Kursplan - Intelligenta system
Omfattning
7.5 hp
Kurskod
DVA406
Giltig från
Hösttermin 2015
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Successiv fördjupning
A1F (Avancerad nivå, har kurs/er på avancerad nivå som förkunskapskrav).
Huvudområde(n)
Datavetenskap
Akademi
Akademin för innovation, design och teknik
Fastställd
2012-12-07
Reviderad
2015-02-02
Litteraturlistor
Kurslitteraturen är preliminär till 8 veckor innan kursstart. Kurslitteratur kan vara giltig över flera terminer.
Syfte
Kursen syftar till att erbjuda en grund för hur man designar och implementera intelligent funktionalitet för olika tillämpningar. Kursen ger också en grund för hur man implementera "intelligenta" funktioner i ett system. Vidare kommer du att få lära dig att bedöma när intelligent funktionalitet och artificiell intelligens (AI) kan vara en bra lösning på ett problem och välja metod och teknik. Du kommer också få kunskaper i hur du går tillväga för att skaffar dig nödvändig kompetens för att utforma och realisera ett intelligent system.
Lärandemål
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
- formulera ett relevant praktisk problem och identifiera de viktigaste frågorna för att kunna lösa problemet
- hitta lämpliga AI-tekniker/algoritmer för att lösa problemet och motivera varför de har valts för att lösa just detta problem
- utforma och realisera en mini-prototyp, analysera resultaten samt föreslå möjliga sätt för förbättringar
- skriva en kort rapport som sammanfattar det underliggande problemet, metod och resultat
Innehåll
Intelligenta agenter, oskarp logik för kontroll , adaptiv kontrol, multisensordata och informationsfusion, beslutsanalys med osäkerhet, fallbaserade resonemang och signalanalys.
Undervisning
Föreläsningar och projekt.
Särskild behörighet
Minst 90 hp inom datavetenskap och/eller elektronik vari ingår minst 15 hp programmering. Dessutom krävs Svenska B/Svenska 3 samt Engelska A/Engelska 6. I de fall kursen ges på engelska görs undantag från kravet på Svenska B/Svenska 3.
Examination
Projekt (PRO2), 3,5 hpg, betyg Underkänd (U), 3, 4 eller 5.
Tentamen (TEN1), salstentamen, 4 hp, betyg Underkänd (U), 3, 4 eller 5.
En student som har ett intyg från MDU avseende sin funktionsnedsättning har möjlighet att anmäla önskemål om anpassning vid salstentamina eller annan examinationsform i enlighet med Regler och anvisningar för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Mälardalens högskola (2020/1655). Det är examinator som, utifrån det intyg som utfärdats, beslutar om eventuell anpassning och i så fall vilken anpassning som ska gälla.
Misstankar om vilseledande vid examination (fusk) anmäls, enligt högskoleförordningen, till universitetets rektor och prövas av universitetets disciplinnämnd. Om disciplinnämnden anser att en student gjort sig skyldig till en disciplinförseelse fattar nämnden beslut om en disciplinär åtgärd, vilket är varning eller avstängning.
Betyg
Med beröm godkänd, icke utan beröm godkänd, godkänd, underkänd