Kursplan - Arbetslivet som vetenskapligt fält
Omfattning
15 hp
Kurskod
PSA314
Giltig från
Hösttermin 2016
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Successiv fördjupning
A1N (Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav).
Huvudområde(n)
Arbetslivsvetenskap
Akademi
Akademin för hälsa, vård och välfärd
Fastställd
2016-05-26
Status
Denna kursplan är inte aktuell och ges inte längre
Litteraturlistor
Kurslitteraturen är preliminär till 8 veckor innan kursstart. Kurslitteratur kan vara giltig över flera terminer.
-
Böcker
Information about what literature belonging to the syllabus available on the learning management system Blackboard
.,
Syfte
Kursen syftar till att studenten ska utveckla en både bredare och ytterligare fördjupad kunskap om arbetslivsvetenskap som ämne, dess utveckling, teorier, metoder och centrala frågeställningar samt värdera hur dessa kan tillämpas i konkret forskningsarbete. Kursen syftar till att sätta fokus på aktuell och relevant forskning inom arbetslivsvetenskap både nationellt och internationellt.
Lärandemål
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
1 reflektera kring det samtida arbetslivet och relatera det till arbetslivsvetenskapens utveckling som ämne, dess teorier och metoder
2 identifiera, tillämpa och jämföra arbetsvetenskapliga teorier och metoder från de olika discipliner som bidrar till ämnets flervetenskapliga karaktär
3 kritiskt granska, analysera och bedöma arbetslivsvetenskapliga teorier och metoder från olika discipliner inom ämnet
4 muntlig och skriftligt tillämpa och värdera egen forskning i ett arbetsvetenskapligt sammanhang med utgångspunkt i aktuell och relevant forskning
5 motivera och försvara sitt eget vetenskapliga arbete och kritiskt granska andras utifrån arbetslivsvetenskapliga teorier och metoder
Innehåll
Kursen börjar med en orientering om forskningsfältets innehållsliga tematik och institutionalisering under tiden efter andra världskriget. Centrala aktuella forskningsområden med bidrag från de olika ämnesinriktningarna vid MDH som bidrar till Arbetslivsvetenskap. Teorier och metoder från olika ämnen introduceras och diskuteras i gruppen. Aktuella avhandlingar med olika ämnesmässig inriktning diskuteras och granskas kritiskt beträffande arbetslivsvetenskapliga frågeställningar, designer, teorier och metoder. Arbetsvetenskapliga teorier och metoder ska sedan i muntlig och skriftlig form relateras till studenternas egna idéer och forskningsplaner.
Undervisning
Undervisningen bedrivs genom en kombination av individuella och gruppbaserade studieformer, litteraturstudier och seminarier. Undervisningsformerna syftar till att studenten ska träna självständigt kunskapssökande, samarbete, diskussion, argumentation och kritisk reflektion enskilt och i grupp.
Särskild behörighet
Kandidatexamen inom något av ämnesområdena folkhälsovetenskap, vårdvetenskap med inriktning mot omvårdnad, omvårdnadsvetenskap, medicinsk vetenskap, fysioterapi, socialt arbete, sociologi, psykologi eller motsvarande. Dessutom krävs Sv B/Sv 3 samt En B/En 6. I de fall kursen ges på engelska görs undantag från Sv B/Sv 3.
Examination
INL1, Inlämningsuppgift, 12 hp, avseende lärandemål 1-4, betyg Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl Godkänd (VG).
SEM1, Seminarium, 3 hp, avseende lärandemål 1-3 och 5, betyg Underkänd (U) eller Godkänd (G).
För betyget Väl Godkänd på kursen krävs VG på INL1 och G på SEM1. För närmare anvisningar se studiehandledning.
En student som har ett intyg från MDU avseende sin funktionsnedsättning har möjlighet att anmäla önskemål om anpassning vid salstentamina eller annan examinationsform i enlighet med Regler och anvisningar för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Mälardalens högskola (2020/1655). Det är examinator som, utifrån det intyg som utfärdats, beslutar om eventuell anpassning och i så fall vilken anpassning som ska gälla.
Misstankar om vilseledande vid examination (fusk) anmäls, enligt högskoleförordningen, till universitetets rektor och prövas av universitetets disciplinnämnd. Om disciplinnämnden anser att en student gjort sig skyldig till en disciplinförseelse fattar nämnden beslut om en disciplinär åtgärd, vilket är varning eller avstängning.
Betyg
Väl godkänd, godkänd, underkänd