Kursplan - Examensarbete i matematik
Omfattning
30 hp
Kurskod
MMA891
Giltig från
Hösttermin 2016
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Successiv fördjupning
A2E (Avancerad nivå, innehåller examensarbete för masterexamen).
Huvudområde(n)
Matematik/Tillämpad matematik
Akademi
Akademin för utbildning, kultur och kommunikation
Fastställd
2013-02-01
Reviderad
2015-12-10
Status
Denna kursplan är inte aktuell och ges inte längre
Litteraturlistor
Kurslitteraturen är preliminär till 8 veckor innan kursstart. Kurslitteratur kan vara giltig över flera terminer.
Syfte
Avsikten med examensarbetet är att ge fördjupade kunskaper inom ett matematiskt ämnesområde kopplat till innehållet i masterprogrammet Financial Engineering, att utveckla förmågan att formulera problem, arbeta självständigt och tillämpa de kunskaper i matematik/tillämpad matematik som studenten tillgodogjort sig under sin utbildning på masterprogrammet Financial Engineering eller motsvarande utbildning, samt att utveckla förmågan att på engelska redovisa kunskaper och uppnådda resultat i tal och skrift.
Lärandemål
Efter avslutat examensarbete förväntas studenten kunna
- visa djupare kunskap och förståelse för teori, matematiska modeller och metoder som används för validering av finansiella instrument och finansmarknadens derivatprodukter samt kunna förklara vilka förutsättningar och begränsningar som dessa implicerar.
- presentera resultaten i rapporten på ett korrekt och transparent sätt.
- presentera de källor som använts i arbetet och tydligt och korrekt referera till denna information i den skriftliga rapporten.
- ge en klar matematisk beskrivning av modeller, algoritmer, mjukvara och data som studeras inom projektet.
- i de fall det är relevant genomföra omfattande datorbaserade experimentella undersökningar av data, modeller, algoritmer och mjukvara samt kunna presentera resultaten grafiskt och/eller numeriskt i tabeller, samt ge relevanta kommentarer och dra slutsatser av resultaten.
- förbereda och genomföra en välstrukturerad och tydlig muntlig seminariepresentation av resultaten från arbetet.
Innehåll
Större delen av kursen utgörs av ett självständigt arbete, detta innefattar en matematisk beskrivning av relevanta modeller, data, algoritmer och mjukvara som studeras i projektet samt de resultat som erhålls. Även en litteraturstudie med referenser till relevant litteratur och referenser till eventuella seminarier ska inkluderas i arbetet. Till studenten utses en handledare. I arbetets första fas ska en skriftlig arbetsplan upprättas, denna skall godkännas av handledaren innan arbetet kan fortsätta. Arbetet skall redovisas både i en skriftlig rapport och muntligt vid ett seminarium. Rapporten ska vara skriven enligt föreskrifterna för examensarbeten vid avdelningen för matematik/tillämpad matematik. Rapporten ska skrivas, och seminariet ska hållas, på engelska.
Undervisning
Upprättande av en arbetsplan, som beskriver arbetsprocessen, fastslår en tidplan för den samt undertecknas av studenten/studenterna och handledaren/handledarna. Kontinuerlig handledning av en eller flera handledare.
Särskild behörighet
Tidigare avklarat examensarbete för en examen omfattande minst 180 högskolepoäng. Minst 90 hp inom ämnet matematik/tillämpad matematik på icke-överlappande kurser, exklusive tidigare utförda examensarbeten, varav minst 30 hp på avancerad nivå. Dessutom krävs Svenska B/Svenska 3 samt Engelska A/Engelska 6. I de fall kursen ges på engelska görs undantag från kravet på Svenska B/Svenska 3.
Examination
UPS1, Självständigt arbete med muntlig presentation 30 hp, betyg Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl Godkänd (VG).
En student som har ett intyg från MDU avseende sin funktionsnedsättning har möjlighet att anmäla önskemål om anpassning vid salstentamina eller annan examinationsform i enlighet med Regler och anvisningar för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Mälardalens högskola (2020/1655). Det är examinator som, utifrån det intyg som utfärdats, beslutar om eventuell anpassning och i så fall vilken anpassning som ska gälla.
Misstankar om vilseledande vid examination (fusk) anmäls, enligt högskoleförordningen, till universitetets rektor och prövas av universitetets disciplinnämnd. Om disciplinnämnden anser att en student gjort sig skyldig till en disciplinförseelse fattar nämnden beslut om en disciplinär åtgärd, vilket är varning eller avstängning.
Betyg
Väl godkänd, godkänd, underkänd
Övergångsbestämmelser och övriga föreskrifter
Studenten gör ett eget examensarbete, och har rätt till högst 55 timmar handledning i samband med kurstillfället.
En student har rätt att genomgå examination vid högst fem tillfällen.