Kursplan - Magisteruppsats i företagsekonomi
Omfattning
15 hp
Kurskod
FOA400
Giltig från
Hösttermin 2015
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Successiv fördjupning
A1E (Avancerad nivå, innehåller examensarbete för magisterexamen).
Huvudområde(n)
Företagsekonomi
Akademi
Akademin för ekonomi, samhälle och teknik
Fastställd
2013-09-02
Reviderad
2015-02-04
Litteraturlistor
Kurslitteraturen är preliminär till 8 veckor innan kursstart. Kurslitteratur kan vara giltig över flera terminer.
-
Övrigt
vi rekom. alla uppl, Bryman, A. & Bell, E. Business Research Methods. Oxford University Press, Fischer, C. Researching and Writing a Dissertation for BS
Akademin för ekonomi, samhälle och teknik,
Syfte
Kursen är en fortsättning och fördjupning av examensarbetet på kandidatnivån. Syftet med kursen är att studenten självständigt under handledning och inom givna tidsramar ska fördjupa sig inom ett valfritt område inom en företagsekonomisk deldisciplin samt planera, genomföra och redovisa ett kvalificerat utredningsarbete på vetenskaplig grund. Fördjupningen på magisternivån innebär att lärandemålen sätts högre än kandidatnivån. Medvetenheten om konsekvensen av olika metod- och teorival ska synas tydligare på magisternivå. Fördjupning i teori och användning av teoretiska modeller i uppsatsarbetet har högre krav på sig och mängden vetenskaplig litteratur som ligger till grund för litteraturstudien ska vara avsevärt större än på kandidatnivå.
Lärandemål
Efter avslutad kurs ska studenterna kunna
- utifrån vetenskapsteori och genom systematisk användning av teoretiska modeller analysera och diskutera olika teoretiska och empiriska företeelser
- genomföra kvalificerad informationssökning, identifiera och definiera ett utredningsproblem, utreda problemet, samt bedöma och analysera olika typer av källor
- genomföra väl grundade val av vetenskaplig metod och därigenom visa kritiskt tänkande och göra insiktsfulla bedömningar av alla delar i utredningsarbetet
- muntligt, skriftligt och visuellt framföra argumentation på ett sakligt, språkligt korrekt och trovärdigt sätt
- jobba problemlösningsorienterat i grupp
- kommunicera undersökningens bidrag till individer och organisationer även utanför akademin
Innehåll
I kursen ingår ett antal aktiviteter som ska utveckla studenternas utredningsförmåga kunskapsmässigt och färdighetsmässigt. Uppsatsen ska innehålla en tydlig problematisering som med stöd av vetenskaplig litteratur härleder frågeställningen som uppsatsen svarar på. Alla uppsatser innehåller teoretiska modeller som hjälp för den empiriska undersökning som också är en viktig del av uppsatsen. Den empiri som ligger till grund för analys och slutsatser kan bestå av primära eller sekundära data.
Undervisning
Undervisningen består av föreläsningar, seminarier och handledning. Kursen består till störst del av seminarier där studenterna granskar varandras arbeten, med handledaren närvarande. Kursen består av minst 4 stycken seminarier och kursen avslutas med ett slutseminarium. Magisteruppsatsen är en gruppuppgift.
Särskild behörighet
Examen på grundnivå om minst 180 högskolepoäng varav minst 90 högskolepoäng med successiv fördjupning i företagsekonomi. Dessutom krävs Svenska B/Svenska 3 och Engelska A/Engelska 6 eller motsvarande samt minst 30 hp på avancerad nivå.
Examination
Uppsats (PM01), 15 högskolepoäng, betyg Godkänd (G) eller Väl Godkänd (VG).
Kursen examineras genom bedömning av det genomförda arbetet, dvs hur studenten nått lärandemålen för kursen. Slutversionen av magisteruppsatsen har den största vikten (minst 60%) men en bedömning sker också av seminarieinsatser i form av oppositioner och aktivt deltagande i diskussioner.
Möjlighet till betyget väl godkänd finns endast för magisteruppsatser som behandlats vid ett slutseminarium och där den reviderade versionen inlämnats före kurstidens slut, dock senast en vecka efter slutseminariet.
Slutseminariet sker under examinationsperioden för kursen, vars tid anges på schemat för varje termin. Efter seminariet ska en reviderad och godkänd version lämnas in, inom den av handledaren angivna tiden för ändring/ komplettering, dock högst en vecka. Då den versionen lämnats in sätts betyg. I de fall då ingen slutversion lämnas in, erhålls betyget U.
En student som har ett intyg från MDU avseende sin funktionsnedsättning har möjlighet att anmäla önskemål om anpassning vid salstentamina eller annan examinationsform i enlighet med Regler och anvisningar för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Mälardalens högskola (2020/1655). Det är examinator som, utifrån det intyg som utfärdats, beslutar om eventuell anpassning och i så fall vilken anpassning som ska gälla.
Misstankar om vilseledande vid examination (fusk) anmäls, enligt högskoleförordningen, till universitetets rektor och prövas av universitetets disciplinnämnd. Om disciplinnämnden anser att en student gjort sig skyldig till en disciplinförseelse fattar nämnden beslut om en disciplinär åtgärd, vilket är varning eller avstängning.
Betyg
Väl godkänd, godkänd, underkänd
Övergångsbestämmelser och övriga föreskrifter
En rekommendation är att denna kurs påbörjas tidigast under fjärde studieåret.
Handledartiden för uppsatsen är begränsad. Om uppsatsen inte blivit godkänd inom ramen för handledningstiden äger studenten inte rätt till ny handledning utan får fortsätta på egen hand och återkomma för ny bedömning. Studenten har möjlighet att vid totalt fem tillfällen få sin slutversion av uppsatsen bedömd.
Uppsatsen skrivs i grupp om 2 personer.
Kursen ersätter den tidigare kursen med samma namn, FÖA400.