Kursplan - Signaler och signalbehandling
Omfattning
7.5 hp
Kurskod
ELA405
Giltig från
Vårtermin 2015
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Successiv fördjupning
A1F (Avancerad nivå, har kurs/er på avancerad nivå som förkunskapskrav).
Huvudområde(n)
Elektronik
Akademi
Akademin för innovation, design och teknik
Fastställd
2012-12-18
Reviderad
2014-01-31
Status
Denna kursplan är inte aktuell och ges inte längre
Litteraturlistor
Kurslitteraturen är preliminär till 8 veckor innan kursstart. Kurslitteratur kan vara giltig över flera terminer.
-
Böcker
Signals and systems
International ed of 2nd revised ed. : Harlow, Essex : Pearson Education Ltd., cop. 2014 - ii, 938 s.
ISBN: 9781292025902 LIBRIS-ID: 14912545
-
Kompendier
Signaler och system
Akademin för innovation, design och teknik,
Syfte
Kursens syfte är att ge studenten kunskap om olika signaltyper och hur dessa kan behandlas för att framhäva en önskad karakteristik. Omvandling mellan tidskontinuerliga och tidsdiskreta system är också en viktig aspekt som kommer att behandlas.
Lärandemål
Känna till olika signaltyper och kunna klassificera signaler. Känna till och kunna tillämpa samplingsteoremet. Känna till teorin bakom frekvensanalys och frekvenssyntes samt kunna tillämpa dem på signaler. Känna till de vanligaste modulationsprinciperna. Kunna teorin bakom Fourierserier, Fouriertransformen (även diskret), Faltning, Z-transformen och Laplacetransformen. Kunna tillämpa alla dessa teorier på givna signaler och kunna analysera och kritiskt granska effekterna av signalbehandling på verkliga signaler.
Innehåll
Signalteori, Sampling, Frekvensanalys/syntes, Modulation, Transienta Signaler, Filter, Frekvensfunktion, Fourierserier, Fouriertransform, Diskret Fouriertransform, Översampling av A/D- och D/A-omvandlare, Tidsdiskreta system, Kausalitet, Faltning, Z-transform, FIR- och IIR-filter, Tidskontinuerliga system, Laplacetransform.
Undervisning
Föreläsningar och laborationer.
Särskild behörighet
Elektroniksystem 7,5 hp, Reglerteknik 7,5 hp eller motsvarande. Dessutom krävs Svenska B/Svenska 3 samt Engelska A/Engelska 6. I de fall kursen ges på engelska görs undantag från kravet på Svenska B/Svenska 3.
Examination
Laboration (LAB1), 1,5 högskolepoäng, betyg Godkänd (G)
Tentamen (TEN1), 6 högskolepoäng, betyg 3, 4 eller 5
En student som har ett intyg från MDU avseende sin funktionsnedsättning har möjlighet att anmäla önskemål om anpassning vid salstentamina eller annan examinationsform i enlighet med Regler och anvisningar för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Mälardalens högskola (2020/1655). Det är examinator som, utifrån det intyg som utfärdats, beslutar om eventuell anpassning och i så fall vilken anpassning som ska gälla.
Misstankar om vilseledande vid examination (fusk) anmäls, enligt högskoleförordningen, till universitetets rektor och prövas av universitetets disciplinnämnd. Om disciplinnämnden anser att en student gjort sig skyldig till en disciplinförseelse fattar nämnden beslut om en disciplinär åtgärd, vilket är varning eller avstängning.
Betyg
Med beröm godkänd, icke utan beröm godkänd, godkänd, underkänd