Kursplan - Examensarbete i industriell ekonomi
Omfattning
30 hp
Kurskod
FOA402
Giltig från
Hösttermin 2014
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Successiv fördjupning
A2E (Avancerad nivå, innehåller examensarbete för masterexamen).
Huvudområde(n)
Akademi
Akademin för ekonomi, samhälle och teknik
Fastställd
2014-02-03
Litteraturlistor
Kurslitteraturen är preliminär till 8 veckor innan kursstart. Kurslitteratur kan vara giltig över flera terminer.
-
Böcker
Metod för teknologer : examensarbete enligt 4-fasmodellen
1. uppl. : Lund : Studentlitteratur, 2014 - 148 s.
ISBN: 9789144095141 LIBRIS-ID: 16635331
Syfte
Kursens syfte är att studenten ska tillämpa kunskaper och färdigheter förvärvade inom utbildningsprogrammet genom att på ett självständigt och vetenskapligt sätt planera, genomföra och inom givna tidsramar redovisa en kvalificerad utredning inom valt fördjupningsområde. Syftet är också att studenten ska fördjupa sin förmåga till kritiskt tänkande och problemanalys inom vald fördjupning i industriell ekonomi. Syftet med kursen är även att göra studenten förberedd för eventuell framtida forskning.
Lärandemål
Efter genomgången kurs ska studenten kunna
- systematiskt integrera kunskaper inom industriell ekonomi förvärvade under studietiden
- visa fördjupade kunskaper inom industriell ekonomi med vald specialisering inkluderande kunskap om forsknings- och utvecklingsarbete inom examensarbetets område
- välja, analysera och kritiskt utvärdera olika teknisk/ekonomiska lösningar, samt föreslå förändringar för t.ex. produkter, arbete, processer, strukturer eller system
- kritiskt, självständigt och kreativt identifiera, formulera och hantera komplexa frågeställningar och begränsad information
- självständigt kunna identifiera behov av ytterligare kunskap
- planera och med vetenskapliga och ingenjörsmässiga metoder genomföra en komplex uppgift inom givna ramar
- muntligt, skriftligt och visuellt framföra argumentation på ett sakligt, språkligt korrekt och trovärdigt sätt
- kommunicera undersökningens bidrag till individer och grupper både inom och utanför akademin
- självständigt genomföra en vetenskaplig opposition av andras resultat på ett kritiskt sätt
-göra bedömningar med hänsyn till relevanta vetenskapliga, samhälleliga, etiska och hållbarhetsmässiga aspekter samt visa medvetenhet om etiska aspekter på forsknings- och utvecklingsarbete
Innehåll
Kursen utgörs främst av ett självständigt arbete som ska ha sin huvuddel inom industriell ekonomi. Kursen inkluderar utrednings- och/eller utvecklingsarbete på vetenskaplig grund, författandet av en rapport och en muntlig redovisning av arbetets resultat och slutsatser. Utöver det självständiga arbetet ska studenten genomföra en muntlig opposition på ett annat examensarbete.
Undervisning
Obligatoriska seminarier, självständigt arbete och handledning.
Särskild behörighet
210 hp avslutade kurser, varav 60 hp inom energiteknik och 60 hp inom industriell ekonomi, inklusive 15 hp på nivå A1N. Dessutom krävs Sv B/Sv 2 samt En A/En 5. I de fall kursen ges på engelska görs undantag från kravet på Sv B/Sv 2.
Examination
Projekt (PRO1), 29 hp, betyg Godkänd (G)
Seminarium (SEM1), 1 hp, betyg Godkänd (G)
En student som har ett intyg från MDU avseende sin funktionsnedsättning har möjlighet att anmäla önskemål om anpassning vid salstentamina eller annan examinationsform i enlighet med Regler och anvisningar för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Mälardalens högskola (2020/1655). Det är examinator som, utifrån det intyg som utfärdats, beslutar om eventuell anpassning och i så fall vilken anpassning som ska gälla.
Misstankar om vilseledande vid examination (fusk) anmäls, enligt högskoleförordningen, till universitetets rektor och prövas av universitetets disciplinnämnd. Om disciplinnämnden anser att en student gjort sig skyldig till en disciplinförseelse fattar nämnden beslut om en disciplinär åtgärd, vilket är varning eller avstängning.
Betyg
Godkänd, underkänd
Övergångsbestämmelser och övriga föreskrifter
Handledartiden för studentens uppsatsarbete är begränsad. Om uppsatsen inte blivit godkänd inom ramen för handledningstiden äger studenten inte rätt till ny handledning utan får fortsätta på egen hand och återkomma för ny bedömning. Studenten har möjlighet att vid totalt fem tillfällen få sin slutversion av uppsatsen bedömd.