Kursplan - Projekt i nätverksteknik: utveckling av komplexa datornätverk
Omfattning
15 hp
Kurskod
DVA227
Giltig från
Vårtermin 2015
Utbildningsnivå
Grundnivå
Successiv fördjupning
G1E (Grundnivå, innehåller särskilt utformat examensarbete för högskoleexamen).
Huvudområde(n)
Datavetenskap
Akademi
Akademin för innovation, design och teknik
Fastställd
2014-01-31
Status
Denna kursplan är inte aktuell och ges inte längre
Litteraturlistor
Kurslitteraturen är preliminär till 8 veckor innan kursstart. Kurslitteratur kan vara giltig över flera terminer.
-
Böcker
Projektledning
6., [omarb. och utök.] uppl. : Stockholm : Sanoma utbildning, 2016 - 499 s.
ISBN: 9789152336120 LIBRIS-ID: 19413443
-
Övrigt
Litteraturen bestäms i samråd med handledaren och varierar beroende på aktuellt projekt
Akademin för innovation, design och teknik,
Syfte
Kursen syftar till att knyta samman kunskaper om datornätverk i ett större projektarbete. Studenten får nya infallsvinklar på gamla problemställningar och blir tvungen att lösa de nya problem som uppstår när man kombinerar tekniker från olika nätverksområden i ett och samma projekt.
Studenten ska bli medveten om hur användare, säkerhetstänkande och serverteknologier påverkar nätverksdesignen, samt klara av att designa nätverk som på en gång är säkra, redundanta och användbara.
Lärandemål
Studenten skall efter avslutad kurs kunna:
- utföra större arbeten där olika moment ingår som motsvarar de kunskaper studenten tillägnat sig genom projektarbetet
- fungera självständigt vad gäller informationssökning
- klara av att identifiera olika typer av designmässiga och implementationsmässiga problem samt välja ut och motivera lösningar till dessa
- kunna konfigurera och felsöka de tekniker och protokoll som är nödvändiga att använda för att genomföra projektuppgiften och större datornätverkslösningar
- vara väl bekant med nätverksdesign både ur ett förberedande och implementationsmässigt perspektiv. Dessutom skall man kunna undersöka och felsöka ett befintligt nätverk och föreslå och implementera nödvändiga och eventuella framtida förbättringar
- förstå och praktiskt kunna tillämpa projektledningsteorier och projektverktyg samt se hur dessa påverkar gruppen och produkten man utvecklar
- förstå vilka etiska implikationer lösningen på projektuppgiften har rörande personlig integritet och upphovsrätt samt det ansvar och den miljöpåverkan införandet av lösningen kommer att ha om den skulle implementeras hos ett företag, organisation eller myndighet.
- på ett självständigt sätt dokumentera sitt och gruppens arbete. Dokumentationen skall både innehålla tekniska rapporter i enlighet med branschstandard och en akademisk rapport som följer god akademisk sed för vetenskapligt skrivande.
- visa förmåga att utforma och hantera nätverksrelaterade system och produkter med hänsyn till samhälleliga mål för ekonomiskt, socialt och ekologiskt hållbar utveckling
Innehåll
Nätverksdesign, felsökning, användarhantering, nätverksimplementation, säkerhetshantering, WAN, LAN, WLAN, nätverksutrustning (routrar, switchar, brandväggar), dokumentation, presentation. Detaljer från en mängd andra kurser inom bland annat routing, switching, säkerhet, optimering och trådlösa nät, praktisk och teoretisk projekthantering.
Undervisning
Möten, grupphandledning, seminarier, schemalagd kontakttid, laborationer och föreläsningar.
Särskild behörighet
Introduktion till datavetenskap - nätverk 7,5 hp, Datakommunikation i nätverk I 7,5 hp, Datakommunikation i nätverk II 7,5 hp, Trådlösa nät 7,5 hp, Säkerhet i datornätverk 7,5 hp, Nätverkstjänster 15 hp, Routing och switching i komplexa nät 15 hp, Nätverksadministration och övervakning 7,5 hp, Linux 7,5 hp eller Linux Operativsystem och utvecklingsmiljö 7,5 hp. Kursen Nätverksadministration och övervakning är möjlig att läsa parallellt med Projekt i nätverksteknik: utveckling av komplexa datornätverk.
Examination
Projekt (PRO1), 10 hp, betyg Godkänd (G)
Närvaro (NÄR1), 5 hp, betyg Godkänd (G)
En student som har ett intyg från MDU avseende sin funktionsnedsättning har möjlighet att anmäla önskemål om anpassning vid salstentamina eller annan examinationsform i enlighet med Regler och anvisningar för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Mälardalens högskola (2020/1655). Det är examinator som, utifrån det intyg som utfärdats, beslutar om eventuell anpassning och i så fall vilken anpassning som ska gälla.
Misstankar om vilseledande vid examination (fusk) anmäls, enligt högskoleförordningen, till universitetets rektor och prövas av universitetets disciplinnämnd. Om disciplinnämnden anser att en student gjort sig skyldig till en disciplinförseelse fattar nämnden beslut om en disciplinär åtgärd, vilket är varning eller avstängning.
Betyg
Godkänd, underkänd
Övergångsbestämmelser och övriga föreskrifter
Kursen överlappar helt med CDT305 Projekt i nätverksteknik, CDT322 Projekt i nätverksteknik, DVA323 Projekt i nätverksteknik: utveckling av komplexa datornätverk och DVA220 Projekt i nätverksteknik: utveckling av komplexa datornätverk.