Kursplan - Organisation, grundkurs
Omfattning
7.5 hp
Kurskod
FOA139
Giltig från
Hösttermin 2016
Utbildningsnivå
Grundnivå
Successiv fördjupning
G1N (Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav).
Huvudområde(n)
Företagsekonomi
Akademi
Akademin för ekonomi, samhälle och teknik
Fastställd
2016-01-28
Litteraturlistor
Kurslitteraturen är preliminär till 8 veckor innan kursstart. Kurslitteratur kan vara giltig över flera terminer.
-
Böcker
Organizational theory, design, and change
7. ed., global ed. : Harlow : Pearson, cop. 2013 - 511 s.
ISBN: 978-0-273-76560-8 LIBRIS-ID: 13501056
Syfte
Syftet är att studera olika bolags verksamhet ur ett organisationsteoretiskt perspektiv samt kunna förstå och använda väsentliga begrepp inom organisationsteori såsom: struktur, design, kultur, förändring, miljö och dess effekter på strategi och struktur, teknologi, organisatoriska livscykelprocesser, beslut, förändringsprocesser etc.
Lärandemål
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
- överföra kunskap till praktik inom olika affärssammanhang genom att förstå hur organisatoriska frågor påverkar verksamheten i företag och andra organisationer
- integrera och använda grundläggande organisatoriska teorier och modeller för att lösa organisatoriska problem i företag och andra organisationer
- Fatta strategiska organisatoriska beslut i företag och andra organisationer
Innehåll
Kursen behandlar och ger en översikt över sammansättningen av organisationer med särskilt fokus på de problem och strategier för att hantera organisationen internt och externt och genom förändring perioder. Kursen ger praktiska exempel samt att anta ett vetenskapligt förhållningssätt till studiet av organisationer.
Undervisning
Undervisningen ges i form av föreläsningar
Behörighet
Engelska B, Matematik C (områdesbehörighet 4 med förändring) eller Engelska 6, Matematik 3b/3c (områdesbehörighet A4 med förändring).
Examination
Skriftlig tentamen (TEN1), 4 hp, betyg Godkänd (G) eller Väl Godkänd (VG)
Inlämningsuppgift (INL1), 3,5 hp, betyg Godkänd (G)
En student som har ett intyg från MDU avseende sin funktionsnedsättning har möjlighet att anmäla önskemål om anpassning vid salstentamina eller annan examinationsform i enlighet med Regler och anvisningar för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Mälardalens högskola (2020/1655). Det är examinator som, utifrån det intyg som utfärdats, beslutar om eventuell anpassning och i så fall vilken anpassning som ska gälla.
Misstankar om vilseledande vid examination (fusk) anmäls, enligt högskoleförordningen, till universitetets rektor och prövas av universitetets disciplinnämnd. Om disciplinnämnden anser att en student gjort sig skyldig till en disciplinförseelse fattar nämnden beslut om en disciplinär åtgärd, vilket är varning eller avstängning.
Betyg
Väl godkänd, godkänd, underkänd
Övergångsbestämmelser och övriga föreskrifter
Kursen överlappar 7,5 hp med vardera kurs EFO523 Organization basics och FOA132 Marknadsföring och management 1.