Kursplan - Verksamhetsförlagda studier
Omfattning
7.5 hp
Kurskod
SKA117
Giltig från
Hösttermin 2014
Utbildningsnivå
Grundnivå
Successiv fördjupning
G1F (Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav).
Huvudområde(n)
Akademi
Akademin för ekonomi, samhälle och teknik
Fastställd
2014-02-03
Litteraturlistor
Kurslitteraturen är preliminär till 8 veckor innan kursstart. Kurslitteratur kan vara giltig över flera terminer.
-
Böcker
Litteraturval sker efter överenskommelse mellan kursansvarig och kursdeltagare
Akademin för ekonomi, samhälle och teknik,
Makt utan mandat : de policyprofessionella i svensk politik
1. uppl. : Stockholm : Dialogos, 2015 - 313 s.
ISBN: 9789175042824 LIBRIS-ID: 17039681
Övrigt
Rapporter, prognoser och analyser om framtidens arbetsmarknad och samhällsvetares arbetsmarknad enligt anvisning från läraren
-
Böcker
Litteraturval sker efter överenskommelse mellan kursansvarig och kursdeltagare
Akademin för ekonomi, samhälle och teknik,
Syfte
Kursens syfte är att ge deltagarna inblick i arbetsmarknad och arbetsplatser med koppling till det samhällsvetenskapliga området. Vidare syftar kursen till att ge en orientering om samhällsvetarens plats och arbetsuppgifter inom arbetslivet samt i mån av tillgång av praktikplaceringar vid relevanta arbetsplatser ge möjlighet att sammanfoga teoretiska kunskaper med praktiska tillämpningar.
Lärandemål
Efter genomgångna studier förväntas den studerande kunna:
- redogöra för samhällsvetarens roll och arbetsuppgifter inom arbetslivet
- etablera kontakt med företag/organisation samt träffa överenskommelser om arbetsuppgifter
- översiktligt bedöma styrkor och svagheter i sin kunskap och kompetens inom det samhällsvetenskapliga området i relation till arbetslivets krav.
- uppvisa ett reflekterande förhållningssätt genom att pröva och utveckla förmågan att sammanföra teoretiska och metodologiska kunskaper med praktiska tillämpningar.
- redogöra för villkoren inom arbetsplatsorganisationer avseende ex. ledning/styrning, arbetsfördelning, arbetssätt och kommunikation.
- självständigt formulera, genomföra, redovisa och försvara en begränsad undersökning i form av en promemoria.
- argumentera och kommunicera olika samhällsvetenskapliga ståndpunkter och uppvisa en utvecklad förmåga till skriftlig och muntlig kommunikation.
Innehåll
Kursen inleds med en introduktion där syfte, genomförande och avrapportering av praktikperioden förklaras och diskuteras.
Praktikplaceringar kan ej garanteras utan fördelas i mån av tillgång och studenterna uppmanas att skaffa egna praktikplaceringar på arbetsplatser där verksamheten ligger i linje med den utbildning som programmet syftar att ge. Inom praktikplaceringen får deltagaren en orientering om arbetsplatsens arbetssätt och organisation, ges möjlighet till auskultation inom olika verksamheter, utföra uppgifter med relevans för utbildningsområdet under handledning av personal inom verksamheten.
Undervisning
Praktikplacering vid särskild arbetsplats i mån av tillgång eller som studenterna ordnat på egen hand. Föreläsningar, seminarier, gruppdiskussioner och gruppövningar vid högskolan. Deltagande i seminarier, gruppdiskussioner och gruppövningar är obligatoriskt. Teoretisk undervisning kan komma att ersätta praktikplaceringar vid brist på praktikplaceringar.
Särskild behörighet
52,5 hp avslutade kurser inom samhällsvetenskap.
Examination
PM (PM01), 2,5 hp, betyg Godkänt (G)
Praktik (PRA1), 5 hp, betyg Godkänt (G)
Författandet av promemoria samt aktivt deltagande i seminarier, (grupp)diskussioner och (grupp)övningar vägs in i betygssättningen.
Närvaro under praktiken samt omdöme från handledare på praktikplatsen vägs in i betygssättningen.
En student som har ett intyg från MDU avseende sin funktionsnedsättning har möjlighet att anmäla önskemål om anpassning vid salstentamina eller annan examinationsform i enlighet med Regler och anvisningar för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Mälardalens högskola (2020/1655). Det är examinator som, utifrån det intyg som utfärdats, beslutar om eventuell anpassning och i så fall vilken anpassning som ska gälla.
Misstankar om vilseledande vid examination (fusk) anmäls, enligt högskoleförordningen, till universitetets rektor och prövas av universitetets disciplinnämnd. Om disciplinnämnden anser att en student gjort sig skyldig till en disciplinförseelse fattar nämnden beslut om en disciplinär åtgärd, vilket är varning eller avstängning.
Betyg
Godkänd, underkänd
Övergångsbestämmelser och övriga föreskrifter
Kursen ersätter de tidigare kurserna SOA115, SOA120 och SKA113, alla tre på 7,5 hp.
Mälardalens högskola garanterar inte praktikplaceringar till alla registrerade studenter och praktikplaceringarna fördelas utifrån tillgång. Studenterna uppmuntras också att ordna egna praktikplaceringar. Vid brist på praktikplaceringar kan teoretisk undervisning komma att ersätta praktikplaceringar.