Kursplan - Entreprenörskap 1
Omfattning
7.5 hp
Kurskod
INO122
Giltig från
Hösttermin 2015
Utbildningsnivå
Grundnivå
Successiv fördjupning
G1N (Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav).
Huvudområde(n)
Innovationsteknik
Akademi
Akademin för innovation, design och teknik
Fastställd
2015-02-02
Status
Denna kursplan är inte aktuell och ges inte längre
Litteraturlistor
Kurslitteraturen är preliminär till 8 veckor innan kursstart. Kurslitteratur kan vara giltig över flera terminer.
-
Böcker
Entrepreneurship and small business : start-up, growth and maturity
3. ed. : Basingstoke : Palgrave Macmillan, c2011. - xxviii, 516 p.
ISBN: 9780230247802 (pbk.) LIBRIS-ID: 12201996
Samhällsvetenskapliga metoder
2., [rev.] uppl. : Malmö : Liber, 2011 - 690 s.
ISBN: 978-91-47-09068-6 (hft.) LIBRIS-ID: 12056661
Artiklar
Entrepreneurship as innovation, in Swedberg, ed. (2000) Entrepreneurship. The Social Science View.
Oxford University Press, 2000
The alert and creative entrepreneur: a clarification. Small Business Economics, 32: 145-152.
., 2009
Causation and Effectuation: Towards a Theoretical Shift from Economic Inevitability To Entrepreneurial Contingency. The Academy of Management Review, 26 (2): 243-263.
., 2001
Constructions of entrepreneurship: a discourse analysis of academic publications. Journal of Enterprising Communities: People and places in the global Economy. Vol. 1 No. 1,2007 pp.77-102.
., 2007
Övrigt
Ytterligare referenslitteratur tillkommer
Akademin för innovation, design och teknik,
Syfte
Syftet med kursen är att studenten ska utveckla:
- kunskaper om entreprenörskap och entreprenöriella processer utifrån en bredd av teoretiska perspektiv, med speciell fokusering på innovationsteknik
- kunskaper och färdigheter i innovativt entreprenörskap, dvs. förmåga att vara aktör och drivande i innovations- och affärsutvecklingsprocesser
Lärandemål
Efter avslutad kurs skall studenten kunna:
1. Beskriva och diskutera olika perspektiv, teorier och typer av entreprenörskap,
2. Tillämpa perspektiv och teorier inom entreprenörskap för att analysera olika former av innovationsarbete,
3. Beskriva grundläggande företagsekonomiska begrepp,
4. Tillämpa verktyg för arbete med affärsmodeller i ett värdeskapande perspektiv samt
5. Tillämpa metoder för datainsamling.
Innehåll
Genom teoretiska studier och diskussioner får studenten lära sig grundläggande begrepp inom entreprenörskap och problematisera den vedertagna bilden av entreprenörskap utifrån ett flertal perspektiv. Dessa kunskaper används för att tolka och analysera beskrivningar av entreprenörskap i innovationsarbete. Studenten kommer också själv att få agera entreprenöriellt i bland annat datainsamling och förklara och diskutera sina egna aktioner utifrån denna teoribild.
Undervisning
Undervisningen består av föreläsningar, workshops, seminarier samt eget arbete.
Behörighet
Engelska B,Samhällskunskap A (områdesbehörighet 4 med förändring) eller Samhällskunskap 1b/1a1+1a2 (områdesbehörighet A4 med förändring).
Examination
Inlämningsuppgift (INL1), 3 hp, (examinerar lärandemål 1, 2, 4 och 5), betyg Underkänd (U) eller Godkänd (G)
Seminarium (SEM1), 1.5 hp, (examinerar lärandemål 3 och 4), betyg Underkänd (U) eller Godkänd (G)
Tentamen (TEN1), Salstentamen, 3 hp, (examinerar lärandemål 1 och 3), betyg Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl Godkänd (VG)
En student som har ett intyg från MDU avseende sin funktionsnedsättning har möjlighet att anmäla önskemål om anpassning vid salstentamina eller annan examinationsform i enlighet med Regler och anvisningar för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Mälardalens högskola (2020/1655). Det är examinator som, utifrån det intyg som utfärdats, beslutar om eventuell anpassning och i så fall vilken anpassning som ska gälla.
Misstankar om vilseledande vid examination (fusk) anmäls, enligt högskoleförordningen, till universitetets rektor och prövas av universitetets disciplinnämnd. Om disciplinnämnden anser att en student gjort sig skyldig till en disciplinförseelse fattar nämnden beslut om en disciplinär åtgärd, vilket är varning eller avstängning.
Betyg
Väl godkänd, godkänd, underkänd