Kursplan - Energisnåla hus
Omfattning
15 hp
Kurskod
BTA400
Giltig från
Hösttermin 2014
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Successiv fördjupning
A1N (Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav).
Huvudområde(n)
Byggnadsteknik, Energiteknik
Akademi
Akademin för ekonomi, samhälle och teknik
Fastställd
2013-02-01
Reviderad
2014-02-03
Status
Denna kursplan är inte aktuell och ges inte längre
Litteraturlistor
Kurslitteraturen är preliminär till 8 veckor innan kursstart. Kurslitteratur kan vara giltig över flera terminer.
-
Övrigt
You will receive most of the course literature as copies on paper. Everything will also be available as data files.
Akademin för ekonomi, samhälle och teknik,
Syfte
Kursen skall ge goda kunskaper om byggnads- och installationsteknik som bidrar till ett lågt behov av köpt energi till byggnader. Kursen ska även ge kompletterande kunskaper om byggnadsfysik, ventilationsteknik och inneklimat m m som ger en bättre förståelse för byggnadsrelaterade problem av olika slag, för att sedan kunna tillämpa teknik som bidrar till att byggnader blir både energisnåla och sunda.
Lärandemål
Efter genomgången kurs ska studenten kunna
- uppvisa god förmåga att räkna på byggnaders energibalans utan hjälp av färdiga energiberäkningsprogram
- värdera olika möjligheter att spara energi med byggnadstekniska respektive installationstekniska åtgärder i både nya och befintliga byggnader
- bedöma om det föreligger en tänkbar konflikt mellan energibesparing och inneklimat för olika energibesparande åtgärder
- självständigt och kritiskt både analysera och tolka resultat avseende energi och inneklimat i byggnader utifrån såväl uppmätta värden som gjorda beräkningar
- uppvisa god förmåga att arbeta på egen hand med att utreda energi- och inneklimatfrågor för byggnader och presentera resultaten både muntligt och skriftligt i en väl genomarbetad teknisk rapport
Innehåll
Beräkningar av byggnaders energibalans utan färdiga dataprogram, i första hand månadsvisa beräkningar för småhus. Byggnads- och installationsteknik för extremt energisnåla hus, t ex passivhus. Erfarenheter från befintliga extremt energisnåla hus. Byggnadsteknik med hänsyn till fukt m m. Utredningar och beräkningar avseende fuktproblem. Byggnadsmaterial. Mögel. Radon. Byggnadsakustik. Energihushållning och sunda hus - eventuella motsättningar. Byggnadsplanering för sunda och energisnåla hus. Termiskt inneklimat. Luftkvalitet. Byggnadsrelaterade problem, hälsofrågor. Ventilationsbehov, dimensionering med olika metoder. Möjligheter och begränsningar med olika ventilationssystem. Ventilationseffektivitet. Luftfilter. Eleffektivitet för fläktar, pumpar m m. Energibesparing med hjälp av värmeväxlare, värmepumpar och solfångare.
Undervisning
Föreläsningar, handledningar, studiebesök, seminarium och redovisningar. Skriftliga och muntliga redovisningar, studiebesök, seminarium, opposition och vissa handledningar är obligatoriska.
Särskild behörighet
90 hp avslutade kurser inom ett ingenjörsprogram eller inom teknik vari ingår, kurserna Byggnadsteknik 5 hp, Byggnadsfysik 7,5 hp, Byggnadsmateriallära och byggnadsteknik 7,5 hp och Installationsteknik 7,5 hp eller motsvarande. Dessutom krävs Sv B/Sv 2 och En A/En 5. I de fall kursen ges på engelska ges undantag på kravet på Sv B/Sv 2.
Examination
Inlämningsuppgift. Beräkningar, mätningar och utredningar avseende energi och inneklimat. Seminarium, handledning, opposition och muntliga och skriftliga redovisningar (INL1), 7,5 hp, betyg Godkänd (G)
Tentamen (TEN1), 7,5 hp, betyg 3, 4 eller 5
En student som har ett intyg från MDU avseende sin funktionsnedsättning har möjlighet att anmäla önskemål om anpassning vid salstentamina eller annan examinationsform i enlighet med Regler och anvisningar för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Mälardalens högskola (2020/1655). Det är examinator som, utifrån det intyg som utfärdats, beslutar om eventuell anpassning och i så fall vilken anpassning som ska gälla.
Misstankar om vilseledande vid examination (fusk) anmäls, enligt högskoleförordningen, till universitetets rektor och prövas av universitetets disciplinnämnd. Om disciplinnämnden anser att en student gjort sig skyldig till en disciplinförseelse fattar nämnden beslut om en disciplinär åtgärd, vilket är varning eller avstängning.
Betyg
Med beröm godkänd, icke utan beröm godkänd, godkänd, underkänd
Övergångsbestämmelser och övriga föreskrifter
Det graderade betyget baseras på tentamensbetyget, och förutsätter att övriga obligatoriska moment är godkända.