Kursplan - Projektkurs - Design i samproduktion utifrån Human Centered Design
Omfattning
7.5 hp
Kurskod
ITE408
Giltig från
Hösttermin 2014
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Successiv fördjupning
A1N (Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav).
Huvudområde(n)
Innovation och design
Akademi
Akademin för innovation, design och teknik
Fastställd
2014-01-31
Litteraturlistor
Kurslitteraturen är preliminär till 8 veckor innan kursstart. Kurslitteratur kan vara giltig över flera terminer.
-
Böcker
Storyboarding : framing and reframing opportunities in the front-front end of innovation
Västerås : School of Innovation Design and Engineering, Mälardalen University, 2013 - xiii, 163 s.
ISBN: 9789174851175 LIBRIS-ID: 14662550
URL: Länk
Artiklar
Innovation as a learning process: Embedding design thinking
California Management Review 50(1), 2007
Design Thinking
Harvard Business Review 86(6), 2008
Informing our intuition: design research for radical innovation
Rotman Magazine (Winter), 2008
Syfte
Kursen syftar till att stimulera studenter till att använda design som ett redskap för innovation utifrån Human Centered Design (HCD). Kursen betonar teorier och metoder vilka är aktuella inom designforskning som sker i samverkan med industrin. Studenterna kommer att enskilt eller i grupp använda och fördjupa sin kunskap i designprocesser genom att utifrån ett givet problemområde analysera och självständigt inhämta kunskap om området samt generera idéer, problemlösningar och designförslag.
Lärandemål
Student ska på tekniska och vetenskapliga grunder:
- aktivt kunna ta del i projekt som är initierade av företag
- visa fördjupad kunskap i forskning inom Human Centered Research (HCD) samt kunna tillämpa för området centrala metoder
- kunna visa förmåga på att ta fullt ansvar för att genomföra designprojekt antingen som projektledare eller att lösa avancerade designproblem utifrån HCD
- dra relevanta slutsatser och formulera rekommendationer baserade på processen
- i en forskningsbaserad rapport redogöra för designprocessen samt motivera en förslagen designlösning
Innehåll
Designprojekt kommer främst att formuleras utifrån problemställningar hämtade från pågående projekt inom Mälardalen Industrial Technology Center (MITC). Studenterna ska lösa designproblemen med hjälp av teorier och metoder som är utvecklade för att stödja forskning och utveckling i samproduktion mellan akademi och industri. Kursen består av workshops, textseminarier, föreläsningar och studiebesök på tillverkningsföretag samt service- och designföretag. Studenterna arbetar med designproblem till vilka de i slutet av kursen ska presentera ett förslag till lösning samt skriva en tillhörande rapport.
Undervisning
Exempel:
Föreläsningar, laborationer och seminarier.
Särskild behörighet
Examen på grundnivå om minst 180 hp varav minst 90 hp inom produkt- och processutveckling, informationsdesign eller innovationsteknik. Dessutom krävs Svenska B/Svenska 3 samt Engelska A/Engelska 6. I de fall kursen ges på engelska görs undantag från kravet på Svenska B/Svenska 3.
Examination
Seminarium (SEM1), 4 hp, betyg Godkänd (G)
Inlämningsuppgift, övningsuppgift (INL1), 3,5 hp, betyg Godkänd (G)
En student som har ett intyg från MDU avseende sin funktionsnedsättning har möjlighet att anmäla önskemål om anpassning vid salstentamina eller annan examinationsform i enlighet med Regler och anvisningar för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Mälardalens högskola (2020/1655). Det är examinator som, utifrån det intyg som utfärdats, beslutar om eventuell anpassning och i så fall vilken anpassning som ska gälla.
Misstankar om vilseledande vid examination (fusk) anmäls, enligt högskoleförordningen, till universitetets rektor och prövas av universitetets disciplinnämnd. Om disciplinnämnden anser att en student gjort sig skyldig till en disciplinförseelse fattar nämnden beslut om en disciplinär åtgärd, vilket är varning eller avstängning.
Betyg
Godkänd, underkänd