Kursplan - Produktutveckling 1 för lärare
Omfattning
5.5 hp
Kurskod
PPU209
Giltig från
Hösttermin 2016
Utbildningsnivå
Grundnivå
Successiv fördjupning
G1F (Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav).
Huvudområde(n)
Akademi
Akademin för innovation, design och teknik
Fastställd
2016-01-27
Status
Denna kursplan är inte aktuell och ges inte längre
Litteraturlistor
Kurslitteraturen är preliminär till 8 veckor innan kursstart. Kurslitteratur kan vara giltig över flera terminer.
-
Böcker
Produktutveckling : konstruktion och design
1. uppl. : Lund : Studentlitteratur, 2014 - 524 s.
ISBN: 9789144074214 LIBRIS-ID: 17145931
Syfte
Kursen syftar till att ge studenterna en grundförståelse för produktutvecklingsprocessen och ge svar på bl.a. följande frågor: Hur kan idéer utvecklas till framgångsrika affärsmöjligheter och konkurrenskraftiga produkter? Hur ser produktlivscykeln ut? Vilka praktiska metoder och verktyg finns att utnyttja i de olika produktutvecklingsstegen? Hur kvalitets- och miljösäkras produktutvecklingsprocessen, samt att ge studenten träning i att arbeta i en industriell projektgrupp.
Lärandemål
Efter avslutad kurs skall studenten kunna:
1. arbeta strukturerat i projektgrupp
2. beskriva produktutvecklingens generella process samt flera ingående metoder
3. använda metoder för idégenerering, konceptval, funktionsanalys och att finna kundbehov samt känna till ytterligare metoder för produktutveckling
4. ställa upp en kravspecifikation
5. beskriva didaktiska moment och metoder för produktutveckling vid produktutvecklingsarbete i projektform
6. redogöra för hur man når hållbar produktutveckling
7. redovisa projekt muntligt och skriftligt på ett strukturerat sätt
Innehåll
Produktutvecklingsprocessen och produktlivscykeln. Arbetssätt vid produktutveckling för utveckling av kvalitet och förbättring av miljö. Metoder för att finna kundbehov, frilägga affärsmöjligheter, ta fram kravspecifikation och kunna göra funktionsanalys. Tillämpning av tekniker för idégenerering. Metoder för val av bästa koncept och användning av verktyg för val av material och tillverkningsmetod och för val av bästa fysiska utförande med hänsyn till detaljerad kravspecifikation. Analysera ett produktutvecklingsarbete i projektform som utförs av studenter i ingenjörsutbildning, det analyserade projektarbetet ska i sig bestå i att ta fram en motiverad produktlösning presenterad som en CAD-modell /prototyp på ett identifierat kundbehov. Bidra till presentation av praktikfall på produktutveckling.
Projektarbete; metodik, hjälpmedel, kvalitetssäkring.
CAD-modellering samt skapande av ritningar.
Miljöaspekter är viktigt att beakta vid all produktutveckling, hur detta sker kommer att belysas och tillämpas i kursen.
Undervisning
Undervisningen består av ett antal föreläsningar i storgrupp för att ge överblick och sammanhang. Föreläsningarna kompletteras med övningar som sker i grupp med handledning. Kunskaperna befästs genom att delta genom att studera och analysera projektarbete utfört av teknikstudenter som i grupp genomför ett större projekt omfattande utveckling av koncept och en fysisk modell, prototyp eller CAD-modell utgående från marknadsbehov.
Särskild behörighet
30 hp från ämneslärarprogram.
Examination
Inlämningsuppgift (INL1), inlämningsuppgift i produktutveckling, 0,5 hp, examinerar lärandemål 3, betyg Underkänd (U) eller Godkänd (G)
Projekt (PRO1), projektuppgift, 2,5 hp, examinerar lärandemål 1-7, betyg Underkänd (U) eller Godkänd (G)
Tentamen (TEN1), 2,5 hp, Salstentamen, examinerar lärandemål 1-4 och 6, betyg Underkänd (U), 3, 4 eller 5
En student som har ett intyg från MDU avseende sin funktionsnedsättning har möjlighet att anmäla önskemål om anpassning vid salstentamina eller annan examinationsform i enlighet med Regler och anvisningar för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Mälardalens högskola (2020/1655). Det är examinator som, utifrån det intyg som utfärdats, beslutar om eventuell anpassning och i så fall vilken anpassning som ska gälla.
Misstankar om vilseledande vid examination (fusk) anmäls, enligt högskoleförordningen, till universitetets rektor och prövas av universitetets disciplinnämnd. Om disciplinnämnden anser att en student gjort sig skyldig till en disciplinförseelse fattar nämnden beslut om en disciplinär åtgärd, vilket är varning eller avstängning.
Betyg
Med beröm godkänd, icke utan beröm godkänd, godkänd, underkänd
Övergångsbestämmelser och övriga föreskrifter
Kursen överlappar med 4 hp mot KPP015 Produktutveckling 1 och med 4 hp mot PPU204 Produktutveckling 1.