Kursplan - Engelska för ämneslärare: språkvetenskap
Omfattning
7.5 hp
Kurskod
ENA213
Giltig från
Vårtermin 2018
Utbildningsnivå
Grundnivå
Successiv fördjupning
G2F (Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav).
Huvudområde(n)
Akademi
Akademin för utbildning, kultur och kommunikation
Fastställd
2016-12-19
Status
Denna kursplan är inte aktuell och ges inte längre
Litteraturlistor
Kurslitteraturen är preliminär till 8 veckor innan kursstart. Kurslitteratur kan vara giltig över flera terminer.
Syfte
Kursen syftar till att ge studenten möjlighet att tillägna sig utökade kunskaper om olika områden inom engelsk språkvetenskap, inklusive språkdidaktik och språkinlärning, för att så småningom kunna undervisa i engelska på den aktuella nivån i enlighet med intentionerna i gällande styrdokument. Vidare syftar kursen till att ge studenten möjlighet att vidareutveckla ett kritiskt och reflekterande förhållningssätt som ett verktyg i den kontinuerliga utvecklingen av sin lärarroll.
Lärandemål
Efter avklarad kurs ska studenten kunna
1. definiera språkvetenskapliga nyckelbegrepp och tillämpa dem i analysen av språkliga fenomen, med fokus på engelska
2. reflektera över faktorer som är av vikt för framgång i språkundervisning och språkinlärning
Innehåll
- Översikt över flera språkvetenskapliga områden med fokus på engelska, inklusive språkdidaktik och språkinlärning
- Fältstudie
Undervisning
Undervisningen sker på engelska, i form av föreläsningar, seminarier, olika typer av övningar samt fältstudier. Undervisningen innehåller IKT-baserade moment.
Särskild behörighet
Minst 62,5 hp från Ämneslärarprogrammet inriktning gymnasieskolan vari ingår minst 22,5 hp svenska eller matematik, minst 19 hp engelska, minst 15 hp utbildningsvetenskaplig kärna samt minst 6 hp verksamhetsförlagd utbildning.
Examination
OBN1, obligatorisk närvaro, 1 hp, närvaro avseende lärandemål 1-2, betyg Underkänd (U) eller Godkänd (G).
INL1, inlämningsuppgift, 1 hp, uppgifter i språkvetenskap avseende lärandemål 1, betyg Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl Godkänd (VG).
INL2, inlämningsuppgift, 1 hp, uppgifter i språkdidaktik och språkinlärning, inklusive fältstudie, avseende lärandemål 1-2, betyg Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl Godkänd (VG).
TEN1, salstentamen, 4,5 hp, tentamen avseende lärandemål 1-2, betyg Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl Godkänd (VG).
För godkänt betyg krävs att uppgifterna är genomförda på engelska med en hög grad av språkriktighet och en god stilnivå.
För VG på kursen krävs VG på TEN1.
En student som har ett intyg från MDU avseende sin funktionsnedsättning har möjlighet att anmäla önskemål om anpassning vid salstentamina eller annan examinationsform i enlighet med Regler och anvisningar för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Mälardalens högskola (2020/1655). Det är examinator som, utifrån det intyg som utfärdats, beslutar om eventuell anpassning och i så fall vilken anpassning som ska gälla.
Misstankar om vilseledande vid examination (fusk) anmäls, enligt högskoleförordningen, till universitetets rektor och prövas av universitetets disciplinnämnd. Om disciplinnämnden anser att en student gjort sig skyldig till en disciplinförseelse fattar nämnden beslut om en disciplinär åtgärd, vilket är varning eller avstängning.
Betyg
Väl godkänd, godkänd, underkänd