Kursplan - Kreativ konceptutveckling 2
Omfattning
7.5 hp
Kurskod
INO411
Giltig från
Hösttermin 2015
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Successiv fördjupning
A1N (Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav).
Huvudområde(n)
Innovationsteknik
Akademi
Akademin för innovation, design och teknik
Fastställd
2015-02-02
Status
Denna kursplan är inte aktuell och ges inte längre
Litteraturlistor
Kurslitteraturen är preliminär till 8 veckor innan kursstart. Kurslitteratur kan vara giltig över flera terminer.
-
Artiklar
The psychological experience of prototyping, Design Studies 33
., 2012
Managing for Innovation: The Two Faces of Tension in Creative Climates. Creativity and Innovation Management. Volume 19 Number 2
., 2010
Benefits of co-design in service design projects, International Journal of Design, 5(2)
., 2011
Referenslitteratur
Human-Centered Design Toolkit: An Open-Source Toolkit To Inspire New Solutions in the Developing World by IDEO
., 2011
Design methods 1 : 200 ways to apply design thinking
1. ed. : Topanga, Calif. : Design community college Inc., 2012 - 382 pages
ISBN: 9780988236202 LIBRIS-ID: 13760812
Övrigt
Till litteraturen tillkommer även förslag på ytterligare referenslitteratur samt vetenskapliga artiklar och andra kortare texter framtagna av lärare eller student inom ramen för de olika examinationsmomenten.
Akademin för innovation, design och teknik,
Syfte
Kursen syftar till att ta fram konceptförslag för att lösa problem identifierade hos uppdragsgivare. Konceptförslagen ska baseras på tidigare kunskaper och kontextuell förståelse genom att stimulera studenterna att använda interaktiva och empatiska metoder och verktyg för att uppnå detta. Vidare är syftet att ge kunskap i relevanta teorier om designprocesser.
Lärandemål
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
1. problematisera definierat problemområde utifrån en bred förståelse och utifrån detta definiera uppdrag tillsammans med uppdragsgivare,
2. välja relevanta kunskapsområden att studera utifrån uppdrag och motivera valen,
3. planera, samordna och redogöra för aktiviteter i projekt för grupp och individ,
4. identifiera, hantera och argumentera för relevanta metoder och verktyg för datainsamling och analys,
5. försvara hur framtagna koncept bygger på analys av insamlad data samt
6. löpande sammanfatta, presentera, kommunicera och kritiskt reflektera över plan och utfall.
Innehåll
Studenterna kommer att enskilt och i grupp använda och fördjupa sin kunskap i designprocesser genom att utifrån ett givet problemområde analysera och självständigt inhämta kunskap om området samt generera idéer, problemlösningar och designförslag.
Studenterna ska lösa designproblem med hjälp av teorier och metoder som är utvecklade för att stödja forskning och utveckling i samverkan mellan akademi och omvärld.
Undervisning
Kursen består av workshops, textseminarier, föreläsningar, studiebesök och handledning parallellt med praktiska moment/övningar. Kursen förutsätter kontinuerligt och aktivt deltagande både under och vid sidan om schemalagd undervisning. Studier bedrivs såväl i grupp som individuellt.
Särskild behörighet
Avslutade kurser om minst 180 hp. Dessutom krävs Svenska B/Svenska 3 samt Engelska A/Engelska 6. I de fall kursen ges på engelska görs undantag från kravet på Svenska B/Svenska 3.
Examination
Projektuppgift (PRO1), grupparbete, 5,5 hp, (examinerar samtliga lärandemål 1-6), betyg Underkänd (U) eller Godkänd (G)
Inlämningsuppgift (INL1), individuell inlämning, 0,5 hp, (examinerar lärandemål 2 och 6), betyg Underkänd (U) eller Godkänd (G)
Inlämningsuppgift (INL2), individuell inlämning, 0,5 hp, (examinerar lärandemål 4 och 6), betyg Underkänd (U) eller Godkänd (G)
Inlämningsuppgift (INL3), individuell inlämning, 1 hp, (examinerar lärandemål 5 och 6), betyg Underkänd (U) eller Godkänd (G)
En student som har ett intyg från MDU avseende sin funktionsnedsättning har möjlighet att anmäla önskemål om anpassning vid salstentamina eller annan examinationsform i enlighet med Regler och anvisningar för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Mälardalens högskola (2020/1655). Det är examinator som, utifrån det intyg som utfärdats, beslutar om eventuell anpassning och i så fall vilken anpassning som ska gälla.
Misstankar om vilseledande vid examination (fusk) anmäls, enligt högskoleförordningen, till universitetets rektor och prövas av universitetets disciplinnämnd. Om disciplinnämnden anser att en student gjort sig skyldig till en disciplinförseelse fattar nämnden beslut om en disciplinär åtgärd, vilket är varning eller avstängning.
Betyg
Godkänd, underkänd
Övergångsbestämmelser och övriga föreskrifter
Kursen överlappar helt med INO410 Projektarbete innovationsteknik 7,5 hp.