Kursplan - Energipolitik och styrmedel
Omfattning
10 hp
Kurskod
FOA322
Giltig från
Hösttermin 2016
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Successiv fördjupning
A1F (Avancerad nivå, har kurs/er på avancerad nivå som förkunskapskrav).
Huvudområde(n)
Akademi
Akademin för ekonomi, samhälle och teknik
Fastställd
2015-02-04
Reviderad
2016-01-28
Litteraturlistor
Kurslitteraturen är preliminär till 8 veckor innan kursstart. Kurslitteratur kan vara giltig över flera terminer.
-
Böcker
Nationalekonomi för miljöintresserade : tio nationalekonomer om en ödesfråga
1. uppl. : Stockholm : Fores, 2015 - 246 s.
ISBN: 9789187379093 LIBRIS-ID: 14221436
Övrigt material
Artiklar kommer även att användas enligt lärarens instruktioner.
Akademin för ekonomi, samhälle och teknik,
Syfte
Det övergripande syftet med kursen är få en fördjupad förståelse för hur statsmakterna genom olika styrmedel skapar regler och incitament för en effektivare energianvändning och en ökad andel förnybar energiproduktion. Vidare syftar kursen till att ge kunskap om hur styrmedlens inverkan på tekniska och ekonomiska aspekter kan analyseras, samt hur de efterföljande besluten påverkar den företagsekonomiska lönsamheten med avseende på exempelvis energiproduktion.
Lärandemål
Efter genomgången kurs ska studenten kunna
- visa fördjupad förståelse för olika styrmedel som finns på olika energimarknader;
- diskutera och analysera hur statsmakterna och näringslivet på nationell och Europeisk nivå påverkar utvecklingen mot ett hållbart samhälle;
- redogöra för och analysera vilka konsekvenser som styrmedel får för kostnads-intäktsanalyser för energiproduktion på kort och lång sikt;
- självständigt genomföra en analys av hur ett enskilt styrmedel påverkar tekniska och ekonomiska beslut kopplat till hållbar energiproduktion och besparingar;
- ha en förståelse för hur ett företag arbetar med strategi och hur systematiskt strategiskt förändringsarbete kan genomföras på företag;
- visa att han/hon klart och tydligt kan kommunicera och presentera slutsatser och metoder;
- visa förmåga att med helhetssyn kritiskt, självständigt och kreativt identifiera, formulera och hantera komplexa frågeställningar avseende integrerade tekniska och ekonomiska frågeställningar.
Innehåll
Kursen består till största delen av föreläsningar, seminarier samt individuella analysuppgifter inom området styrmedel för energieffektivisering och strategi.
Undervisning
Undervisningen sker i form av föreläsningar, seminarier och projektarbeten.
Särskild behörighet
180 hp inom civilingenjörsprogrammet i industriell ekonomi vari ingår 15 hp av kursen Perspektiv på energimarknader samt 7,5 hp på avancerad nivå. Dessutom krävs Sv B/Sv 3 och En A/En 6. I de fall kursen ges på engelska ges undantag på kravet på Sv B/Sv 3.
Examination
Inlämningsuppgift (INL1), 3 hp, betyg 3, 4 eller 5
Inlämningsuppgift (INL2), 4 hp, betyg 3, 4 eller 5
Inlämningsuppgift (INL3), 3 hp, betyg 3, 4,eller 5
En student som har ett intyg från MDU avseende sin funktionsnedsättning har möjlighet att anmäla önskemål om anpassning vid salstentamina eller annan examinationsform i enlighet med Regler och anvisningar för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Mälardalens högskola (2020/1655). Det är examinator som, utifrån det intyg som utfärdats, beslutar om eventuell anpassning och i så fall vilken anpassning som ska gälla.
Misstankar om vilseledande vid examination (fusk) anmäls, enligt högskoleförordningen, till universitetets rektor och prövas av universitetets disciplinnämnd. Om disciplinnämnden anser att en student gjort sig skyldig till en disciplinförseelse fattar nämnden beslut om en disciplinär åtgärd, vilket är varning eller avstängning.
Betyg
Med beröm godkänd, icke utan beröm godkänd, godkänd, underkänd
Övergångsbestämmelser och övriga föreskrifter
Seminarier och projektarbete är obligatoriska moment i kursen.
Kursen överlappar 10 hp med FOA305 Styrmedel, strategier och teknisk förändring.