Kursplan - Ledning, teamarbete och entreprenörskap
Omfattning
7.5 hp
Kurskod
VAE133
Giltig från
Vårtermin 2016
Utbildningsnivå
Grundnivå
Successiv fördjupning
G2F (Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav).
Huvudområde(n)
Vårdvetenskap med inriktning mot omvårdnad
Akademi
Akademin för hälsa, vård och välfärd
Fastställd
2015-09-24
Status
Denna kursplan är inte aktuell och ges inte längre
Litteraturlistor
Kurslitteraturen är preliminär till 8 veckor innan kursstart. Kurslitteratur kan vara giltig över flera terminer.
Syfte
Kursen syftar till att studenten ska skaffa sig utökade kunskaper om och förståelse för dagens arbetsliv utifrån sin professionella tillhörighet med särskilt fokus på teamarbete och konsultativt arbetssätt, ledarskap och entreprenörskap.
Lärandemål
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
1 analysera och reflektera över innebörder i team och teamledarskap
2 analysera och reflektera över förutsättningar för, aktiviteter i och konsekvenser av teamarbete med särskild fokus på ledarskap, personligt ledarskap och konsultativt arbetssätt
3 analysera och reflektera över färdigheter i intra- och entreprenörskap, både med avseende på uppkomst, etablering, samverkan och samarbete med andra professionella aktörer och innovativa processer
4 analysera och reflektera över hur ledarskap och teamarbete kan länkas till entreprenörskap
5 tillämpa kunskaper om teamarbete, ledarskap samt intra- och entreprenörskap i en affärsplan som presenteras "säljande"
Innehåll
Teamarbetets innebörder, förutsättningar och konsekvenser
Ledarskap, medarbetarskap och chefsskap
Intra- och entreprenörskap, marknadsföring
Plan för nytt företagande eller radikal förändring inom befintlig verksamhet
Undervisning
Undervisningen består av föreläsningar och seminarier. Lärprocesserna kombinerar litteraturstudier med erfarenhets- och reflektionsbaserat lärande där dialog och perspektivseende, bl.a. baserade på föregående delkurser, är centralt. Undervisningen vill uppmuntra till att deltagarna tar initiativ och utövar ledarskap i team alternativt reflekterar över detta. Lärprocesserna i kursen äger också till viss del rum inom ramen för "team" av kursdeltagare. Handledning ges fortlöpande dels vid två obligatoriska tillfällen, dels med möjligheter till ytterligare tillfällen.
Särskild behörighet
Godkänd på samtliga kurser från år 1 och 2 på fysioterapeutprogrammet vid Mälardalens högskola eller motsvarande.
Examination
INL2, Inlämningsuppgift, 1 hp, individuell reflekterande dagbok. Inlämnas vid slutseminariet. Avseende lärandmål 2 och 4, betyg Underkänd (U) eller Godkänd (G).
INL3, Inlämningsuppgift, 3 hp, inlämningsuppgift i grupp med tyngdpunkt på lärandemål 4 och 5. Aktivt deltagande i slutseminarium. Obligatorisk handledning, betyg Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl Godkänd (VG).
NÄR1, Närvaro, 0,5 hp, närvaro krävs vid minst 85 % av kursens föreläsningar och andra schemalagda aktiviteter. Frånvaro kompletteras enligt anvisningar i studiehandledningen, betyg Underkänd (U) eller Godkänd (G).
SEM1, Seminarium, 3 hp, aktivt deltagande i seminarier avseende lärandemål 1-3 samt individuella inlämningsuppgifter till varje seminarium, betyg Underkänd (U) eller Godkänd (G).
För betyget Väl godkänd på kursen krävs VG på INL3. För närmare anvisningar se studiehandledning.
En student som har ett intyg från MDU avseende sin funktionsnedsättning har möjlighet att anmäla önskemål om anpassning vid salstentamina eller annan examinationsform i enlighet med Regler och anvisningar för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Mälardalens högskola (2020/1655). Det är examinator som, utifrån det intyg som utfärdats, beslutar om eventuell anpassning och i så fall vilken anpassning som ska gälla.
Misstankar om vilseledande vid examination (fusk) anmäls, enligt högskoleförordningen, till universitetets rektor och prövas av universitetets disciplinnämnd. Om disciplinnämnden anser att en student gjort sig skyldig till en disciplinförseelse fattar nämnden beslut om en disciplinär åtgärd, vilket är varning eller avstängning.
Betyg
Väl godkänd, godkänd, underkänd
Övergångsbestämmelser och övriga föreskrifter
Ersätter VAA009.