intyg som utfärdats, beslutar om eventuell anpassning och i så fall vilken anpassning som ska gälla.
Misstankar om vilseledande vid examination (fusk) anmäls, enligt högskoleförordningen, till universitetets rektor och prövas av universitetets disciplinnämnd. Om disciplinnämnden anser att en student gjort sig skyldig till en disciplinförseelse fattar nämnden beslut om en disciplinär åtgärd, vilket är varning eller avstängning.
Betyg
Med beröm godkänd, icke utan beröm godkänd, godkänd, underkänd
Övergångsbestämmelser och övriga föreskrifter
Kursen överlappar med 2,5 hp mot Säkerhetskritiska system.