Kursplan - Programmeringens grunder
Omfattning
7.5 hp
Kurskod
DVA126
Giltig från
Hösttermin 2017
Utbildningsnivå
Grundnivå
Successiv fördjupning
G1N (Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav).
Huvudområde(n)
Datavetenskap
Akademi
Akademin för innovation, design och teknik
Fastställd
2017-01-31
Status
Denna kursplan är inte aktuell och ges inte längre
Litteraturlistor
Kurslitteraturen är preliminär till 8 veckor innan kursstart. Kurslitteratur kan vara giltig över flera terminer.
-
Böcker
C genom ett nyckelhål
1. uppl. : Lund : Studentlitteratur, 2007 - [4], v, [1], 593, [5] s.
ISBN: 978-91-44-03577-2 LIBRIS-ID: 9507248
Syfte
Kursen ska ge förmåga att lösa programmeringsproblem genom design av enklare algoritmer samt att utifrån dessa konstruera program på ett strukturerat sätt i ett generellt högnivåspråk, t.ex. C#. Kursen ska även ge en passande grund för programmeringsinriktade fortsättningskurser inom datavetenskap.
Vidare ska kursen ge en viss praktisk erfarenhet av att skapa program för matematiska och tekniska beräkningar, samt att visualisera resultat, med hjälp av passande programmeringsverktyg, t.ex. Matlab.
Lärandemål
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
1. Redogöra för grundläggande programmeringsbegrepp inklusive olika språkelement och deras syntax i ett generellt programmeringsspråk.
2. Konstruera strukturerade program för att lösa problem som är av sådan omfattning att lösningen kräver att språkets olika delar utnyttjas, exempelvis klasser, funktioner, datastrukturer, loopar, och villkorssatser.
3. Dela upp ett program i passande moduler för att underlätta underhåll och främja återanvändning.
4. Använda språkets standardbibliotek, inklusive funktioner för att skapa enklare grafiska användargränssnitt.
5. Utföra grundläggande testning, felsökning och korrigering av program.
6. Skriva enklare program för numeriska beräkningar och visualisering av resultat i en matematiskt inriktad programmeringsmiljö.
Innehåll
Programmeringsteknik: Grundläggande kunskap om problemlösning, algoritmer, pseudokod, programkonstruktion, testning, och felsökning (debugging).
Programspråkets uppbyggnad såsom variabler, datatyper, tilldelning, aritmetiska och logiska operatorer, klasser, funktioner, referens- och värdeparametrar, villkorssatser, repetitionssatser, rekursion, poster (strukturer), fält (arrayer), strängar, filhantering, dynamisk minneshantering, typparametrar, in- och utmatning, standardbibliotek, och grafiska användargränssnitt.
Numeriska beräkningar och visualisering med hjälp av en programmeringsmiljö inriktad på matematiska och tekniska beräkningar.
Undervisning
Föreläsningar, övningar och laborationer.
Behörighet
Matematik C (områdesbehörighet 3 med förändring) eller Matematik 3b/3c (områdesbehörighet A3 med förändring).
Examination
Laboration (LAB1), Problemlösnings- och programmeringsuppgifter som redovisas enligt instruktioner, 4,5 hp, (examinerar lärandemål 1-5), Betyg Underkänd (U) eller Godkänd (G)
Laboration (LAB2), Programmeringsuppgifter för numeriska beräkningar och visualisering som redovisas enligt instruktioner, 1,5 hp, (examinerar lärandemål 6), Betyg Underkänd (U) eller Godkänd (G)
Tentamen (TEN1), Salstentamen, 1,5 hp, (examinerar lärandemål 1-5), Betyg Underkänd (U), 3, 4, eller 5
En student som har ett intyg från MDU avseende sin funktionsnedsättning har möjlighet att anmäla önskemål om anpassning vid salstentamina eller annan examinationsform i enlighet med Regler och anvisningar för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Mälardalens högskola (2020/1655). Det är examinator som, utifrån det intyg som utfärdats, beslutar om eventuell anpassning och i så fall vilken anpassning som ska gälla.
Misstankar om vilseledande vid examination (fusk) anmäls, enligt högskoleförordningen, till universitetets rektor och prövas av universitetets disciplinnämnd. Om disciplinnämnden anser att en student gjort sig skyldig till en disciplinförseelse fattar nämnden beslut om en disciplinär åtgärd, vilket är varning eller avstängning.
Betyg
Med beröm godkänd, icke utan beröm godkänd, godkänd, underkänd
Övergångsbestämmelser och övriga föreskrifter
Kursen överlappar helt med kursen Programmering.