Kursplan - Industrianpassad projektkurs i mjukvaruutveckling
Omfattning
7.5 hp
Kurskod
DVA440
Giltig från
Vårtermin 2015
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Successiv fördjupning
A1N (Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav).
Huvudområde(n)
Datavetenskap
Akademi
Akademin för innovation, design och teknik
Fastställd
2014-06-24
Status
Denna kursplan är inte aktuell och ges inte längre
Litteraturlistor
Kurslitteraturen är preliminär till 8 veckor innan kursstart. Kurslitteratur kan vara giltig över flera terminer.
-
Övrigt
Kursen har ingen specifik litteratur
Akademin för innovation, design och teknik,
Syfte
Syftet med projektarbetet är att studenten ska utveckla och fördjupa sina kunskaper i processer, metoder eller tekniker i datavetenskap. Kursen ska ge en kunskap i hur man planerar, genomför och redovisar ett självständigt förbättringsarbete kopplat till det egna företagets problemställning och projektmodell inom programvaruteknik. I kursen kommer studenten arbeta med lärandeformer som problembaserat lärande (PBL) samt kunskapshantering (Lessons Learned), där nya erfarenheter och kunskaper implementeras och/eller utvärderas i arbetet på det egna företaget.
Lärandemål
Efter kursen förväntas deltagarna:
1. kunna söka, identifiera och kritiskt granska relevanta källor,
2. kunna redogöra för förbättringsåtgärder i processer, metoder eller tekniker inom projekt med programvaruutveckling, relaterat till det egna företagets verksamhetsområde,
3. kunna göra en avgränsning, specifikation och plan för den problemställning som projektet avser,
4. kunna tillgodogöra sig ny kunskap genom att utveckla, testa och analysera nya processer, metoder eller tekniker som projektet avser,
5. kunna utvärdera införandet av nya processer, metoder eller tekniker samt
6. kunna muntligt presentera och skriftligt dokumentera projektets olika faser, innehåll och resultat.
Innehåll
Projektkursen är en applikationsdriven utbildning där kursen utformas utifrån deltagande students förkunskaper samt deltagande företags aktuella problemställning i införandet av något nytt inom det datavetenskapliga området. Fokus i kursen består av ett tillämpnings- eller ett processförbättringsarbete där studenten genomför eller analyserar förändringsåtgärder i en för företaget relevant projektplan. Projektgenomförandet kan bestå av en planering, implementering eller utvärdering i införandet av den nya kunskapen. Projektarbetet skall behandla både relevant grundläggande teori samt tidigare forskning, d v s det skall finnas en koppling till “state-of-the-art” och ”state-of-practice” i förändringsarbetet. Resultat och utvärdering redovisas skriftligt samt presenteras och diskuteras i ett avslutande seminarium.
Undervisning
Flexibla undervisningsformer som föreläsningar, litteraturstudier, projektarbete och seminarier.
Särskild behörighet
Avlagd kandidatexamen i datavetenskap eller motsvarande samt minst tre (3) års relevant industrierfarenhet av mjukvaruutveckling.
Examination
Övning (ÖVN1), redovisning av övningsuppgift, 0,5 hp, betyg Underkänd (U) eller Godkänd (G), (examinerar lärandemål 1)
Seminarium (SEM1), skriftlig och muntlig redovisning av förstudie och projektplan, enskilt eller i grupp, 1,5 hp, betyg Underkänd (U) eller Godkänd (G), (examinerar lärandemål 2 och 3)
Seminarium (SEM2), skriftlig och muntlig redovisning av utvärdering, enskilt eller i grupp, 1,5 hp, betyg Underkänd (U) eller Godkänd (G), (examinerar lärandemål 3, 5 och 6)
Projektarbete (PRO1), redovisning av projektarbete enskilt eller i grupp, 4 hp, betyg Underkänd (U) eller Godkänd (G), (examinerar lärandemål 4 och 5)
En student som har ett intyg från MDU avseende sin funktionsnedsättning har möjlighet att anmäla önskemål om anpassning vid salstentamina eller annan examinationsform i enlighet med Regler och anvisningar för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Mälardalens högskola (2020/1655). Det är examinator som, utifrån det intyg som utfärdats, beslutar om eventuell anpassning och i så fall vilken anpassning som ska gälla.
Misstankar om vilseledande vid examination (fusk) anmäls, enligt högskoleförordningen, till universitetets rektor och prövas av universitetets disciplinnämnd. Om disciplinnämnden anser att en student gjort sig skyldig till en disciplinförseelse fattar nämnden beslut om en disciplinär åtgärd, vilket är varning eller avstängning.
Betyg
Godkänd, underkänd