Kursplan - Samhälle och miljö
Omfattning
7.5 hp
Kurskod
MXA104
Giltig från
Hösttermin 2013
Utbildningsnivå
Grundnivå
Successiv fördjupning
G1N (Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav).
Huvudområde(n)
Miljövetenskap, Sociologi
Akademi
Akademin för ekonomi, samhälle och teknik
Fastställd
2013-02-01
Status
Denna kursplan är inte aktuell och ges inte längre
Litteraturlistor
Kurslitteraturen är preliminär till 8 veckor innan kursstart. Kurslitteratur kan vara giltig över flera terminer.
Syfte
Kursen ska ge förståelse för miljöfrågorna utifrån ett samhällsvetenskapligt perspektiv samt ge grundläggande kunskaper i hur samhället är organiserat och hur miljöfrågor hanteras med hjälp av lagstiftning och andra styrmedel. Utveckla studentens individuella förmåga gällande: skriftliga presentationer; informationssökande, kritisk granskning av information, litteratur och annat material.
Lärandemål
Efter genomgången kurs ska studenten kunna
- redogöra för hur samhället är organiserat och hur miljöfrågor hanteras med hjälp av lagstiftning och andra styrmedel
- identifiera olika synsätt på natur och miljö
- förstå grundläggande begrepp inom de samhälleliga dimensionerna av miljöproblematiken
- muntligen och skriftligen beskriva miljöproblematiken
Innehåll
Moderna samhällets miljöpåverkan, aktuella miljöfrågor, miljöproblem ur ett samhällsvetenskapligt perspektiv, organisering av miljöfrågor och miljöpolitik som förvaltningsproblematik.
Undervisning
Föreläsningar, seminarier, grupparbete och handledning. I kursen används en pedagogisk (webb-baserad) plattform för kommunikation, diskussion och presentation av kursmaterial.
Behörighet
Matematik B, Naturkunskap B, Samhällskunskap A (områdesbehörighet 15) eller Matematik 2a/2b/2c, Naturkunskap 2, Samhällskunskap 1a/1a1+1a2 (områdesbehörighet A14).
Examination
Seminarium (SEM1), 2,5 hp, betyg Godkänd (G)
Tentamen (TEN1), 5 hp, betyg 3, 4 eller 5
En student som har ett intyg från MDU avseende sin funktionsnedsättning har möjlighet att anmäla önskemål om anpassning vid salstentamina eller annan examinationsform i enlighet med Regler och anvisningar för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Mälardalens högskola (2020/1655). Det är examinator som, utifrån det intyg som utfärdats, beslutar om eventuell anpassning och i så fall vilken anpassning som ska gälla.
Misstankar om vilseledande vid examination (fusk) anmäls, enligt högskoleförordningen, till universitetets rektor och prövas av universitetets disciplinnämnd. Om disciplinnämnden anser att en student gjort sig skyldig till en disciplinförseelse fattar nämnden beslut om en disciplinär åtgärd, vilket är varning eller avstängning.
Betyg
Med beröm godkänd, icke utan beröm godkänd, godkänd, underkänd