Kursplan - Projektledning och verksamhetsutveckling
Omfattning
7.5 hp
Kurskod
FOA310
Giltig från
Hösttermin 2015
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Successiv fördjupning
A1N (Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav).
Huvudområde(n)
Företagsekonomi
Akademi
Akademin för ekonomi, samhälle och teknik
Fastställd
2015-02-04
Status
Denna kursplan är inte aktuell och ges inte längre
Litteraturlistor
Kurslitteraturen är preliminär till 8 veckor innan kursstart. Kurslitteratur kan vara giltig över flera terminer.
-
Böcker
Förändringsarbete i organisationer : om att utveckla företagskulturer
1. uppl. : Malmö : Liber, 2008 - 251 s.
ISBN: 9789147087181 LIBRIS-ID: 10623270
URL: Länk
-
Böcker
Artiklar
Artiklar kommer även att användas enligt lärarens instruktioner.
Akademin för ekonomi, samhälle och teknik,
Syfte
Syftet med kursen är öka deltagarnas teoretiska och praktiska kunskaper kring området projektledning och verksamhetsutveckling. Deltagarna initierar ett projekt med avsikt att identifiera och analysera en organisations situation från vilken de identifierar och formulerar en problemställning med hjälp av företagsekonomisk teori och metod utifrån aktuell företagsekonomisk forskning. Därefter planerar, formulerar och presenterar deltagarna ett beslutsunderlag i form av en projektplan för organisationens fortsatta verksamhetsutvecklingsarbete.
Lärandemål
Efter genomgången kurs ska studenten kunna
- visa kunskaper om olika strategier och metoder för planering och genomförande av projekt som syftar till att identifiera och arbeta med verksamhetsrelaterade problem
- visa förmåga att integrera relevanta teorier och metoder för insamling och analys av en verksamhets problemsituation
- visa förmåga att kunna planera, formulera och muntligt och skriftligt presentera en projektplan för verksamhetsutvecklingsprojekt
- visa kunskaper om projektet som organisationsform beträffande planering, ledning och implementering
Innehåll
Att kunna möta och hantera förändringar, även proaktivt, är centralt för dagens organisationer. Vad förändringarna beror på och vad det är som behöver förändras är dock inte alltid uppenbart. Kursen beskriver en metodik för problemformulering och en metodik för systematiskt förändringsarbete i projektform. Studenterna får genom att arbeta med ett konkret exempel träna metodiken gällande identifiering av utmaningar i en organisations verksamhet och planering av utvecklingsarbetet. Dessutom ger kursen en teoretisk förståelse för projektarbete, projektledning och projektet som temporär organiseringsform.
Undervisning
Föreläsningar, seminarier samt gruppuppgift.
Särskild behörighet
Examen på grundnivå om minst 180 högskolepoäng varav minst 90 högskolepoäng med successiv fördjupning i företagsekonomi. Dessutom krävs Svenska B/Svenska 3 och Engelska A/Engelska 6 eller motsvarande.
Examination
Gruppuppgift (GRU1), 3 hp, betyg Godkänd (G) eller Väl Godkänd (VG)
Inlämningsuppgift (INL1), 1,5 hp, betyg Godkänd (G) eller Väl Godkänd (VG)
Skriftlig tentamen (TEN1), 3 hp, betyg Godkänd (G) eller Väl Godkänd (VG)
En student som har ett intyg från MDU avseende sin funktionsnedsättning har möjlighet att anmäla önskemål om anpassning vid salstentamina eller annan examinationsform i enlighet med Regler och anvisningar för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Mälardalens högskola (2020/1655). Det är examinator som, utifrån det intyg som utfärdats, beslutar om eventuell anpassning och i så fall vilken anpassning som ska gälla.
Misstankar om vilseledande vid examination (fusk) anmäls, enligt högskoleförordningen, till universitetets rektor och prövas av universitetets disciplinnämnd. Om disciplinnämnden anser att en student gjort sig skyldig till en disciplinförseelse fattar nämnden beslut om en disciplinär åtgärd, vilket är varning eller avstängning.
Betyg
Väl godkänd, godkänd, underkänd