Kursplan - Hälsosociologi
Omfattning
7.5 hp
Kurskod
SOA124
Giltig från
Vårtermin 2015
Utbildningsnivå
Grundnivå
Successiv fördjupning
G1N (Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav).
Huvudområde(n)
Akademi
Akademin för hälsa, vård och välfärd
Fastställd
2013-02-01
Reviderad
2014-01-27
Status
Denna kursplan är inte aktuell och ges inte längre
Litteraturlistor
Kurslitteraturen är preliminär till 8 veckor innan kursstart. Kurslitteratur kan vara giltig över flera terminer.
-
Böcker
Health Management : att leda hälsoverksamheter med service i fokus
1 uppl. : Stockholm : Sanoma Utbildning, 2014 - 332 s.
ISBN: 9789152326671 LIBRIS-ID: 17171065
The body in society : an introduction
2nd ed. : Cambridge : Polity Press, 2013 - 258 p.
ISBN: 074565441X (pbk.) LIBRIS-ID: 13609178
An introduction to the sociology of health and illness
2nd ed. : Los Angeles : SAGE, 2009. - x, 204 p.
ISBN: 1-4129-1878-2 (hbk.) LIBRIS-ID: 11299946
Övrigt
Artiklar tillkommer.
Akademin för hälsa, vård och välfärd,
Syfte
Kursens syfte är att ge en grundläggande orientering i sociologiska teorier och aktuella sociologiska forskningsresultat, som belyser relationerna mellan samhälle, organisation och individ på hälso- och sjukvårdsområdet, med särskild relevans för sjukgymnastik.
Lärandemål
Efter genomgången kurs ska studenten kunna
- förstå, analysera och förhålla sig kritiskt till sociala processer inom vårdområdet.
- vara förtrogen med vårdområdets specifika organisatoriska förutsättningar och utvecklingsprocesser, orientera sig inom dessa, samt använda sina kunskaper för att bidra till organisationsförändringar.
- förstå och ha ett reflekterande förhållningssätt till yrkesrollen som sjukgymnast, såväl i ett större socialt sammanhang som i relation till andra professionella och klienter.
Innehåll
Introduktion till hälsosociologi som speciellt riktar sig till sjukgymnaster. Kursen består av fyra teman: vårdområdets sociala historia; organisationsformer inom vårdsektorn; klientmöte och social interaktion samt kroppen som socialt fenomen. Inom temat vårdområdets sociala historia diskuteras vårdområdets historiska utveckling och aktuella utmaningar ur ett sociologiskt perspektiv. Inom temat organisationsformer inom vårdsektorn analyseras vårdens specifika organisatoriska förutsättningar i spänningsfältet mellan allmän välfärd och marknadisering. Temat klientmöte och social interaktion ger ett relationistiskt orienterat perspektiv på det sociala samspelet inom vårdområdet när det gäller ett flertal olika dimensioner, t.ex. mötet mellan sjukgymnast och klient eller mellan olika professioner. I temat kroppen som socialt fenomen problematiseras den biomedicinska föreställningen om kroppen genom att grundläggande sociala aspekter hos kroppen lyfts fram.
Undervisning
Föreläsningar, seminarier och gruppdiskussioner.
Behörighet
Idrott och hälsa A, Matematik B, Naturkunskap B, Samhällskunskap A (områdesbehörighet 17) eller Idrott och hälsa 1, Matematik 2a/2b/2c, Naturkunskap 2, Samhällskunskap 1b/1a1+1a2 (områdesbehörighet A15). Idrott och hälsa A/Idrott och hälsa 1 kan ersättas med intyg på deltagande i gymnastik- eller idrottsverksamhet omfattande minst en gång per vecka under minst ett år.
Examination
Seminarium (SEM1), 1,5 hp, muntlig presentation och försvar avseende samtliga lärandemål. Betyg Godkänd (G).
Inlämningsuppgift (INL1), 6 hp, skriftlig inlämningsuppgift avseende samtliga lärandemål. Betyg Godkänd (G) eller Väl Godkänd (VG).
För betyget Väl Godkänd på kursen krävs VG på INL1. För närmare anvisningar se studiehandledning.
En student som har ett intyg från MDU avseende sin funktionsnedsättning har möjlighet att anmäla önskemål om anpassning vid salstentamina eller annan examinationsform i enlighet med Regler och anvisningar för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Mälardalens högskola (2020/1655). Det är examinator som, utifrån det intyg som utfärdats, beslutar om eventuell anpassning och i så fall vilken anpassning som ska gälla.
Misstankar om vilseledande vid examination (fusk) anmäls, enligt högskoleförordningen, till universitetets rektor och prövas av universitetets disciplinnämnd. Om disciplinnämnden anser att en student gjort sig skyldig till en disciplinförseelse fattar nämnden beslut om en disciplinär åtgärd, vilket är varning eller avstängning.
Betyg
Väl godkänd, godkänd, underkänd
Övergångsbestämmelser och övriga föreskrifter
Kursen överlappar med SSO122 Interaktion, hälsa och kropp.