Kursplan - Grundläggande teorier om ledarskap - hur fungerar ledarskap i praktiken?
Omfattning
1.5 hp
Kurskod
FOA808
Giltig från
Hösttermin 2014
Utbildningsnivå
Grundnivå
Successiv fördjupning
G1N (Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav).
Huvudområde(n)
Företagsekonomi
Akademi
Akademin för ekonomi, samhälle och teknik
Fastställd
2014-10-16
Litteraturlistor
Kurslitteraturen är preliminär till 8 veckor innan kursstart. Kurslitteratur kan vara giltig över flera terminer.
Syfte
Kursen ger grundläggande kunskaper i teorier om ledarskap. I kursen behandlas olika teoretiska perspektiv på nutida ledarskap och du får möjlighet att lära dig mer om de dominerande teorier och idéer om ledarskap och ledare som forskare kommit fram till under de senaste decennierna. Betydelsen av efterföljare och efterföljarskap kommer att introduceras i kursen och i det sammanhanget diskuteras ledarskapet som en form av social interaktion.
Lärandemål
Efter kursen skall studenten kunna:
- Kritiskt granska teorier, modeller och centrala begrepp inom ledarskapsområdet
- Beskriva och förklara ett ledarskapsproblem.
- Analysera och diskutera ledarskapsproblem med hjälp av kurslitteraturen
Innehåll
Kursen ger grundläggande kunskaper i ledarskap. I kursen presenteras aktuella teorier om ledare och ledarskap. Med hjälp av kurslitteraturen får du en förståelse för begrepp som chefskap, ledarskap och efterföljarskap. Du får också studera och diskutera ledarskapet i praktiken samt fundera över om det finns ett svar på frågan: Hur ser det rätta och mest effektiva ledarskapet ut?
Under kursen ska studenten självständigt arbeta med kursmaterialet med hjälp av olika typer stöd för lärande som exempelvis inspelade föreläsningar, instuderingsfrågor och en eller flera självtester. I kursen kommer studenten även ges tips på relevanta artiklar ur både vetenskapliga tidskrifter och från andra trovärdiga källor.
Undervisning
Kursen är en webbaserad kurs utan fysiska träffar. Den bygger på studentens förmåga att studera självständigt. Självrättande test underlättar för studenten att uppskatta och värdera sitt eget lärande.
Behörighet
Grundläggande behörighet
Examination
Inlämningsuppgift (INL1), 1,5 hp, betyg Godkänd (G)
En student som har ett intyg från MDU avseende sin funktionsnedsättning har möjlighet att anmäla önskemål om anpassning vid salstentamina eller annan examinationsform i enlighet med Regler och anvisningar för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Mälardalens högskola (2020/1655). Det är examinator som, utifrån det intyg som utfärdats, beslutar om eventuell anpassning och i så fall vilken anpassning som ska gälla.
Misstankar om vilseledande vid examination (fusk) anmäls, enligt högskoleförordningen, till universitetets rektor och prövas av universitetets disciplinnämnd. Om disciplinnämnden anser att en student gjort sig skyldig till en disciplinförseelse fattar nämnden beslut om en disciplinär åtgärd, vilket är varning eller avstängning.
Betyg
Godkänd, underkänd